Кабмін затвердив стратегію деокупації Криму

Кабмін затвердив стратегію деокупації Криму
Кабінет міністрів на засіданні 29 вересня затвердив Стратегію деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та Севастополя. Про це заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Зазначається, що документ стане комплексною дорожньою картою з повернення українського Криму.

«Кримська платформа» — це не разовий захід. Ми схвалюємо комплексні документи, які містять детальні кроки деокупації, залучаємо до цього питання найкращих експертів та аналітиків з усього світу. Ми також працюємо з нашими країнами-партнерами та в рамках міжнародних організацій, аби тема Криму постійно була на світовому порядку денному», - заявив глава уряду. 

«Ми документуємо усі злочини країни-агресора і змусимо Росію платити за це у міжнародних судах. Ми працюємо із нашими країнами-партнерами та у рамках міжнародних організацій, в рамках міжнародних домовленостей, щоб тема Криму постійно була у світовому порядку денному», - наголосив прем’єр-міністр.


План передбачає: 

  • Постійний моніторинг порушень прав і свобод людини, які здійснює Росія на території окупованого Криму, включно зі зміною демографічного складу населення півострова, їхнє розслідування та вжиття заходів для захисту й відновлення прав, свобод і законних інтересів цих людей.
  • Створення спеціалізованої державної установи "Український національний центр розбудови миру", яка займатиметься збором доказів порушень, пов’язаних із окупацією та збройною агресією Росії.
  • Відповідні державні органи будуть повинні відстежувати інформацію про долю осіб, яких за політичними мотивами переслідує РФ на окупованих територіях, відшкодовувати витрати, пов’язані із їхнім відвідуванням у місцях тримання, а також допомагати членам їхніх родин, у тому числі фінансово. При цьому для подання заяви на виплату одноразової грошової допомоги, забезпечення правової допомоги, а також підтримки репресованих людей та членів їхніх родин передбачається створення онлайн-сервісу.

Також документ пропонує створити Єдиний реєстр осіб, зниклих безвісти за особливих обставин на окупованих територіях, посилити міжнародний політико-дипломатичний тиск на РФ, продовжити співпрацю з міжнародними організаціями, судами та іншими органами, привести у відповідність до міжнародних стандартів функціонування санкційних механізмів, виявляти факти незаконної геологічної розвідки надр, розробити нові цифрові послуги для внутрішньо переміщених осіб та мешканців окупованих територій, а також провести інші заходи.
 

Читайте також
Виправдовували агресію РФ проти України: Уряд пропонує ввести санкції проти 16 пропагандистів Виправдовували агресію РФ проти України: Уряд пропонує ввести санкції проти 16 пропагандистів
Санкції пропонується застосувати строком на 3 роки до 6 фізичних та 10 юридичних осіб, які поширювали продукцію та інформаційний контенту з виправданням збройної агресії РФ проти України.
Кулеба закликав Європейський Союз вжити заходів щодо попередження чергової агресії Росії Кулеба закликав Європейський Союз вжити заходів щодо попередження чергової агресії Росії
Кулеба розповів Боррелю про безпекову ситуацію на Донбасі, в Криму та вздовж українських кордонів.
"Ми будемо разом робити все, щоб Україна була вільною і незалежною": Олексій Рєзніков відвідав Миколаївську область (фото) "Ми будемо разом робити все, щоб Україна була вільною і незалежною": Олексій Рєзніков відвідав Миколаївську область (фото)
Під час робочої поїздки до Миколаївської області Олексій Резніков назвав українських морпіхів мотивованими професіоналами своєї справи.
Loading...
Load next