"Нафтогаз" України подав заявку на участь у сертифікації "Північного потоку-2"

"Нафтогаз" України подав заявку на участь у сертифікації "Північного потоку-2"
Україна є одним з основних учасників європейського ринку, купує там значні обсяги газу і тому зацікавлена в тому, щоб цей ринок був конкурентний. На думку "Нафтогазу". Сертифікація оператора "Північного потоку - 2" завдасть шкоди конкуренції на європейському ринку.

НАК "Нафтогаз України" подав заявку на участь у сертифікації оператора газопроводу "Північний потік-2". Цим самим НАК хоче довести, що газопровід не може бути сертифікований. Про це 18 жовтня під час брифінгу заявив голови правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко, повідомляє "Суспільне".

"Нафтогаз", як національна компанія, яка очолює боротьбу за енергетичну безпеку України і відстоює національні інтереси, подала заявку на участь в процесі сертифікації оператора "Північного потоку-2" перед німецьким регулятором, - повідомив Вітренко.

Зокрема, “Нафтогаз” вважає, що газопровід “Північний потік – 2” не відповідає європейському законодавству. Окрім цього, відомо, що якщо німецький регулятор прийме цю заявку на участь, то йому потрібно буде враховувати позицію та аргументи України. Також це дасть змогу "Нафтогазу" повідомляти про невідповідність газопроводу європейському законодавству. 

Питання не лише в тому, що Україна як транзитна держава потерпає від того, що Росія використовує газ як енергетичну зброю, й продовжує це робити. Ми наголошуємо про те, що дійсно є величезні ризики для України й для безпеки регіону... Є негативний економічний ефект на Україну і на весь регіон, але при цьому, основна позиція у цій конкретній заявці полягає у тому, що оператор "Північного потоку-2" не може бути сертифікований саме через неконкурентність дій "Газпрому", в тому числі через будівництво і запуск в експлуатацію цього газопроводу, - наголосив Юрій Вітренко.

У "Нафтогазі" зазначають, що відповідно до європейського законодавства оператор "Північного потоку-2" не може контролювати "Газпром". Також до газопроводу має буди забезпечний доступ третіх сторін: "Підкреслю, питання не тільки в тому, що Україна, як транзитна країна, страждає через те, що Росія використовує газ як енергетичну зброю і продовжує це робити. Ми відзначаємо, що є великі ризики для безпеки України та для безпеки регіону".

Нагадаємо, що 27 вересня, Угорщина підписала у Будапешті новий довгостроковий контракт з російським "Газпромом" на постачання газу в обхід України. Згодом міністерство закордонних справ України висловило розчарування через підписання угоди та наголосило, що Угорщині вигідніше отримувати газ транзитом через газотранспортну систему України, яка дозволяє найкоротшим шляхом безперебійно постачати газ до країн Європи.  

Читайте також
"Процес ще більше затягується": Вітренко допустив, що "Північний потік-2" не запустять ніколи "Процес ще більше затягується": Вітренко допустив, що "Північний потік-2" не запустять ніколи
За його словами, найкращий варіант для "Газпрому" — це запуск до осені.
Наглядова рада "Нафтогазу" відмовила Кабміну та не допрацьовуватиме в компанії Наглядова рада "Нафтогазу" відмовила Кабміну та не допрацьовуватиме в компанії
Член наглядової ради "Нафтогаз України" відмовились від пропозиції Кабінету міністрів залишитись працювати до обрання нового складу.
Вітренка призначили главою "Нафтогазу", а Бойко очолив Міненерго Вітренка призначили главою "Нафтогазу", а Бойко очолив Міненерго
Сьогодні, 28 квітня, Кабінет Міністрів призначив Юрія Вітренка головою правління НАК «Нафтогаз України». Окрім того, тимчасовим виконувачем обов’язків Міністра енергетики став Юрій Бойко.
Loading...
Load next