"Перешкоди для купівлі зброї немає" - в Україні провели круглий стіл про врегулювання обігу зброї

"Перешкоди для купівлі зброї немає" - в Україні провели круглий стіл про врегулювання обігу зброї
Круглий стіл на тему: «Проблемні питання законодавчого врегулювання обігу цивільної вогнепальної зброї в Україні» провів Комітет з питань правоохоронної діяльності.

Голова Комітету з питань правоохоронної діяльності, Сергій Іонушас, нагадав про актуальність теми та  спроби врегулювати питання обігу цивільної вогнепальної зброї в Україні. Про це повідомляє сайт Верховної Ради України. На жаль, законопроєкт не прийняли у першому читанні, тож голова Комітету наголосив на важливості круглого столу для пошуку нових рішень.

Сьогодні повнолітній громадянин при наявності документів має право отримати дозвіл на придбання гладкоствольної та нарізної мисливської зброї при дотриманні відповідних умов її використання. Як і раніше, залишається заборона на придбання короткоствольної вогнепальної зброї, пістолетів та револьверів.

Але фактично на цей час чіткого механізму законодавчого врегулювання реалізації права громадян на зброю в Україні немає. Хоча неодноразові спроби прийняти цивілізований закон про зброю здійснювалися протягом всіх років незалежності. Однак, ці спроби реалізовані не були, - зазначив він.

Цього року вже відбувалась спільна нарада керівників правоохоронних та державних органів з цього питання, адже за даними Генеральної прокуратури в Україні в обігу перебуває від 3 до 5 мільйонів одиниць нелегальної зброї. Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський поінформував всіх про те, що до кінця 2021-го року МВС планує нарешті сформувати відкритий реєстр власників зброї.

Заступник Міністра внутрішніх справ Богдан Драп’ятий зазначив, що за відсутності законодавства перешкоди для купівлі зброї немає. Така ситуація підриває авторитет України на фоні європейських держав, що вже мають закони про зброю.

Згідно з даними опитування, 54% українців не знають, що в Україні немає закону про зброю, знають про відсутність законодавчого регулювання володіння зброєю 46% респондентів, - повідомляє ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА.

Голова Комітету Сергій Іонушас повідомив, що зараз на опрацюванні у Комітеті знаходиться два законопроєкти. 

За законопроєктом  №5708 зброю набувати у власність можуть лише спортсмени-громадяни, які досягли 18-річного віку, що не рідше ніж два рази на рік брали участь в всеукраїнських або міжнародних спортивних змаганнях в складі збірних команд України та мають спортивне звання не нижче майстра спорту з видів спорту, у правилах спортивних змагань яких передбачено використання спортивної вогнепальної зброї. Цим особам надається право зберігати зброю вдома без можливості її носіння.

А у законопроєкті №5708-1 дозволяється придбання і носіння такої зброї фізичним особам, а також регламентується порядок її застосування.

Обидва законопроєкти передбачають створення єдиного Державного реєстру цивільної зброї. 

На завершення, Голова Комітету Сергій Іонушас підсумував, що під час круглого столу не було жодних заперечень проти узаконення питання обігу цивільної зброї в Україні.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
"Працював професіонал": у МВС розкрили деталі розслідування замаху на Шефіра (відео) "Працював професіонал": у МВС розкрили деталі розслідування замаху на Шефіра (відео)
Наразі у розслідування правоохоронці працюють на "відмінно", і вже найближчим часом суспільству буде повідомлено про просування в розслідуванні цього резонансного кримінального провадження.
Держсекретар Блінкен під час візиту в Україну торкнеться теми постачання американської зброї Держсекретар Блінкен під час візиту в Україну торкнеться теми постачання американської зброї
Державний секретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен, ймовірно, зачепить тему поставки американської зброї під час свого візиту в Україну.
Поліція закрила справу про другий напад на Стерненка Поліція закрила справу про другий напад на Стерненка
Кримінальну справу про другий напад на одеського активіста Сергія Стерненка закрили.
Loading...
Load next