Зеленський повернув на доопрацювання законопроєкт про фінансування партій

Зеленський повернув на доопрацювання законопроєкт про фінансування партій
Документ передбачає удосконалення процедур зупинення та припинення державного фінансування статутної діяльності політичних партій.

Законопроєкт № 5253-1 ініційований народними депутатами України з метою відновити подання фінансової звітності політичними партіями.  Повідомляє Бізнес.Цензор. Проте під час голосування в залі Верховна Рада внесла до законопроєкту зміни, які можуть дозволити партіям приховувати свої справжні витрати. 

Голова держави повернув документ зі своїми пропозиціями 18 листопада. Того ж дня його направили на розгляд Комітету з питань правової політики. 

Як зазначали в НАЗК закон містить окремі норми, які створювали передумови для непрозорої діяльності політичних партій, оскільки він:

  • не відновлює звітування партій, яке було призупинене на початку 2020 року через карантинні обмеження, спричинені пандемією COVID-19. Це важливо, оскільки всі парламентські партії зараз отримують державне фінансування за рахунок коштів платників податків, проте жодна з них не подала звіту навіть за перший квартал 2021 року, выдзначили в НАЗК;
  • дозволяє партіям звітувати не про всі свої фінансові зобов’язання. Так, партії можуть звітувати виключно про зобов’язання, термін виконання яких уже настав і партія їх не виконала. Тобто в недоброчесних партій з’являється можливість пояснювати свої "сумнівні" витрати "простроченими фінансовими зобов’язаннями";
  • дозволяє не вважати внесками на користь партії роботи, товари чи послуги, які необхідні для протидії COVID-19 без визначення періоду дії цієї норми (безстроково). Ця норма не зважаючи на свою важливу ціль дозволить партіям ігнорувати встановлені законом ліміти на здійснення внесків та не відображати ці внески та відповідні витрати у звіті. 

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
Депутати "обмінюються" родичами: у ВР платять мільйони з бюджету родичам колег (відео) Депутати "обмінюються" родичами: у ВР платять мільйони з бюджету родичам колег (відео)
На оплату праці цих родичів-помічників лише у 2021 році витратили майже 2 млн грн з держбюджету, а за два роки понад — 4,5 млн.
Рада ухвалила держбюджет-2022: основні показники Рада ухвалила держбюджет-2022: основні показники
Витрати на національну безпеку та оборону підвищили на 3,7 мільярда, зокрема, на Збройні сили України – 2,5 мільярда.
Зеленський вніс в Раду законопроєкт про громадянство для діаспори (оновлено) Зеленський вніс в Раду законопроєкт про громадянство для діаспори (оновлено)
Відповідно до статті 106 Конституції України, щороку Президент звертається до Верховної Ради із посланням про внутрішнє і зовнішнє становище України.
Loading...
Load next