Розмова Зеленського і Байдена: про що говорили президенти?

Розмова Зеленського і Байдена: про що говорили президенти?
Розмова двох лідерів тривала 1,5 години.

Президент України Володимир Зеленський і президент США Джо Байден завершили переговори. Їхня розмова відбулася після онлайн-зустрічі Байдена і президента РФ Володимира Путіна.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву керівника офісу президента Андрія Єрмака в ефірі програми "Право на владу".

Розмова Байдена і Путіна

Насамперед Джо Байден розповів про деталі розмови із Путіним, заявивши при цьому, що "відверто повідомив президенту РФ про наслідки у разі вторгнення російських військ в Україну".

Президенти почали з найголовнішого. Байден розповів Зеленському про його саміт з Путіним. Також, безумовно, вони говорили і про інші питання, але я хотів би зупинитися на основних тезах. Байден, як про це вже говорили після розмови з Путіним, дуже відверто сказав йому і попередив про наслідки, якщо Росія прийме рішення щодо ескалації або вторгнення, - заявив Єрмак.

При цьому він додав, що Байден заявив, що США разом з партнерами готові до безпрецедентних санкцій, у разі агресії Росії проти України.

Україна і НАТО

Також Байден і Зеленський обговорили членство України в НАТО, зокрема те, що вступ України в НАТО ніяким чином не стосується Росії.

Про членство в НАТО, про курс на членство в НАТО. Байден дуже чітко сказав — рішення про вступ до НАТО — це тільки рішення українського народу. І він це питання навіть не був готовий обговорювати (з Путіним - ред.). Це залежить від України і членів НАТО, — додав Єрмак.

За словами Єрмака, президент США пообіцяв допомогти Україні у стриманні російської агресії. Він додав, що Штати вже почали надавати допомогу.

Байден сказав, що будь-які перемовини, будь-які рішення, які стосуються України — не можуть бути без України. Байден підтвердив, що США нададуть всю необхідну допомогу, щоб Україна могла дати відсіч у будь-який час, — каже Єрмак.

Зеленський та Байден також обговорили залучення США до переговорів щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. Байден дав зрозуміти, що США хочуть брати активну участь у мирному процесі.

"Північний потік-2" 

Також Зеленський в ході розмови підіймав питання про російський газопровід "Північний потік-2".

Наш президент підіймав питання щодо "Північного потоку-2" і попереджень, які ми отримували, щодо не тільки загрози вторгнення, а також питань внутрішньої дестабілізації, - додав глава ОП.

Нагадаємо, 7 грудня президент Джо Байден провів відеодзвінок із президентом Росії Володимиром Путіним, щоб обговорити низку питань порядку денного США та Росії, зокрема про стурбованість Америки російськими військовими діями на кордоні з Україною та інші проблеми.

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
Єрмак обговорив з Нуланд деталі візиту Зеленського до США Єрмак обговорив з Нуланд деталі візиту Зеленського до США
Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак провів телефонну розмову із заступницею держсекретаря США Вікторією Нуланд під час якої обговорили деталі майбутнього візиту Зеленського до США.
Байден провів телефонну розмову із Зеленським, - Білий дім Байден провів телефонну розмову із Зеленським, - Білий дім
Президент Сполучених Штатів Джо Байден та президент Володимир Зеленський провели телефонну розмову. Переговори відбулися напередодні зустрічі Байдена з Володимиром Путіним, яка запланована на 16 червня у Женеві.
"Важливі вчинки": Зеленський прокоментував свою заяву щодо слів Байдена про вступ України в НАТО "Важливі вчинки": Зеленський прокоментував свою заяву щодо слів Байдена про вступ України в НАТО
Володимир Зеленський задоволений результатами проведеної телефонної розмови із президентом США Джо Байденом, яка відбулася ввечері 7 червня. Однак, в Офісі президента дещо виправили пресреліз щодо слів Байдена про підтримку євроатлантичної інтеграції України.
Loading...
Load next