"Ця ескалація є елементом підняття ставок": Стефанішина заявила, що Київ чекає чітких сигналів від НАТО

"Ця ескалація є елементом підняття ставок": Стефанішина заявила, що Київ чекає чітких сигналів від НАТО
Україна докладає зусиль, аби реалізувати спроможності як партнера НАТО з розширеними можливостями.

Україна продовжує рух до майбутнього членства у НАТО і розраховує на чіткі сигнали від Альянсу, що попри жорсткі заяви Путіна позиція країн-членів стосовно рішення Бухарестського саміту є єдиною і непохитною. Про це у коментарі Укрінформу заявила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

За її словами, попри деякий скептицизм у певних країнах щодо майбутнього членства України в Альянсі через небажання дратувати Росію, в ході цьогорічного саміту НАТО 14 червня було підтверджено рішення Бухарестського саміту 2008 року. 

Ми розраховуємо, що навіть на тлі нинішніх жорстких заяв президента Росії на саміті в Мадриді буде продемонстрована така ж єдність серед країн НАТО", — сказала Стефанішина. 

Вона зазначила, що наша держава працює над цим, враховуючи індивідуальну співпрацю зі столицями країн-членів Альянсу. Україна також докладає зусиль, аби реалізувати спроможності як партнера НАТО з розширеними можливостями.

Звичайно, ми будемо продовжувати виконувати Річну національну програму Україна-НАТО, ми продовжуємо будівництво тренувальних баз відповідно до стандартів Альянсу, тобто в нашій роботі нічого не змінюється. Водночас для нас дуже важливою зараз є позиція партнерів, країн НАТО, а їхня єдність на тлі таких заяв Росії є ключовою, — зауважила Стефанішина. 

Віцепрем’єр-міністр додала, що будь-який сумнів країн-членів НАТО у тих позиціях, які вже були зафіксовані на саміті 14 червня, може стати підставою для підриву віри українського народу в інтеграцію із західним світом. 

Тому, я думаю, що найважливішою зараз є позиція країн Альянсу, які на тлі таких заяв насамперед мають мобілізувати власну єдність і рішуче підтверджувати євроатлантичні прагнення України", — заявила Стефанішина. 

Також вона прокоментувала те, що Путін завжди підвищує ставки і тому така ескалація призводить до його суб’єктивізації, адже світові лідери проводять з ним перемовини, а про Росію наразі говорять на всіх міжнародних майданчиках.

Я думаю, що в світлі того, що планується саміт Східного партнерства, ведеться активна робота з підготовки саміту НАТО в Мадриді і формуються нові міжнародні домовленості з новим коаліційним урядом Німеччини, ця ескалація також є елементом підняття ставок і, скажімо так, примушення Заходу до діалогу з Росією, — зазначила Стефанішина. 

Нагадаємо, раніше Кулеба заперечив ідею односторонніх поступок Росії.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

 

Читайте також
«Росія — не ворог Європи»: баварський прем'єр наразі виключає вступ України в НАТО «Росія — не ворог Європи»: баварський прем'єр наразі виключає вступ України в НАТО
Це вже не перша така заява з боку німецьких посадовців за останній час.
Для стримування Росії: німецький чиновник заблокував передавання Україні придбаної через НАТО антидронової зброї Для стримування Росії: німецький чиновник заблокував передавання Україні придбаної через НАТО антидронової зброї
Українське посольство хоче переконати німців, що ця зброя не для провокацій, а для стримування агресії й порятунку життя.
Loading...
Load next