Зустріч США та РФ не матиме сенсу без участі Євросоюзу, — Боррель

Зустріч США та РФ не матиме сенсу без участі Євросоюзу, — Боррель
Дипломат підтвердив рішучість щодо участі ЄС у переговорах на тлі кризи біля кордонів України та Росії.

Євросоюз хоче брати участь у переговорах між США та Росією щодо гарантій безпеки, які мають відбутися 10 січня. Про це повідомив верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель в інтерв'ю Die Welt.

Ми не хочемо і не можемо собі дозволити бути сторонніми спостерігачами, рішення про які приймаються через їхню голову, — заявив він.

Він зазначив, що переговори матимуть сенс лише за участю Євросоюзу.

Росія хоче вести переговори щодо архітектури європейської безпеки без участі Європейського Союзу — це абсурд. Ми цього не приймемо. Щодо нас нічого не вирішується без нашої присутності, — наголосив Боррель.

Глава дипломатії ЄС додав, що його думку поділяє держсекретар США Ентоні Блінкен, який підтвердив це під час телефонної розмови 23 грудня.

Нагадаємо, 17 грудня Росія висунула США та НАТО умови щодо гарантій безпеки, однією з яких є невступ України до Альянсу.

Своєю чергою, генсек Альянсу Йєнс Столтенберг, коментуючи вимоги, підкреслив, що «будь-який діалог з Москвою повинен враховувати занепокоєння НАТО діями Росії, ґрунтуватися на ключових принципах безпеки Європи та проходити у консультаціях з європейськими партнерами НАТО, такими як Україна».

Прессекретар Білого дому Дженніфер Псакі сказала, що США не підуть на компроміс і не вестимуть переговори без європейських союзників.

США та Росія домовилися провести переговори про «гарантії безпеки» 10 січня 2022 року. Вони будуть присвячені обговоренню проблем, пов'язаних із зростанням російських військ біля кордонів України.

Раніше стала відома дата проведення заходу засідання Ради Росія-НАТО.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

 

Читайте також
"Про Донбас не говоритимуть": Кремль відреагував на можливу зустріч Путіна та Зеленського "Про Донбас не говоритимуть": Кремль відреагував на можливу зустріч Путіна та Зеленського
Володимир Зеленський заявив, що все йде до того, що зустріч із російським президентом може все ж таки відбутися. Своєю чергою у Кремлі заявили, що підтримують ініціативу Зеленського про проведення зустрічі з Володимиром Путіним.
Арестович вважає, що Росія не готова говорити з Зеленським про ситуацію на Донбасі Арестович вважає, що Росія не готова говорити з Зеленським про ситуацію на Донбасі
Спікер України у Тристоронній контактній групі Олексій Арестович повідомив, що не бачить готовності та прагнення Росії розмовляти із Володимиром Зеленським.
"Припинити агресію проти України": США закликали Росію забратися з Донбасу "Припинити агресію проти України": США закликали Росію забратися з Донбасу
Росія повинна повністю виконати свої мінські зобов’язання - вивести свою зброю та очолювані неї сили, підтримати розформування збройних угрупувань, що діють на Сході України, та повернути Україні контроль над міжнародно визнаним кордоном України.
Loading...
Load next