Іран відмовився домовлятись про компенсацію родичам загиблих зі збитого літака МАУ

Іран відмовився домовлятись про компенсацію родичам загиблих зі збитого літака МАУ
Іран відмовляється вести перемовини про відшкодування збитків за літак МАУ, який збили поблизу Тегерана іранські військові у січні 2020 року. Про це заявили у спільній заяві міністри закордонних справ України, Канади, Британії та Швеції.

Дипломати нагадують, що у липні 2020 року Іран погодився на перемовини з групою країн, чиї громадяни загинули внаслідок збиття літака. Проте 27 грудня 2021 року іранські дипломати повідомили, що Тегеран не бачить сенсу у перемовинах з міжнародною групою. Повідомляє ВВС.

Іран наразі змінив свою позицію та категорично виступає проти будь-яких подальших переговорів, які пов'язані з нашою колективною вимогою про відшкодування збитків за збиття PS752.

Фото: з відкритих джерел

Оскільки Іран несе міжнародно-правову відповідальність перед постраждалими державами, дане питання має обговорюватись колективно, щоб забезпечити справедливе та рівне ставлення до всіх жертв трагедії, - наголошується у спільній заяві очільників МЗС України, Канади, Британії та Швеції.

Вони відзначають, що подальші спроби переконати Іран вести перемовини є "марними".

Міжнародна група зосередиться на подальших діях для вирішення цього питання у відповідності до норм міжнародного права. Зробимо все, аби забезпечити повне відшкодування шкоди, завданої порушенням Іраном норм міжнародного права, - повідомили дипломати.

Фото: з відкритих джерел

Виконавчий директор МАУ Євген Дихне повідомив Інтерфакс-Україна, що компанія розглядає можливість арбітражного звернення, щоб вимагати від Ірану відшкодування за збитий літак.

Міжурядові перемовини України та Ірану на цю тему востаннє відбувалися у червні 2021 року, - заявив Євген.

Внаслідок збиття двома ракетами "земля-повітря" літака МАУ 8 січня 2020 року загинули 176 людей: громадяни Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану, Великої Британії. Цей літак мав український екіпаж із дев'ятьох людей.

Фото: ВВС

Через кілька днів після появи даних розвідок західних країн про збиття літака іранськими силовиками, корпус стражів ісламської революції - елітний спецпідрозділ іранської армії - взяв на себе відповідальність за "ненавмисне" збиття літака.

Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
Авіакатастрофа МАУ в Ірані: Канада присудила жертвам $90 млн Авіакатастрофа МАУ в Ірані: Канада присудила жертвам $90 млн
Це рішення ґрунтується на постанові суду, якою збиття літака PS752 було визнано навмисним терористичним актом
Збиття українського літака МАУ: Іран пропонує виплатити по 150 тисяч доларів родичам загиблих Збиття українського літака МАУ: Іран пропонує виплатити по 150 тисяч доларів родичам загиблих
Під час переговорів у Києві іранська делегація запропонувала виплатити компенсацію у 150 тисяч доларів родинам загиблих українців, що були на борту літака МАУ, який збили іранські бойовики поблизу Тегерану 8 січня 2020 року. Всі 176 людей, які були в літаку, загинули, серед них 11 українців.
Іран переслідував та катував родичів загиблих у авіакатастрофі МАУ під Тегераном Іран переслідував та катував родичів загиблих у авіакатастрофі МАУ під Тегераном
Правозахисники звинувачують владу Ірану в переслідуванні родичів жертв збитого літака МАУ, який здійснював політ 8 січня 2020 року у небі поблизу Тегерана.
Loading...
Load next