"Ми не частина жодних пострадянських структур": Стефанішина назвала відмінність України від Казахстану

"Ми не частина жодних пострадянських структур": Стефанішина назвала відмінність України від Казахстану
Стефанішина зауважила, що на відміну від Казахстану Україна має потужне громадське суспільство.

Щоб не допустити зовнішньої військової інтервенції, як у Казахстані, Україна будує внутрішню стійкість, бореться з російською агресією та зберігає міжнародну єдність у засудженні незаконних дій РФ. Про це заявила віцепрем'єр-міністр України з питань європейської інтеграції Ольга Стефанішина під час спільної з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом пресконференції у Брюсселі, передає "Укрінформ".

Україна не Казахстан, безумовно. По суті, кращою відповіддю України є побудова внутрішньої стійкості шляхом перетворень. ... Ми не частина жодних пострадянських структур, які б, як у випадку з Казахстаном, дозволили зовнішню військову інтервенцію на своїй території та захоплення критичної інфраструктури, — зазначила віце-прем'єр.

За її словами, на відміну від Казахстану Україна має потужне громадське суспільство, експертну спільноту, а також сильну опозицію, доволі сильну міжнародну єдність щодо засудження російської агресії на території України. 

Також Стефанішина заявила, що дискусія щодо безпекових гарантій має починатися з виведення російських військ із території України. Росія як агресор перебуває не в тому положенні, щоб висувати умови.

Ми маємо розуміти, що російські вимоги до союзників не можуть бути враховані як переговорна позиція. Агресор не в тому положенні, щоб висувати умови, поки російські танки стоять на кордоні з Україною, — зазначила вона. 

Стефанішина заявила, що Росія намагається змінити фокус розмови шляхом погроз, не здійснюючи жодних кроків до мирного врегулювання в рамках Мінського та Нормандського формату, а також просуває свій порядок денний замість того, щоб повернутися за стіл перемовин. 

Тому повторюю, дискусія щодо безпекових гарантій має починатися з виведення російських військ з території України. По суті, Росія сьогодні вимагає безумовну капітуляцію, що підриває базові принципи функціонування демократичних країн та НАТО, — наголосила віцепремʼєр-міністр.

Вона зазначила, той факт, що Україна має невіддільне суверенне право обирати власні безпекові заходи, є найбільш принциповим положенням для нашої держави, нагадавши, що євроінтеграційний курс закріплений у конституції.

Це не предмет переговорів чи торгів, — підкреслила Стефанішина.

Нагадаємо, раніше Кулеба заявив, що вимоги Путіна щодо сфер впливу неправомірні та загрожуть міжнародній безпеці.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
"Рівноправний член Альянсу": Зеленський заявив про участь України у саміті НАТО в 2022 році "Рівноправний член Альянсу": Зеленський заявив про участь України у саміті НАТО в 2022 році
Курс на вступ до НАТО закріпили в Конституції України у 2019 році.
Україна наполягатиме на виконанні обіцянки щодо отримання ПДЧ під час саміту НАТО Україна наполягатиме на виконанні обіцянки щодо отримання ПДЧ під час саміту НАТО
Україна розраховує на підтвердження в заяві саміту НАТО, який відбудеться 14 червня, щодо обіцянки стосовно майбутнього членства України в Північноатлантичному Альянсі, що прокладе нашій країні шлях до отримання ПДЧ в НАТО.
Разумков: шлях України до Альянсу буде непростим Разумков: шлях України до Альянсу буде непростим
Теоретично може вистачити 10 років.
Loading...
Load next