Як розгортається система територіальної оборони в Україні

Як розгортається система територіальної оборони в Україні
Про деталі розповів міністр оборони України Олексій Резніков.

У Міністерстві оборони України під головуванням Міністра оборони Олексія Резнікова та за участі Головнокомандувача Збройних Сил України генерал-лейтенанта Валерія Залужного відбулася нарада щодо практичних аспектів розгортання системи територіальної оборони.

Про це пише "ПравдаТУТ News" з посиланням на Міноборони.

У складі Сил ТрО ЗСУ (Сили ТрО – це окремий рід сил у складі ЗСУ) триває формування 25 бригад (один регіон – одна бригада), які об’єднуватимуть понад 150 батальйонів (один батальйон на район). Постійна чисельність Сил ТрО у мирний час складатиме 10 тис. військовослужбовців. По штату особливого періоду підрозділи Сил ТРО нараховуватимуть понад 130 тис. осіб.

Розгортання системи ТрО відбуватиметься у три етапи. На першому - бригади і батальйони Сил ТрО розгортатимуться по штату мирного часу. Це відбувається просто зараз. У кожному батальйоні формується кістяк з військовослужбовців ЗСУ. Їх завданням є командування, навчання та злагодження цивільних осіб. За рахунок цих резервістів ТрО кожен батальйон нараховуватиме до 600 осіб.

Формування резерву ТрО по штатах особливого періоду – це другий етап після того, як у батальйонах та бригадах буде створено організаційно-управлінське ядро з військовослужбовців та забезпечені відповідні умови, — зазначив Олексій Резніков.

За інформацією командувача Сил ТрО, станом на 17 січня визначено 86% місць дислокації підрозділів ТрО по всій Україні. У прикордонних регіонах бригади ТрО з початку січня набули 70% спроможності мирного часу. Темпи розгортання військового компоненту ТрО пришвидшуються.

Перед укладанням контракту на службу у резерві ТРО кандидати мають пройти медогляд, а особи старші 40 років – військово-лікарську комісію. Адже резерв ТрО проходитиме інтенсивну підготовку.

Ми скоординуємо роботу по цьому напрямку з колегами з МОЗ. Також ми взаємодіємо з колегами з СБУ. Адже доступ до зброї повинні отримати лише ті, хто під керівництвом командування і спільно із земляками дбатиме про захист свого дому та інтереси України. Не раджу навіть намагатися вступати до лав ТРО тим, хто має якісь інші цілі,- зазначив Міністр оборони Олексій Резніков.

Станом на сьогодні Міноборони розпочинає системний діалог з органами місцевої влади та самоврядування щодо забезпечення сил ТрО необхідними ресурсами.

Є завдання ремонту і облаштування місць дислокації, забезпечення усіх комунікацій, створення режимно-секретних об’єктів та приміщень для зберігання зброї і боєприпасів тощо. Є потреби у транспорті. Тут ми розраховуємо на участь місцевих органів влади та самоврядування. Міноборони підготувало відповідні листи з переліком потреб, які мають Сили ТРО у регіонах, а також з уніфікованими вимогами до локацій, де будуть розміщуватися бригади і батальйони, — підкреслив Міністр.

Найближчим часом оборонне відомство організує навчання і злагодження за участі керівників органів місцевої влади і самоврядування. Першими планується залучити міських голів обласних центрів.

Після формування штату мирного часу та резерву для особливого періоду на третьому етапі розгортання буде розглядатися питання про необхідність створення у невеликих населених пунктах добровольчих формувань територіальних громад. Рішення про створення ДФТГ за поданням командувача Сил ТрО прийматиме Головнокомандувач ЗСУ.  Учасники формувань з власною мисливською зброєю за потреби можуть залучатися до патрулювання, охорони об’єктів, - розповів Міністр оборони.

Резніков наголосив, що потрібно жорстко дотримуватися логіки: "спочатку ядро, каркас з військовослужбовців – потім набір резерву ТрО з укладанням контрактів" – адже тільки після цього може йтися про добровольчі формування, потребу і кількість яких визначатиме командування Сил ТрО. 

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
Резніков провів розмову з міністром оборони Білорусі: про що говорили Резніков провів розмову з міністром оборони Білорусі: про що говорили
Крім того, міністр оборони провів бесіду з послом Білорусі в Україні Ігорем Соколом.
"Переходимо на західні калібри і техніку": Резніков підбив підсумки історичної зустріч у Рамштайні "Переходимо на західні калібри і техніку": Резніков підбив підсумки історичної зустріч у Рамштайні
Загальний висновок за підсумками зібрання на базі Рамштайн – йдеться про справді історичні зміни, які у найближчі тижні – місяці будуть матеріалізовані.
"У нас з'явилися додаткові 1000 км кордону, які треба захищати" — Резніков про Білорусь (відео) "У нас з'явилися додаткові 1000 км кордону, які треба захищати" — Резніков про Білорусь (відео)
Міністр оборони України заявив, що це сталося після "де-факто" аншлюсу Білорусі.
Loading...
Load next