Найбільші виклики для ЄС з часів "холодної війни": Росія ставить безпеку Європи під серйозну загрозу

Найбільші виклики для ЄС з часів "холодної війни": Росія ставить безпеку Європи під серйозну загрозу
Європейський Союз наголошує на тому, що всі можливі руйнівні дії Росії матимуть масштабні наслідки.

Через агресивні дії Російської Федерації навколо України та її спробами переглянути ключові принципи європейської безпеки, ЄС постає перед найбільшими викликами у цій сфері з часів завершення «холодної війни».

Про це у п’ятницю перед засіданням Ради міністрів із закордонних справ, що має відбутися наступного понеділка у Брюсселі, заявив високопоставлений представник ЄС, повідомляє Укрінформ.

Ми не знаємо на цьому етапі, що росіяни мають намір робити. Але те, з чим ми маємо справу зараз, – це найбільш важливо у плані безпеки у Європі з часів завершення холодної війни. Тож, очевидно, що реагування від Європейського Союзу буде на рівні цього виклику, — наголосив представник ЄС.

За словами представника ЄС, європейські міністри в понеділок не обговорюватимуть конкретні санкції. Серед країн ЄС існує принципове погодження, що відповідь на агресію Росії буде жорсткою. Наразі ЄС зважає на різні варіанти такого реагування, у залежності від подальших дій Росії.

Він зауважив, що у вимірі європейської безпеки в понеділок міністри закордонних справ країн-членів розглянуть дві головні проблеми: деескалація російських військ та розгляд "гарантії безпеки" РФ.

У першому питанні закликали до деескалації. Очевидно, що така величезна кількість військ вздовж кордонів підвищує ризик прорахунків та інцидентів, тож деескалація є дуже важливою. У другому – ми маємо російські пропозиції, що кидають виклик порядку з безпеки, що склався в Європі після завершення холодної війни.

Ми маємо підтримувати діалог з Росією, як би важко це не було, та продовжувати тісний контакт з нашими союзниками в НАТО і США. Ми також надаємо дуже велику роль ОБСЄ для майбутнього обговорення цих питань, — сказав представник ЄС.

Ві також додав, що у зустрічі європейських міністрів візьме участь державний секретар США Ентоні Блінкен, який приєднається до спільної роботи в рамках Ради ЄС в дистанційному режимі.

Це буде добра нагода обмінятися поглядами з нашими американськими друзями й союзниками, - додав представник ЄС.

Нагадаємо, Служба безпеки України встановила, що саме спецслужби РФ активно використовують псевдомінування об’єктів соціальної сфери та критичної інфраструктури, як один із елементів гібридної війни для посилення тиску на Україну.

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
Кулеба заявив, що пакет "важких для Росії" санкцій від ЄС вже готовий Кулеба заявив, що пакет "важких для Росії" санкцій від ЄС вже готовий
Наголошується, що ЄС докладе додаткових зусиль для політичної та фінансової підтримки України.
Зустріч США та РФ не матиме сенсу без участі Євросоюзу, — Боррель Зустріч США та РФ не матиме сенсу без участі Євросоюзу, — Боррель
Дипломат підтвердив рішучість щодо участі ЄС у переговорах на тлі кризи біля кордонів України та Росії.
США нададуть письмову відповідь щодо "гарантій безпеки" РФ наступного тижня США нададуть письмову відповідь щодо "гарантій безпеки" РФ наступного тижня
Про це заявив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров.
Loading...
Load next