ЄС та Британія готують санкції проти нових російських газових проектів у разі нападу на Україну - Financial Times

ЄС та Британія готують санкції проти нових російських газових проектів у разі нападу на Україну - Financial Times
Захід закликає Москву відвести війська від українського кордону та загрожує масштабними санкціями у разі можливого вторгнення.

Новим російським газовим проєктам загрожують санкції у разі нападу на Україну. Пропозиції щодо них з боку ЄС та Великої Британії, які розробляються за підтримки США, призведуть до скорочення фінансування та передачі технологій. Про це пише Financial Times.

Велика Британія та ЄС готуються запровадити санкції проти нових російських газових проєктів, якщо Кремль віддасть наказ про напад на Україну. 
Європа вперше вирішила націлитись на сектор, на який припадає 40% її імпорту газу, — пише видання.

Плани, які розробляються за підтримки США, “серйозно скоротять фінансування та передачу технологій для нових газових проєктів”, кажуть люди, поінформовані про обговорення.

Санкції, що розглядаються, відображають занепокоєння з приводу можливого російського вторгнення в Україну після розміщення Москвою понад 100 тисяч військовослужбовців поблизу кордону зі своїм сусідом. Ці заходи стануть частиною ширшого пакету можливих економічних заходів, ступінь жорсткості яких коригуватиметься залежно від масштабу будь-якого російського наступу, кажуть люди, близькі до обговорень.

У той час як офіційні особи США та Європи наголошують, що “розглядаються всі варіанти” щодо санкцій, деякі країни, такі як Німеччина, закликали до більшої обережності, оскільки Європа бореться із кризою постачання газу у зимовий період, відзначає видання. При цьому міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила в четвер у Бундестазі, що газопровід “Північний потік — 2”, яким має надходити природний газ із Росії до Німеччини, включений до пакету санкцій, який обговорюється з союзниками.

Співпраця між Великою Британією та ЄС щодо санкцій проти Росії є ознакою готовності співпрацювати у зовнішній та оборонній політиці, попри велику напруженість з питань співпраці після Brexit, таких як торгові угоди для Північної Ірландії, пише видання.

Націлювання на нові російські газові розробки розглядається як спосіб завдати удару по основній галузі країни, потенційно уникаючи деяких короткострокових проблем, які зазнали б західні країни, якби енергетичні потоки були негайно перервані, - йдеться у статті.

При цьому вказується, що готовність Європи націлитись на велику вуглеводневу галузь Росії може вплинути на європейські компанії, включаючи BP, Total та Shell, які інвестують у російський газовий сектор.

Росія є одним із найбільших у світі виробників нафти та газу, але її енергетичний сектор спирається на спільні підприємства з іноземними компаніями, а також на міжнародні технології та досвід.

Деякі європейські політики звинувачують Росію та “Газпром” у тому, що вони розпалили газову кризу, обмеживши експорт за довгостроковими контрактами та спустошивши контрольовані “Газпромом” газові сховища в Європі. Росія вказала на виконання нею довгострокових контрактів і заявила, що схвалення спірного газопроводу “Північний потік — 2”, який йде в обхід України безпосередньо до Німеччини через Балтійське море, може призвести до збільшення потоку газу до Європи.

Держдепартамент США заявив у середу, що “Північний потік — 2” “не просунеться вперед”, якщо Росія вторгнеться в Україну.
Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
Виснажливі санкції  для Росії - захист України: настрої США перед зустріччю з Росією у Швейцарії Виснажливі санкції для Росії - захист України: настрої США перед зустріччю з Росією у Швейцарії
Головна вимога Путіна полягає в гарантіях від США і їх союзників, що НАТО не буде розширюватися далі на схід і не розгорне там системи озброєння, які Росія вважає загрозою
"Ключ лежить у Москві": Шольц і Байден обговорили виконання мінських угод "Ключ лежить у Москві": Шольц і Байден обговорили виконання мінських угод
Канцлер Німеччини Олаф Шольц розповів президенту США Джо Байдену телефоном про свої недавні візити до Києва й Москви. Лідери погодилися, що ризик нової агресії Росії проти України не зник.
Loading...
Load next