Що Україні дасть вступ в ЄС: пояснення дипломата

Що Україні дасть вступ в ЄС: пояснення дипломата

Війна Росії проти України — це питання виживання Європи, бо РФ не хоче зупинятися в нашій країні. Україні членство в ЄС дозволить отримувати додаткові політичні та економічні механізми.

Про це розповів дипломат Володимир Єльченко для видання Gazeta.ua.

Такої ситуації ніколи у світі не було. Таку спрощену процедуру ніколи не застосовували. Майже половина членів ЄС "за" або не проти. Уже є рішення Європарламенту, який підтримує такий крок. Це позитивний тиск на уряди країн-членів Євросоюзу. Це питання протягом наступних кількох днів активно розглядатимуть. Враховуючи обставини в Україні, у Європи є шанс не словом, а ділом підтримати Україну, - говорить Єльченко.

Цей крок важливий для України з моральної та фінансової точок зору, каже дипломат.

Це не припинить війну. Але це потужна моральна підтримка для нашої держави. Крім цього, якщо країна стає членом ЄС, вона отримує безліч додаткових політичних і фінансових механізмів. Набагато простіше отримувати фінансову та політичну допомогу. Навіть військову. Вже наші сусідні країни передають нам літаки. Це рішення не НАТО, а саме ЄС. Ми отримаємо багато додаткових механізмів, - говорить Єльченко.

В Європі є група країн, які не дуже хочуть розширювати ЄС, але навіть вони зараз не чинитимуть спротив, наголошує дипломат.

Позиція про те, що розширення ЄС додасть лише більше проблем, у найстарших членів Євросоюзу. Франція, Люксембург, Німеччина, Нідерланди, Іспанія, Італія, Португалія. Зараз ніхто із них не буде проти. Бо питання вже не про бюрократію та проблеми. Зараз треба думати про проблеми Європи. Питання про виживання Європи, бо Росія на нас не зупиниться, — каже Єльченко.

Зараз ми можемо просити про повітряний гуманітарний коридор, наголошує дипломат.

Я впевнений, це вже зробили. На землі ми однозначно переможемо Росію. Але повітря — слабке місце. У нас фізично там немає стільки сили. Не настільки сильна Протиповітряна оборона. Безпольотна зона НАТО дуже важливо. Цей крок сильно допоміг зупинити дії Сербії проти Косово. Але це вже на один крок до прямої конфронтації між НАТО та Росією. Це небезпечно. Думаю, над цим питання вже думають і знайдуть вихід, — говорить Єльченко.

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
Україна передала анкету-опитувальник для набуття статусу кандидата на членство в ЄС (відео) Україна передала анкету-опитувальник для набуття статусу кандидата на членство в ЄС (відео)
Відповіді України в анкеті-опитувальнику будуть дуже швидко проаналізовані.
Естонія закликає надати Україні статус кандидата в ЄС і дорожню карту для членства в НАТО Естонія закликає надати Україні статус кандидата в ЄС і дорожню карту для членства в НАТО
Естонія висловила тверду підтримку українському народу та суверенітету та територіальній цілісності України.
Loading...
Load next