Зеленський виступив на зустрічі лідерів держав Joint Expeditionary Force: головні тези

Зеленський виступив на зустрічі лідерів держав Joint Expeditionary Force: головні тези

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україні дали чітко зрозуміти, що вона не зможе вступити до НАТО. За його словами, український народ теж починає це розуміти.

Про це він заявив на конференції Joint Expeditionary Force, передає РБК-Україна.

Зрозуміло, що Україна не є членом НАТО. Ми адекватні люди, розуміємо. Роками ми чули про нібито відкриті двері, але також почули, що нам туди не увійти. І це правда і потрібно це визнавати. Радий, що наш народ починає це розуміти і розраховувати на себе і наших партнерів, які нам допомагають, - зазначив він.

За його словами, Україна не претендує на п’яту статтю Альянсу, оскільки НАТО бракує в собі впевненості. Водночас наша країна запропонувала шляхи для захисту власних територій.

Україна не претендує на активізацію п'ятої статті НАТО. Ми завжди говоримо про те, що наше небо потрібно захищати так, як небо Альянсу, але ми розуміємо, що завжди є "але", якою буде відповідь члена Альянсу на Сході Європи, якщо вже вони звертаються про захист, якщо до них прилетять російські ракети, російські літаки,- заявив Зеленський.

Як відзначив президент, п’ята стаття (напад на члена Альянсу розглядається як напад на весь НАТО) не запрацює до тих пір, поки НАТО не припинить боятися. Тим часом Україна й надалі просить надати можливість самостійно захистити небо над країною.

Отже, щоб запрацювала п'ята стаття, потрібна впевненість, що Альянс не побоїться відреагувати, що не буде самогіпнозу про Третю світову війну. Зараз цієї впевненості бути не може. Ми запропонували шлях для того, щоб Україна могла захистити своє небо самостійно. Ми робимо все для того, щоб отримати літаки та засоби ППО,- відзначив президент.

Також Володимир Зеленський повідомив, що агресивні плани Росії ще не розвалилися, а світ мовчить через захоплення військами РФ двох АЕС.

Президент України вважає, що весь світ мовчить через захоплення російськими військами двох українських АЕС.

Агресивні плани Росії ще не розвалилися, і можна зрозуміти чому. Світ мовчить через захоплення російськими військами двох АЕС. Ми чуємо тільки слова. Цього мало. Вони обстріляли найбільшу АЕС в Європі, поставили під загрозу безпеку об'єктів в Чорнобилі, - сказав Зеленський.

Він додав, що відповіді практично не послідували та багато компаній не стали йти з російського ринку.

Яку відповідь вони отримали? Ми вважаємо, що практично ніякої. Багато компаній не пішли з російського ринку, попри санкції, - зазначив президент України.

Своєю чергою Володимир Зеленський закликав міжнародну спільноту продовжувати санкційний тиск на Російську Федерацію. За його словами, політика повинна бути такою, аби в майбутньому ніхто не міг би навіть подумати про війну з кимось.

Це треба вирішувати. Вирішувати зараз. Поки Росія не пішла далі. Санкційна політика має бути такою, щоб навіть подумати про війну ніхто не міг. Питання не тільки в Росії, питання в майбутньому, що ще може бути,- заявив Зеленський.

Також президент закликав:

  • заборонити Росії користуватися портами інших країн;
  • відключити усі банки агресора від мережі SWIFT;
  • визнати країну - державою-терористом;
  • запровадити ембарго на торгівлю з агресором.

Потрібна заборона для російського флоту користуватися портами світу, потрібне повне відключення всіх російських банків від SWIFT, потрібне визнання Росії державою-терористом, і потрібне ембарго на будь-яку торгівлю з Росією. Бо це треба для миру в Україні та Європі,- додав президент.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
"Буде багато загиблих російських солдатів": Кулеба застеріг Путіна щодо ймовірного наступу на Україну "Буде багато загиблих російських солдатів": Кулеба застеріг Путіна щодо ймовірного наступу на Україну
Міністр закордонних справ України запевнив, що не очікує, що сили НАТО воюватимуть проти Росії разом з українськими військами.
Готується комплекс ініціатив проти Росії: Байден заявив про підтримку України в разі вторгнення держави-агресора Готується комплекс ініціатив проти Росії: Байден заявив про підтримку України в разі вторгнення держави-агресора
США планують ввести санкції проти РФ у разі прямої агресії проти України з її боку.
Україна отримала партію військової допомоги зі США (відео) Україна отримала партію військової допомоги зі США (відео)
Міністерство оборони України повідомило про отримання військової допомоги від уряду Сполучених Штатів для українських збройних сил. Військова допомога включає боєприпаси, протитанкове і високоточне озброєння.
Loading...
Load next