У ЄС заговорили про заборону імпорту ядерного палива з рф та проєктів "Росатому" - Politico

У ЄС заговорили про заборону імпорту ядерного палива з рф та проєктів "Росатому" - Politico

У Євросоюзі почали дискусію про те, щоб заборонити імпорт з росії ядерного палива для АЕС в країнах блоку та проєкти з участю дочірньої компанії "Росатому". Повідомляє Politico з посиланням на інформацію від п’яти європейських дипломатів. 

За словами чотирьох співрозмовників, санкції проти ядерної енергетики рф обговорювали на зустрічі послів ЄС та Єврокомісії раніше цього тижня. Головними ініціаторами таких кроків є Польща і країни Балтії, це пропонували також низка європарламентарів.

Один з дипломатів каже, що у середу до них приєдналася Німеччина - посол заявив, що ФРН не лише підтримає нафтове ембарго, але й заборону імпорту ядерного палива з росії.

Підтримка Німеччини, однієї з найвпливовіших країн блоку, робить ці кроки більш ймовірними.

Відмова від російського ядерного палива не буде безпроблемною - ЄС імпортує майже увесь необхідний обсяг з третіх країн. росія є другим найбільшим постачальником після Нігеру, з неї надходить 20% імпортованого обсягу. 

Дискусії ускладнить також кардинально різна позиція щодо ядерної енергетики двох потужних членів блоку, Німеччини та Франції. 

Німеччина є рішучим опонентом атомної енергетики і хоче зовсім закривати наявні АЕС. 

Франція, навпаки, 70% своєї енергії забезпечує завдяки АЕС і планує скорочувати використання викопного палива та компенсувати відмову від російських енергоресурсів завдяки ядерній енергетиці, побудувавши до 2050 року ще 14 нових реакторів. 

Головними постачальниками палива до Франції є Казахстан і Нігер, а не росія, проте в Парижі розташована дочірня компанія "Росатому". Також Франція співпрацює з "Росатомом" у низці проєктів. 

Нагадаємо, що український спротив може зруйнувати план кремля створити так звану “ХНР” - розвідка.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
Багато європейських лідерів було спокушено путіним. Зараз вони шоковані, — Моравецький Багато європейських лідерів було спокушено путіним. Зараз вони шоковані, — Моравецький
Раніше Моравецький заявив, що Росія "не зможе знищити Україну, тому що покора – згода на знищення народу".
Попри ембарго Франція та Німеччина поставляли військову техніку росії Попри ембарго Франція та Німеччина поставляли військову техніку росії
Ймовірно, зараз росія і використовує її у війні з Україною.
Я не дуже розумію справжні причини цього, — Резніков про відмову Німеччини надати зброю Я не дуже розумію справжні причини цього, — Резніков про відмову Німеччини надати зброю
Раніше повідомлялося, що Німеччина виключає можливість поставки летальної зброї Україні, оскільки в країні діє заборона на експорт зброї в кризові регіони.
Loading...
Load next