Київ не буде в безпеці, поки Росія не буде переможена, — Мелінда Сіммонс

Київ не буде в безпеці, поки Росія не буде переможена, — Мелінда Сіммонс

Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс заявила, що Україна буде в небезпеці, якщо не перемогти Росію.

Про це Мелінда Сіммонс заявила у інтерв'ю The Guardian.

Попри своє повернення вона вважає, що Путін навряд чи відмовився від амбіцій захопити Київ.
 

Я це не відкидаю, але я все ще тут. Я тут перебуваю із підвищеним рівнем захисту безпеки та пам’ятаю про потенційний ризик, але поки що мені комфортно працювати за таких обставин, - прокоментувала Сіммонс можливі атаки Росії на дипломатів, які перебувають в Україні.


Крім того, вона сказала, що, попри сильний опір України та невдачі Росії, війна навряд чи скоро закінчиться.


Ви дивитеся на досить тривалу гру, звісно в цьому році, а можливо, і в наступному, - сказала Сіммонс і додала, що Київ не буде в безпеці, поки Росія не буде переможена.

Своєю чергою Київ запропонував Китаю стати гарантом безпеки України. Про це український міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив в інтерв'ю китайській офіційній інформаційній агенції "Сіньхуа", оприлюдненому 30 квітня, передає DW.

Раніше ми вважали Будапештський меморандум важливою нормою безпеки для України, але, на жаль, він не приніс реальної безпеки Україні. Зараз Україна вивчає можливість отримати гарантії безпеки від постійних членів Ради безпеки ООН та інших великих держав, зокрема Китаю. Наша пропозиція, щоб Китай був одним із гарантів безпеки України, є ознакою нашої поваги та довіри до Китайської Народної Республіки, - сказав він.

Переговори між Україною та Росією щодо мирної угоди, за його словами, є складними.

Кілька тижнів тому за посередництва Туреччини делегації обох сторін провели раунд особистих переговорів у Стамбулі. Серед них українська делегація представила проєкт угоди про міжнародні гарантії безпеки в Україні. Російська сторона прийняла ці пропозиції та вивчила їх. На жаль, відтоді переговорний процес значно ускладнився, - сказав він.

Міністр закликав Китай вплинути на Росію, щоби та негайно припинила війну проти України.

Кулеба висловив переконання, що китайська сторона не хоче, щоб ситуація в Україні розвивалася так, як сьогодні. 

Ми також вважаємо, що ця війна не відповідає інтересам Китаю, - зауважив він.

Міністр пояснив, що глобальна продовольча криза та економічні проблеми, викликані вторгненням Росії на територію України, становлять серйозну загрозу для економіки Китаю.

Я вважаю, що ваші експерти ретельно дослідили цю загрозу. Кожна країна, включаючи Китай, хоче глобальної стабільності. Якщо Росію не зупинити зараз, це призведе до нових криз за кілька років, - наголосив він.

Кулеба повідомив, що від початку війни мав дві телефонні розмови з міністром закордонних справ КНР Ван І.

Особливу увагу ми приділили глобальній продовольчій безпеці та зняттю блокади українських портів. Україна відома як великий експортер сільськогосподарської продукції, що постачає її понад 344 мільйонам людей у ​​всьому світі. Важливо забезпечити споживачів сільськогосподарською продукцією, як-от українське зерно. Для цього Росія повинна зняти блокаду українських портів і дозволити звільнити цивільні торговельні судна, - сказав він.

При цьому міністр запевнив, що Україна створила стратегічні запаси зерна на кілька років.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
Кулеба закликав Європейський Союз вжити заходів щодо попередження чергової агресії Росії Кулеба закликав Європейський Союз вжити заходів щодо попередження чергової агресії Росії
Кулеба розповів Боррелю про безпекову ситуацію на Донбасі, в Криму та вздовж українських кордонів.
Loading...
Load next