Сенат Чехії визнав злочини російської армії в Україні геноцидом українського народу

Сенат Чехії визнав злочини російської армії в Україні геноцидом українського народу

Чеський Сенат визнав злочини, які російська армія вчиняє в Україні, геноцидом українського народу. Про це повідомив посол України в Чехії Євген Перебейніс.

Відповідну постанову Сенат ухвалив у середу, 11 травня. У ній йдеться, що етнічно мотивовані злочини проти людяності, такі як масові страти, тортури, зґвалтування чи насильницька депортація дітей з України, які систематично вчиняє росія, є проявами геноциду.

У постанові також міститься підтримка подальшого надання Чехією зброї Україні та отримання Україною статусу кандидата на членство в ЄС.

Своєю чергою Україна заслужила бути повноправним членом Європейського Союзу.

Про це президент Володимир Зеленський сказав під час відеоконференції зі студентами французьких вищих шкіл та університетів, передає Укрінформ.

За словами Зеленського, Україна може лише підсилити інші країни ЄС, і українська армія це довела. Він також наголосив, що українці — освічені, культурні люди, які розмовляють кількома мовами.

Мені здається, що це достатньо поважне суспільство, яке заслужило на повагу, - додав він.

Але, за його словами, має бути обопільне бажання — України, яка хоче бути в ЄС, і ЄС, який хоче бачити Україну у своїй родині.

Не можна тримати Україну на відстані — брати в Євросоюз, і не брати, - наголосив Зеленський.

Він порівняв це з ситуацією, коли чоловік і жінка довгі роки живуть разом, і один весь час обіцяє, що скоро вони зможуть одружитися, але лише обіцяє і зрештою виникає критична у своїй невпевненості ситуація і пропозиція «знайти собі когось іншого».

Не можна постійно знаходитися в такій невизначеності. Ніби вся родина сидить за столом, когось запросили, а ти їм стільця не ставиш. Мені здається, що це несправедливо, - додав Зеленський.

Україна — рівноправна європейська держава, яка поважає країни Європейського Союзу і при цьому хоче, щоб нас поважали так само. Не більше, але й не менше, - наголосив президент.

Нагадаємо, раніше Росія направила Чехії ноту через постачання зброї Україні, Прага назвала її нісенітницею.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
Орбан указом заборонив постачати Україні зброю через Угорщину Орбан указом заборонив постачати Україні зброю через Угорщину
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан видав указ про заборону транзиту через країну зброї для України
Loading...
Load next