Генсек ООН закликав до дій щодо запобігання катастрофі, яку може спричинити застосування біологічної зброї

Генсек ООН закликав до дій щодо запобігання катастрофі, яку може спричинити застосування біологічної зброї

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш у зверненні в понеділок до 9-ї Оглядової конференції держав-учасниць Конвенції про заборону біологічної та токсинної зброї, яка проходить у Женеві, закликав до дій у трьох напрямках щодо запобігання катастрофі, спричиненій застосуванням біологічної зброї. Про це пише Сіньхуа.

Пандемія COVID-19 паралізувала весь світ. Тепер можна уявити собі іншу хворобу — добре розроблену, яка могла б швидше поширюватися серед населення світу, — сказав він.

Гутерріш зазначив: по-перше, потрібно забезпечити суворе дотримання положень КБТО про відповідальність, для того щоб науковий прогрес не використовували у військових цілях.

Він закликав зробити все можливе, щоб “науку і техніку використовували на благо людства, а не на шкоду, і щоб мир залишився в центрі всіх наукових досягнень і співробітництва”.

По-друге, за словами Гутерріша, слід оновити положення, пов’язані з контролем і дотриманням конвенції, з урахуванням сучасних загроз. За останні 50 років світ зазнав величезних змін. На думку глави ООН, необхідно внести поправки до КБТО відповідно до цих змін.

По-третє, потрібно виділити додаткові фінансові та людські ресурси для виконання всіх важливих завдань у рамках КБТО. 50 років тому, коли конвенцію було відкрито для підписання, міжнародне співтовариство одностайно заявило, що навмисне використання хвороб як зброї є образою для людства. За словами Гутерріша, конвенція підкреслює людську гідність.

Біологічна зброя не є продуктом наукової фантастики, вона несе за собою очевидну й реальну небезпеку, тому зміцнення Конвенції про біологічну зброю має як ніколи важливе значення, - додав Гутерріш.

Нагадаємо, що "За дев'ять місяців росія завдала по Україні понад 16 тисяч ракетних ударів" – Резніков.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
Офіс Генпрокурора зареєстрував провадження через заклики до зміни меж України на Радбезі РФ Офіс Генпрокурора зареєстрував провадження через заклики до зміни меж України на Радбезі РФ
Минулого місяця депутати від Комуністичної партії Російської Федерації внесли до Державної думи РФ проект постанови звернення до президента Володимира Путіна з проханням визнати так звані “Л/ДНР”.
Loading...
Load next