США таємно модифікували HIMARS, щоб Україна не могла уразити ними росію - The Wall Street Journal

США таємно модифікували HIMARS, щоб Україна не могла уразити ними росію - The Wall Street Journal

Сполучені Штати таємно модифікували передові пускові установки HIMARS передані Україні, щоб ЗСУ не змогли їх використати для запуску ракет великої дальності по росії. За словами американських офіційних осіб, таким чином адміністрація президента США Джо Байдена намагається зменшити ризики ескалації війни. Пише The Wall Street Journal.

З червня 2022 року Вашингтон поставив Україні 20 систем HIMARS, а також велику кількість ракет GMLRS зі супутниковим наведенням і дальністю дії близько 80 кілометрів. Ці ракети використовувалися для ударів по російських складах боєприпасів, матеріально-технічних засобах і командних центрах на території України.

Втім, за словами американських чиновників, Пентагон модифікував ці HIMARS, щоб вони не могли стріляти ракетами великої дальності, зокрема ATACMS, які мають дальність польоту майже 300 кілометрів. Це показує, як далеко зайшла адміністрація Байдена, щоб збалансувати свою підтримку українських сил і ризик ескалації з москвою, пише видання. 

США утрималися від поставок Україні ракет великої дальності ATACMS, але модифікації HIMARS гарантують, що українські бійці не зможуть використовувати ці установки для запуску далекобійних боєприпасів, якщо Київ придбає такі снаряди в інших державах, зазначає WSJ. У Пентагоні відмовилися коментувати модифікації, які, як повідомляють офіційні особи США, стосуються їхнього апаратного та програмного забезпечення.

З міркувань оперативної безпеки ми не коментуємо публічно конфігурацію систем, наданих союзникам і партнерам. Сполучені Штати залишаються відданими наданню Україні можливостей, необхідних для протидії російській агресії, — сказав речник Пентагону, бригадний генерал Патрік Райдер.

WSJ нагадує, що раніше США відмовилися надати Україні безпілотники Gray Eagle MQ-1C через побоювання Пентагону, що вони можуть бути використані для ударів по цілях у росії. Надії Києва на придбання західних літаків у найближчій перспективі також були відхилені адміністрацією Байдена, хоча Вашингтон не виключив їх постачання через багато років після закінчення війни.

Зазначається, що дискусія щодо постачання далекобійної зброї у США посилилася на тлі постійних обстрілів росією української енергетичної інфраструктури. 

Нагадаємо, що "Ми робимо усе можливе, щоб тримати ситуацію під контролем", - прем'єр-міністр Молдови про ракету в Бричанах.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
США підтримує Україну й готові допомогти в разі військової агресії з боку Росії США підтримує Україну й готові допомогти в разі військової агресії з боку Росії
Америка заявила, що Росія використовує агресивний підхід у розв'язанні конфлікту на Донбасу й повинна негайно припинити свої наступальні дії.
У Держдепі США підтримують Україну У Держдепі США підтримують Україну
США занепокоєні стурбованість пересуванням російських військ біля кордонів України. Вашингтон звернувся до Москви за поясненнями.
США обіцяє підтримати Україну у випадку наступу РФ
Вчора відбулась телефонна розмова міноборони України з міноборони США. У випадку ескалації російської агресії США не залишать Україну наодинці.
Loading...
Load next