У ЄС очікують, що Україна врахує рекомендації Венеціанки щодо закону про КСУ

У ЄС очікують, що Україна врахує рекомендації Венеціанки щодо закону про КСУ

Європейська комісія розраховує, що українська влада повністю врахує рекомендації Венеціанської комісії до закону про Конституційний Суд, зокрема, що кількість членів Консультативної групи експертів збільшать до семи. Про це у коментарі Суспільному мовнику заявила речниця Європейської комісії Ана Пізонеро.

Ми беремо до уваги ухвалення 13 грудня закону №7662 щодо добору кандидатів на посаду судді КСУ, включаючи склад та правила ухвадення рішень у Консультативній групі експертів (КГЕ), - сказала речниця Єврокомісії. - Єврокомісія очікує, що українська влада повністю врахує рекомендації Венеціанської комісії, опубліковані після ухвалення закону 19 грудня, включаючи збільшення кількості членів КГЕ до семи.

За її словами, це особливо важливо для зміцнення довіри громадськості до нового процесу добору суддів.

Європейська комісія буде уважно стежити за цим процесом. Прогрес у судовій реформі залишається життєво важливим для зміцнення стійкості України, - сказала речниця ЄК.

Венеційська комісія опублікувала висновок щодо законопроекту, спрямованого на вдосконалення процедури відбору суддів Конституційного суду. У своєму рішенні комісія дала цілу низку рекомендацій щодо вдосконалення закону та відмовилася від раніше оприлюдненого термінового висновку.

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроект №7662 щодо удосконалення порядку відбору кандидатур на посаду судді КСУ на конкурсних засадах. Ця редакція закону не містить оновлений список рекомендацій Венеційської комісії.

Реформа КСУ є одним із семи "кроків", викладених у висновку Єврокомісії від 17 червня, які Україна має здійснити у контексті набуття статусу країни-кандидата на вступ до ЄС.

Нагадаємо, що у Польщі зібрали додаткові докази на місці падіння ракети.

Злата Новосельська pravdatutnews.com

Читайте також
Заступник голови КСУ увійшов до керівництва Венеційської Комісії Заступник голови КСУ увійшов до керівництва Венеційської Комісії
Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден відзначив прогрес у проведенні реформ в Україні, зокрема, судової.
Зеленський ветував закон про брехню у деклараціях та повернув його на розгляд парламенту України Зеленський ветував закон про брехню у деклараціях та повернув його на розгляд парламенту України
Президент України ветував закон про повернення тюремної відповідальності за брехню в деклараціях. Володимир Зеленський повернув законопроєкт до Верховної Ради зі своїми власними пропозиціями.
Зеленський призначив нових суддів Конституційного Суду України Зеленський призначив нових суддів Конституційного Суду України
Відповідний указ Зеленський підписав 26 листопада.
Loading...
Load next