Мовний закон України: КСУ розгляне подання проросійських депутатів

Мовний закон України: КСУ розгляне подання проросійських депутатів
Конституційне подання щодо закону, надійшло до КСУ в червні 2019 року, від понад 50 депутатів парламенту з вимогою визнати закон неконституційним.

6 липня Конституційний суд України продовжить розгляд подання до закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", повідомляє "Радіо Свобода".

Продовження розгляду справи за конституційним поданням 51 народного депутата України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" (закрита частина пленарного засідання), - йдеться в порядку денному КС.

Минулого року, 7 і 9 липня Конституційний суд розглядав справу у формі усного провадження, ці засідання супроводжувалися акціями на підтримку мовного закону. Проте визнати закон неконституційним вимагають проросійські депутати: Юрій Бойко, Вадим Новинський, Нестор Шуфрич, Євген Мураєв, Олександр Вілкул.

На цьому ж тижні в КСУ також планують розглянути декілька важливих питань. А саме: конституційне подання Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, в якому оскаржено конституційність положень декількох законів щодо пенсійного забезпечення державних службовців, закон про люстрацію, а також розгляд окремих положень статті 42 Закону України "Про вищу освіту", деяких положень статті 6 Закону України "Про оплату праці" та статті 96 Кодексу законів про працю України.

Нагадаємо, що нещодавно Верховна Рада схвалила закон про корінні народи, який обурив Путіна. Закон визнає корінними народами в Україні кримських татар, караїмів та кримчаків. Росіяни чи інші національності під це визначення не підпадають.

Читайте також
КСУ сперечався три роки,  щоб залишити в силі заборону люстрованим чиновникам очолювати ВНЗ КСУ сперечався три роки, щоб залишити в силі заборону люстрованим чиновникам очолювати ВНЗ
Конституційний суд закрив провадження за конституційним поданням народних депутатів, в якому було оскаржено положення Закону "Про вищу освіту", яким передбачено, що не може бути вибрана, перепризначена (в тому числі виконуючим обов'язки) на посаду керівника установи вищої освіти особа, яка підпадає під дію Закону "про очищення влади" (т.зв. "закон про люстрацію").
Зеленський VS Тупицький: суд скасував указ президента про звільнення судді Зеленський VS Тупицький: суд скасував указ президента про звільнення судді
Також Верховний суд вирішив, що дії Зеленського щодо судді КСУ Олександра Тупицького є незаконними.
Тупицькому оголосили нову підозру: втручання у систему Держказначейства Тупицькому оголосили нову підозру: втручання у систему Держказначейства
Тупицького підозрюють у несанкціонованому втручанні в роботу автоматизованої системи, що призвело до спотворених даних
Loading...
Load next