ПАР має заарештувати путіна, якщо він приїде на саміт БРІКС влітку - Sky News

ПАР має заарештувати путіна, якщо він приїде на саміт БРІКС влітку - Sky News

Південна Африка юридично зобов'язана привести у виконання ордер на арешт російського диктатора володимира путіна під час його можливого візиту на конференцію в серпні. Повідомляє Sky News.

Зазначається, що щойно Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт путіна, коментатори почали прораховувати список потенційних його справ у країнах, де його можна було — принаймні теоретично — привести у виконання.

Хоча закордонні поїздки лідера рф були обмежені після вторгнення росії в Україну (вперше він відвідав невеликі колишні радянські республіки Таджикистан і Туркменістан у червні минулого року), за повідомленнями, у серпні цього року він має відвідати саміт БРІКС у Дурбані, Південна Африка.

Південна Африка входить до числа 118 країн, які ратифікували Римський статут МКС, і тому згідно із законом зобов'язана забезпечити виконання ордера на арешт, - йдеться в повідомленні.

Чи візьме він тепер участь, з огляду на дипломатичні труднощі, які це створить для країни, з якою москва має давній союз, викликає серйозні сумніви, зазначає телеканал.

Навіть якщо він поїде на переговори з лідерами Бразилії, Індії, Китаю та Південної Африки, перспектива того, що президент країни, яка його приймає, Сіріл Рамафоса віддасть наказ забрати путіна в наручниках, видається вкрай віддаленою, - наголошується в повідомленні.

У Південної Африки є деяка історія в цій галузі, оскільки вона відмовилася заарештувати президента Судану Омара аль-Башира, щодо якого також було видано ордер МКС, під час його візиту в 2015 році.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Loading...
Load next