Кулеба бойкотуватиме засідання ОБСЄ через рішення допустити на нього Лаврова

Кулеба бойкотуватиме засідання ОБСЄ через рішення допустити на нього Лаврова

Міністр закордонних справ України бойкотуватиме міністерське засідання ОБСЄ у зв’язку з присутністю на ньому глави МЗС Росії Сєргєя Лаврова.

Про це повідомляє МЗС України.

Делегація України не братиме участі в міністерському засіданні ОБСЄ на рівні міністра закордонних справ, – заявили у відомтсві.

Йдеться про засідання Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ 30 листопада – 1 грудня, що проходитиме у Північній Македонії у Скоп’є.  

Україна високо цінує зусилля Північної Македонії як головуючої держави та особисто глави МЗС Буяра Османі, які продемонстрували високий професіоналізм та непохитну відданість захисту принципів та зобов'язань ОБСЄ. Він також подякував Скоп’є за пріоритизацію питання протидії російській агресії проти України під час головування.

Російська Федерація послідовно руйнує ОБСЄ, зловживаючи правилом консенсусу. Вдаючись до шантажу та відкритих погроз, РФ систематично блокувала консенсус з ключових питань. Свавільним стало і блокування кандидатури Естонії на головування в ОБСЄ у 2024 році. Окрім цього, Росія незаконно затримала трьох українців – представників ОБСЄ, які знаходяться у в'язницях вже понад 500 днів. Росія створила екзистенційну кризу в ОБСЄ та перетворила організацію на заручника своїх примх та агресії, ‒ наголосили в міністерстві.

За таких умов присутність російської делегації на міністерському засіданні на рівні міністра вперше після початку повномасштабного вторгнення Росії до України лише посилюватиме кризу, в яку Росія загнала ОБСЄ.

Також в МЗС додали, що "країни-учасниці у нинішніх обставинах мають разом працювати над порятунком ОБСЄ від Росії, але не надсилати їй сигналів про можливість повернення до "нормальної" співпраці, як до 24 лютого 2022 року, оскільки ця країна розв'язала наймасштабнішу з часів завершення Другої світової війни збройну агресію в Європі та грубо порушила всі принципи Гельсінського заключного акту".

З огляду на це делегація України не братиме участі в міністерському засіданні ОБСЄ на рівні міністра закордонних справ. При цьому, Україна залишається відданою принципам ОБСЄ, готова і надалі працювати із партнерами з метою відновлення поваги до Гельсінського заключного акту, зокрема на основі втілення Формули миру президента України Володимира Зеленського, – заявили у відомстві.

Нагадаємо, Болгарія погодилася відкрити повітряний простір для літака Лаврова

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Рада ЄС збереться через російську агресію: запросили Україну Рада ЄС збереться через російську агресію: запросили Україну
У понеділок, 19 квітня, Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба візьме участь в онлайн-засіданні Ради ЄС у закордонних справах.
Затриманий у Санкт-Петербурзі український консул залишив Росію Затриманий у Санкт-Петербурзі український консул залишив Росію
Консул Генерального консульства України в Санкт-Петербурзі Олександр Сосонюк, якого МЗС РФ через влаштовану проти нього провокацію оголосило небажаною персоною, 21 квітня залишив територію Росії.
Кулеба заявив, що РФ відвела від кордону з Україною лише 12 тисяч військових із ста тисяч Кулеба заявив, що РФ відвела від кордону з Україною лише 12 тисяч військових із ста тисяч
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що про реальне відведення російських військ від кордону не може йтись, оскільки зі 100 тисяч бойовиків наразі відвели лише 12.
Loading...
Load next