ЗМІ: Викриття "Північного потоку" розпалили суперечку між Німеччиною та Польщею

ЗМІ: Викриття "Північного потоку" розпалили суперечку між Німеччиною та Польщею

Поява інформації про те, що група українців підірвала "Північні потоки", використовуючи Польщу як логістичну базу, спричинила суперечку між Берліном і Варшавою.

Про це повідомило видання The Wall Street Journal.

Генпрокурор Німеччини видав ордер на арешт громадянина України у зв’язку з підозрою у причетності до підриву у вересні 2022 року найбільшої в світі морської трубопровідної системи. Влада Польщі не виконала ордер на арешт, виданий німецькою владою в червні. Підозрюваний згодом втік в Україну, що викликало обурення в Німеччині. 

Наприкінці минулого тижня польська прокуратура, за словами джерел, надіслала своїм німецьким колегам офіційний лист, в якому повідомила, що підозрюваний покинув країну. У листі запитували, чи німецькі слідчі все ще зацікавлені в тому, щоб польська влада провела обшук у будинку підозрюваного під Варшавою.

За словами особи, знайомої з цією справою, німецька влада розцінила цей лист як ще більше погіршення ситуації після того, як польська влада не виконала ордер на арешт підозрюваного.

Польська прокуратура публічно заявила, що не заарештувала підозрюваного одразу, оскільки їхні німецькі колеги припустилися помилки, коли подавали запит на його затримання – не внесли адресу підозрюваного до європейського реєстру. Німецька влада це заперечує.

За словами джерел, німецькі посадовці з різних політичних сил були вражені заявою Туска, але вирішили не реагувати, щоб уникнути ескалації суперечки.

Обидва союзники по НАТО – Польща та Німеччина – повинні працювати разом, щоб підтримати Україну в її боротьбі з Росією. Путін – наш спільний ворог, і нам усім варто пам'ятати про це, – заявив неназваний німецький міністр.

На зустрічі німецьких та польських урядовців у Варшаві польський чиновник начебто сказав своєму німецькому колезі, що всі потенційні підозрювані, які могли знищити трубопроводи, «повинні отримати медалі», а не арешт. Натомість журналісти WSJ стверджують, що всі фігуранти німецького розслідування перебувають в Україні, яка не видає своїх громадян.

Нагадаємо, Спецоперація "Очерет": росіянин підірвав штаб з офіцерами і перейшов на бік України

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
"Північний потік-2" не відповідає нормам ЄС, - заявила Німеччина "Північний потік-2" не відповідає нормам ЄС, - заявила Німеччина
За словами глави МЗС, зараз газопровід не можуть схвалити.
"З якого переляку ми маємо брати їх до себе?" - Данілов про пропозицію СДПН направити білоруських біженців до України (відео) "З якого переляку ми маємо брати їх до себе?" - Данілов про пропозицію СДПН направити білоруських біженців до України (відео)
Сьогодні зовнішньополітичний речник депутатської групи німецьких соціал-демократів Нільс Шмід запропонував попросити Україну про допомогу.
Пільгових періодів для розмитнення «євроблях» більше не буде Пільгових періодів для розмитнення «євроблях» більше не буде
Таку заяву можна прочитати у Telegram Данила Гетманцева.
Loading...
Load next