В Україні планують законодавчо зобов'язати повнолітніх дітей забезпечувати своїх батьків

В Україні планують законодавчо зобов'язати повнолітніх дітей забезпечувати своїх батьків
Українців на рівні закону змусять доглядати за своїми батьками, навіть якщо вони того не хотітимуть. Тепер повнолітні діти зобов'язані утримувати своїх непрацездатних батьків, адже в житті це вимога часто ігнорується.

Міністерство соціальної політики хоче захистити права старших людей, визначивши суми, які повинні будуть витрачати їхні повнолітні діти на батька і матір, якщо тим доведеться скористатися послугами соціальних служб.

Зокрема нововведення зазначаються у законопроєкті "Про захист майнових прав окремих категорій осіб та відшкодування витрат на догляд за такими особами", який був оприлюднений відомством для громадського обговорення. Повідомляє інформаційне агенство "РБК Україна". 

Зазначимо, що колись турбота про літніх непрацездатних батьків в Україні була обов'язком для дітей, однак тепер діти часто ігнорують цю вимогу. Саму тому її планують регламентувати на законодавчому рівні, законопроєкт якого знаходиться зараз на стадії громадського обговорення та схвалення.

Якщо все ж таки нововведення будуть ухвалені, повнолітнім дітям непрацездатних батьків потрібно буде сплачувати за послуги, які надаються коштом бюджету, до прикладу якщо соціальний працівник приносить продукти, прибирає та інше. У разі ігнорування установа зможе звернутися до суду і вимагати відшкодування витрат.

Додамо, що згідно статті 202 Сімейного кодексу України повнолітні дочка або ж син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги. Проте, якщо мати чи батько були позбавлені батьківських прав і ці права не були поновлені, обов'язок утримувати матір або ж батька у дочки чи сина, щодо яких вони були позбавлені батьківських прав, не виникає.

Читайте також
Рівень життя в Україні: 67% українців вважають себе бідними (відео) Рівень життя в Україні: 67% українців вважають себе бідними (відео)
Чому українці бідні? Чому в нашій державі за 30 років незалежності не сформувався середній клас? Чи, можливо, ми самі не хочемо зізнатися собі, що ми не такі вже й злиденні?
Допомагали незаконно перетнути кордон: у Польщі затримали трьох українців Допомагали незаконно перетнути кордон: у Польщі затримали трьох українців
Раніше Міністерство закордонних справ Польщі заявило, що через міграційну кризу вони можуть закрити нові пункти пропуску на кордоні з Білоруссю.
В Україні ще більше котролюватимуть призначення житлових субсидій В Україні ще більше котролюватимуть призначення житлових субсидій
Міністерство соціальної політики запроваджує нововведення, які мають на меті ще сильніше посилити контроль за призначенням житлових субсидій для українців.
Loading...
Load next