Зникла дитина: що робити батькам та до кого звертатись у такому випадку (відео)

Зникла дитина: що робити батькам та до кого звертатись у такому випадку (відео)
Домашній скандал, нерозуміння з боку дорослих, булінг чи дромоманія. Перелік причин, через що діти тікають з дому, можна продовжувати ще довго. Інколи без допомоги фахівців сім’я не може зрозуміти, чим спричинене зникнення малечі чи підлітків.

Психологічні фактори, самореалізація, або ж "на зло". Ледь не щодня фото зниклих дітей та підлітків майорить з телеекранів та моніторів комп’ютерів. Лише на Львівщині від початку року зареєстровано сотні заяв та звернень про юних згуб.

181 повідомлення про зникнення дітей, з них 94 повідомлення це про зникнення малолітніх осіб. Протягом доби було розшукано 179 дітей, на даний час усі діти є розшуканими. В основному при аналізі причин залишення дітьми своїх місць проживань - перша причина, це є бажання погуляти, - повідомила начальниця відділу ювенальної превенції ГУ НП Львівщини, Ольга Ковальчук.

При цьому друге місце серед причин за статистикою займає конфлікт з батьками. Дитячий психотерапевт пояснює: домашній скандал, непорозуміння з дорослими чи друзями, а тим паче булінг справді може стати причиною втечі із дому.

Батьки мають так якби толерувати спокійно і намагатися зберегти довірливі відносини з дитиною, не западати, ну не поглиблювати конфлікт, що важливо. Тому що підліток так емоціями керує значно слабше ніж ми дорослі, - пояснила дитяча психотерапевтка, Надія Іванців.

Натомість у дитини може бути й захворювання - дромоманія, себто потяг до блукання. І тоді допомогти може лише фахівець. Та це притаманно для підлітків, тоді як малеча віком до 6 років самостійні прогулянки розцінює як "пізнання світу". 

Дитина, вона як правило, не розуміє наскільки це небезпечно. І вона може відійти від дому на велику відстань і просто не змогти потім просто повернутися, - додала психотерапевтка.

Саме такий випадок зовсім нещодавно трапився на Львівщині. Трирічний Яремійко самотужки подолав кілька кілометрів. Дідусь хлопчика каже: поралися на городі та й малеча наче постійно була в полі зору. Думали, грається неподалік. Та згодом зрозуміли - дитини немає. 

Я робив свою роботу, 15 хвилин минає, бабуся каже треба годувати дитину, де Яремійко, коли ми кинулися його вже не помітили. Ну і зрозуміли що десь в полі, пішли в одну сторону, другу - нема. Більше вже запереживали в селі, почали їздити по селі - немає його, - розповів дідусь хлопчика, Ярослав Хом’як.

В цей час дитина уже була достатньо далеко. Та, на щастя, небайдужі люди зупинилися на швидкісній трасі, аби дізнатися, що малюк сам там робить. Вони ж і викликали поліцію.

Приїхали на місце, було виявлено 3 осіб, які були і на місці і в принципі зробили виклик на лінію 102. Біля них стояв хлопчик років трьох, такий в принципі веселий, який не пояснював, що він тут робить, - повідомив інспектор патрульної поліції Львівщини, Ігор Леньо. 

Спочатку я не розумів тої відповідальності, але потім так. Особливо вночі, коли то все усвідомлював, то…. молився напевно що 5 хвилин, - додав дідусь трирічного хлопчика. 

Волонтери ж зниклих дітей називають лагідно, бігунками. Кажуть: найскладніше знайти неповнолітніх втікачів, які свідомо йдуть з дому.  

Дитина в цьому випадку може переховуватись. Ми не можемо використовувати всі засоби пошуку, - заявив керівник пошуково-рятувальної волонтерської організації "SARVA", Олексій Геращенко.

Батькам ж радять з раннього дитинства навчати малечу двом правилам. "Правило трьох Н" ніколи, нікуди, ні з ким. Ну а ще правило SOS.

 Стій, озирнись, сміливо закричи. Мається на увазі, щоб дитина зрозуміла  коли вона загубилась, от вона гуляла з батьками десь, не важливо то було місто,ТЦ, ліс. І тут бачить що батьків поруч немає, в той самий час потрібно зупинитись. Другий етап це вона має озирнутися, - додав Олексій Геращенко.

Ну і тоді, якщо поруч справді нікого з рідних не виявиться поруч, слід голосно закричати, адже можливо батьки зовсім близько, каже чоловік. Також що волонтери, що правоохоронці наголошують: про зникнення дитини слід повідомляти негайно. Адже час йде на хвилини.

Чим менше проходить період часу від моменту зникнення дитини, тим легше і ймовірніше працівникам поліції чим швидше встановити місце знаходження дитини. Немає ніяких часових рамок, батьки дитини  можуть звернутися як із усним повідомленням на 102, так і з письмовою чи усною заявою до любого територіального відділу поліції Львівщини, - наголосила начальниця відділу ювенальної превенції ГУ НП Львівщини, Ольга Ковальчук. 

Ні про яку добу взагалі, якщо це мова про дитину, ніяких діб, ніяких “шукали до вечора, не знайшли, після чого зверталися в поліцію” не може бути. Навіть 15 хвилин, 5 хвилин чим швидше повідомите, тим швидше почнуться пошукові дії і суто математично дитина не зможе далеко піт, - заявив волонтер.

Окрім цього, наголошують фахівці, слід пояснити дитині, які люди є справді безпечними у разі такої ситуації. А це поліцейські, рятувальники та мами з дітьми. 

 

Читайте також
На Черкащині посеред вулиці викрали 6-річного хлопчика На Черкащині посеред вулиці викрали 6-річного хлопчика
Однією із версії є здогадки, що до викрадення дитини може бути причетний її батько – громадянин Німеччини.
Втомився та заснув у шафі: на Миколаївщині знайшли трирічну дитину (фото) Втомився та заснув у шафі: на Миколаївщині знайшли трирічну дитину (фото)
На Миколаївщині поліція розшукувала трирічного хлопчика, батьки якого заявили про зникнення дитини, однак виявилося, що малюк не покидав дому, а всього лише заснув у шафі.
На Львівщині біля траси знайшли 3-річного хлопчика, якого загубили під час садіння картоплі (фото) На Львівщині біля траси знайшли 3-річного хлопчика, якого загубили під час садіння картоплі (фото)
Сьогодні, 7 травня на трасі Львів – Луцьк у селі Вислобоки знайшли 3-річного хлопчика, який зник під час садіння картоплі. Про виявлення дитини до поліції повідомили люди, які побачили самотню дитину біля дороги.
Loading...
Load next