Заборона поліетиленових пакетів в Україні: коли почне діяти закон (відео)

Заборона поліетиленових пакетів в Україні: коли почне діяти закон (відео)
Верховна Рада ухвалила законопроєкт про заборону розповсюдження пластикових пакетів. Стосуватиметься це тонких, ультратонких та одноразових упакувань.

"Пакет потрібен?", – невдовзі це запитання на касах супермаркетів нам не ставитимуть. 1 червня Верховна Рада ухвалила законопроєкт про заборону обігу та розповсюдження пластикових пакетів. Це стосується надтонких, тонких та оксорозкладних упакувань. З наступного року така діяльність каратиметься штрафом.

Від 1400 гривень до 3400 гривень буде штраф, якщо підприємець буде безкоштовно використовувати і продавати, надавати покупцям такі пакети, – повідомила юристка, Лілія Баюш.

В середньому українець використовує близько п'ятисот поліетиленових пакетів на рік. Для довкілля це суцільна катастрофа, кажуть екологи, тож таким рішенням Ради втішені.

На виробництво цих пакетів витрачають нафту, а це ті джерела енергії, виробництво яких супроводжується серйозним впливом на навколишнє середовище. Крім того, коли ці пакетики потрапляють в навколишнє середовище, дуже часто з ними стикаються тварини і заплутуються, з’їдають їх. Ці пакети валяються у водних об’єктах, – розповіла екологиня, Ольга Мелень-Забрамна.

Втім в новому законі є чимало недопрацювань. Зокрема, в Україні бракує компостувальних станцій.

Є в Європі пакетики, які розкладаються в промислових умовах, тобто коли їх беруть на компостувальну станцію, там є відповідна температура і вони під впливом цієї температури розкладаються. В нас з компосту вальних станцій є лише одна у Львові, більше немає, – додала екологиня. 

Під сумнів екологи ставлять і якість перевірок органів контролю, і совісність підприємців.

Бізнес, що виробляє поліетиленові пакети, чи виробляє біопакети можуть хитрувати з маркуванням. Тобто продавати поліетиленові пакети під маркуванням "Біо", – зазначила Ольга Мелень-Забрамна.

До слова, повністю обіг пакетів не зупинятимуть. Відтак, на заміну прийдуть біорозкладні пакети, а на поліетиленові у торгових мережах встановлять вартість, аби люди використовувати їх розсудливіше. Дозволять їх використання і як первинну упаковку для свіжої риби, м’яса та круп. Та і з цим екологи не погоджуються.

На мою думку, кращим рішенням було б промочування багаторазових контейнерів для цих продуктів. Для сипучих продуктів цілком підходять багаторазові торбинки. Я не розумію, чому залишили цю опцію, – наголосила екологиня Ірина Миронова. 

Та попри крок вперед для екології, підприємці, які виготовляють пластикові пакети, б’ють на сполох. Мовляв, одне рішення Верховної Ради зруйнує напрацьований роками бізнес. Та екологи натомість пропонують альтернативу, яка і довкілля збереже, і допоможе не втратити власну справу.

Хтось перестане виготовляти, хтось почне виготовляти пакети і шити торбинки. Підприємці мали достатньо часу, бо в першому читанні цей законопроект був прийнятий ще в 2019 році. Це бізнес і конкурентне середовище. Якщо якийсь бізнес не хоче змінюватися, то інший буде змінюватися, – додала екологиня Ірина Миронова. 

Додамо, що заборона почне діяти з 1 січня 2022 року. 

 

Читайте також
Врахували гендер: Верховна Рада підтримала перейменування Дня захисника України Врахували гендер: Верховна Рада підтримала перейменування Дня захисника України
Нардепи перейменували державне свято "День захисника України", яке відзначають 14 жовтня з 2014 року на "День захисників і захисниць України".
Верховна Рада планує заборонити в Україні рекламу електронних сигарет Верховна Рада планує заборонити в Україні рекламу електронних сигарет
Верховна рада схвалила законопроєкт №4212 про зміни до статті 22 закону "Про рекламу". Зокрема згідно із цим законопроєктом в Україні реклама електронних сигарет, рідин до них та тютюнових виробів для електричного нагрівання буде забороненою.
Депутат-перебіжчик Яценко: гімн без музики - це не гімн! Депутат-перебіжчик Яценко: гімн без музики - це не гімн!
Народний депутат України Антон Яценко відреагував на скандал, який розгорівся після того, як він вирішив не вставати з місця під час виконання гімну України.
Loading...
Load next