Форма збірної України: УЄФА пояснило своє скандальне рішення щодо гасла "Героям слава!"

Форма збірної України: УЄФА пояснило своє скандальне рішення щодо гасла "Героям слава!"
В Спілці європейських футбольних асоціацій (УЄФА) пояснили своє рішення щодо заборони лозунгу "Героям слава!" на формі збірної України.

У новій формі збірна України має грати на Євро-2020, який стартує вже цієї п'ятниці. Однак, в УЄФА дійшли до висновку, що форма збірної України має мілітаристський та політичний мотиви. Зокрема, це стосується гасла "Героям слава!", яке на думку представників європейської спілки футболу, у поєднанні з фразою "Слава Україні!" має очевидний політичний підтекст.

Про це в УЄФА повідомили у відповідь на запит Tribuna.com.

Після висловленої стурбованості з боку Російського футбольного союзу УЄФА підтвердив свою позицію щодо елементу дизайну на передньої частини футболки національної збірної України. У резолюції 68/262 Генеральної Асамблеї ООН, яку схвалили держави-члени, визнані ті територіальні межі, які зображені на формі національної збірної. З цієї причини УЄФА не вимагає яких-небудь змін цього елементу дизайну, оскільки він відповідає критеріям, викладеним у статті 12 правил УЄФА про екіпіровку, - йдеться у повідомленні.

Однак, в УЄФА додали, що слоган "Слава Україні!" сам по собі може розглядатися як загальна і неполітична фраза загальнонаціонального значення. Отже, він може бути присутнім на футболках збірної України. А от гасло "Героям Слава!" має бути вилученим, щоб екіпірування "жовто-синіх" могло використовуватися на матчах європейського чемпіонату під егідою УЄФА. 

УЄФА уважно вивчив недавно доданий на новий комплект форми слоган "Героям слава", який був представлений на ознайомлення в УЄФА, а в підсумку й затверджений в грудні 2020 року. Однак в той час не розглядалася взаємозв'язок між двома фразами. Після подальшого аналізу було прийнято рішення, що конкретне поєднання двох фраз вважається винятково політичним за своєю природою, має історичний і мілітаристський підтекст, - заявили в УЄФА.

Нагадаємо, що нову форму збірна України представили 6 червня. На оновленому варіанті зображена карта України, разом з анексованим Кримом, та написи "Слава Україні" і "Героям слава". Раніше попри скандальні заяви Росії, УЄФА схвалила форму збірної України для виступу на Чемпіонаті Європи й в той час до форми не було жодних претензій. 

Читайте також
УЄФА заборонило гасло "Героям слава!" на новій формі збірної України (фото) УЄФА заборонило гасло "Героям слава!" на новій формі збірної України (фото)
У новій формі збірна України має грати на Чемпіонаті Європи з футболу, який стартує вже цієї п'ятниці. Однак, УЄФА вимагає від України прибрати із форми фразу "Героям слава!", оскільки вона має "політичний підтекст".
УЄФА схвалила форму збірної України з футболу для Євро-2020 (фото) УЄФА схвалила форму збірної України з футболу для Євро-2020 (фото)
Спілка європейських футбольних асоціацій (УЄФА) схвалила форму збірної України для виступу на Чемпіонаті Європи - Євро-2020, попри протести Російської Федерації та заяви про те, що у новій формі "закладений конфлікт".
"У ній закладено конфлікт": у Росії закликали заборонити форму збірної України для Євро-2020 (відео) "У ній закладено конфлікт": у Росії закликали заборонити форму збірної України для Євро-2020 (відео)
Російським політикам не сподобалося зображення Криму в складі України, яке зображене на новій формі української збірної до Євро-2020. Зокрема депутат Державної Думи Росії зробив відверту заяву щодо екіпірування України, у якому та гратиме на чемпіонаті Європи.
Loading...
Load next