Країна репресій: чому Лукашенко може нести загрозу для України? (відео)

Країна репресій: чому Лукашенко може нести загрозу для України? (відео)
Минув майже рік відтоді, як Лукашенко знову очолив президентський престол у Білорусі. Тоді країна відразу спалахнула протестами, оскільки білоруси не погоджувалися з результатом виборів. Борців за справедливість «вдало» зупинили кийками. Дехто окрім побиття потрапив ще й за ґрати. Так, своєю нелегкою історією із ПравдаТУТ News поділився іммігрант з Білорусі, який проживає в Україні вже майже 3 місяці.

9 серпня минулого року Лукашенко вкотре став президентом Білорусі. Тоді білоруська ЦВК оголосила про його перемогу з результатом 80,1%. Зазначимо, що такий показник явки є максимальним порівняно з усіма попередніми. Головною конкуренткою самопроголошеного президента була дружина політв'язня, відеоблогера Сергія Тихановського - Світлана. За даними ЦВК лідерка опозиції набрала лише 10 відсотків.

Тоді ж почалися масові протести по всій країні. Білоруси вийшли на вулиці, оскільки, вважали результати виборів сфальсифікованими. Незалежні підрахунки за протоколами дільничих комісій засвідчили, що насправді Тихановська набрала понад 80% голосів. Однак, із зрозумілих на те причин після виборів вона була змушена виїхати до Литви.

Звісно, що Лукашенко був не вдоволений такими діями громадян. Він всіляко заперечував те, що вибори були сфальсифіковані, а мітингувальників він називав "п’яницями", "алкоголіками" та "наркоманами". Тоді ж державним ЗМІ заборонили висвітлювати протести, а бо навіть якщо і повідомлювати про них, то так, аби це було вигідно Лукашенку. Також Батька зазначив, що мітингами ніби-то управляли з-за кордону. Він звинуватив Чехію, Польщу, Україну та інші країни у заворушеннях. 

Тоді ж і стало відомо, що підтримкою Лукашенка є зовсім не народ, а ОМОН, який почав розганяти протестувальників водометами, сльозогінним газом і світлошумовими гранатами. А ще у білорусів, які масово виходили на вулиці стріляли гумовими кулями і навіть із вогнепальної зброї.

Відео "Радіо Свобода"

Відомо, що в країні відкрито понад 4690 кримінальних справ, 610 політв'язнів, 35 тисяч затриманих по всій країні. Декількох демонстрантів вбили під час мирних мітингів, сотні людей отримали важкі ушкодження та поранення. Наразі у Білорусі більшість незалежних видань заблоковані, а деякі журналісти навіть перебувають за ґратами.

Так живе останній рік Республіка Білорусь, хоча можливо все почалося ще набагато раніше, у 1994 році, просто тоді цей режим не висвітлювали так відкрито.

Нещодавно з нагоди річниці свого президенства Лукашенко провів пресконференцію "Велика розмова з президентом". Батька майже 40 хвилин відповідав на запитання проросійських журналістів з України – Діани Панченко та Макса Назарова.

Тоді ж самопроголошений президент Білорусі зробив ряд приголомшливих заяв щодо України.

  • Лукашенко наголосив на тому, що Україна "перейшла червону лінію", коли призупинила авіасполучення після примусової зупинки літака Ryanair з опозиційним журналістом Романом Протасевичем на борту.

Політичні відносини на дуже низькому рівні та червона лінія перейдена тоді, коли Євросоюз ще не припинив авіасполучення з нами, а Україна це зробила. За що? Невже до такої "гидоти" можна дійти, щоб, вибачте мені, "похерити" все, що було досі, все те, що ми робили й зробили для України? - сказав він.

 

  • Головний диктатор Республіки Білорусь запевнив, що наразі не має наміру вводити санкції проти України, проте, якби він хотів "поставити Україну на коліна", то зробив би це за одну добу, разом зі своїм другом Путіним.

З нашого боку ніяких санкцій відносно вас (України) вводити не збираємося. Якби ми хотіли вас поставити на коліна, будемо відверті, ми б це зробили протягом доби разом з нелюбимим вами президентом Путіним. Ми б перестали вам постачати пально-мастильні матеріали, і завтра на вилах би повиносили і Зеленського, і всіх інших, - зазначив Батька.

  • Журналіст Макс Назаров похвалив Лукашенка за те, що він є популярним політиком в Україні. На що той відповів:

Ви дожартуєтеся до того, що я ризикну і переступлю кордон без зброї. І в мене буде не 40% українців, а мінімум 90%. І ми Україну повернемо… Не для того, щоб захопити, а щоб зробити Україну українською.

На диво, самопроголошений президент дійсно користується популярністю в Україні. Опитування від КМІСу свідчить, що 36% українців довіряють Олександру Лукашенку, більш ніж будь-кому іншому з іноземних лідерів. Можливо тому, що для деяких українців Білорусь відлунюється радянщиною? На полицях магазинів більшість вітчизняних продуктів, стабільна зарплатня, чисті вулиці, рівні дороги, а головне – надійний вождь, який все вирішить за тебе. Про зникнення політиків, журналістів, активістів там не розповідають. Що з тих ідеальних доріг, якщо на них вбивають?

  • На пресконференції Лукашенко також згадав і про вбивство Віталія Шишова та Павла Шеремета й наголосив, що відповідальність за це бере Україна. 

Цей Шишов де перебував? В Україні. Його підтримували спецслужби України. Він був на вашій території. Він повісився чи його повісили на вашій території? Ви, будь, ласка, займайтеся і дайте відповідь, - заявив він.

Лукашенко слугує Путіну, як вірний посіпака, про це свідчать неодноразові його заяви. Він навіть готовий визнати Крим російським та відкрити авіарейси з Білорусі в анексований півострів.

  • Самопроголошений президент Білорусі, зазначив, що визнає анексований Крим "російським" тоді, коли "останній російський олігарх" почне постачати продукцію на півострів.

Коли Білорусь Крим визнає? Я відповідаю публічно: коли останній олігарх у Росії визнає Крим і почне постачати туди продукцію. За мною не заіржавіє, – сказав Лукашенко.

Той, кому вдалося втекти

Він кинув все та переїхав до іншої країни через утиски влади. Страх за своє майбутнє підштовхнув його збирати свої валізи та шукати безпечного притулку. Необґрунтовані обвинувачення, масові репресії тільки підтверджували те, що йому негайно треба виїжджати. Історія білоруського блогера, який іммігрував до України 3 місяці тому.

Ягор Тубелевіч разом зі своєю сім’єю, маленьким сином та дружиною, покинув Білорусь три місяці тому та переїхав до України. Звісно, що режим Лукашенка вплинув на відповідне рішення. Раніше він вів свій Instagram-блог, де розповідав білорусам про історію країни. У нього було більше 20 тисяч підписників. Проте, білоруська влада заявила, що його інтернет-сторінка несе загрозу для країни. Та він і далі продовжує висвітлювати свою громадянську позицію, але вже для вужчого кола, Ягор обмежив доступ до свого Instagram.

Коли він вирішив залишити свою Батьківщину, то відразу почав розмірковувати де йому та родині можна було б оселитися. Перші варіанти: Литва, Польща, Україна. Зазначив, що Росію навіть не розглядали, оскільки влада РФ відразу б повідомила про це білоруський уряд.

Литва не підійшла тим, що нерухомість у Вільнюсі стала дорогою після масової імміграції білорусів. У Польщі для його дружини та сина буде відчутний мовний бар’єр. До того ж, треба оформлювати візу та сам переліт не є дешевим.

А щодо України, то переваг було декілька. Білорусам не потрібно робити візу, до того ж їм можна перебувати в країні до 180 діб без будь -яких підстав. Не було також і проблем з перетином кордну, а ще, якщо порівняти ціни на авіасполучення, то переліт з Білорусі до України був найдешевшим. Ягор зазначив, що і рівень життя у країн-сусідів майже однаковий. Та це не єдині причини, блогер має українське коріння, його дід з України, а ще він наголосив, що йому дуже імпонує український народ.

Оселитися Ягор вирішив у передмісті Києва – Ірпіні. Він працює віддалено в українській компанії EVO контекстологом. Головний офіс фірми знаходиться в столиці, тож у разі чого, немає проблем з добиранням. Житло в Ірпіні дешевше ніж у Києві та Мінську. До того ж, за словами блогера, у місті багато зелених насаджень та хороша інфраструктура.

Переїзд. З чого все почалося

Наприкінці березня до Ягора звернулося Головне управління боротьби з тероризмом та організованою злочинністю Білорусі. Його підозрювали у екстремізмі та розпалюванні конфліктів. Ягора позбавили волі на 15 діб за опір поліції. Хоча сам зізнається, що ніякого супротиву правоохоронцям не чинив. До того ж, тоді його підозрювали у зломі державного сайту, як свідка. Аби захистити себе та свою родину він вирішив покинути Білорусь.

"Марш свободи"

На минулорічних виборах Ягор був спостерігачем, та бачив справжні результати голосувань. Він також наголошує на тому, що результат був сфальсифікованим. 

Ми бачили сотні протоколів, де Тихоновська лідирує. Платформа "Голос" допомогла нам переконатися у цьому, за їхніми дослідженнями, Тихановська набрала 56% та перемога в першому раунді, - повідомив Ягор.

Минулого року, 9 серпня, він вийшов на мітинг разом з десятками тисяч білорусів. Ягор мав з собою телефон, але не зняв жодного відео, оскільки, думав про те, щоб лише повернутися додому. Інтернету тоді не було у всіх, то ж його дружина була інформатором, вона розповідала чоловіку, де, що і як краще пересуватися.

Я був готовий отримати кийкою по голові, а отримав світлошумову гранату, - згадує Тубілевіч.

Найбільше Ягору запам’ятався "Марш свободи", який відбувся 16 серпня, минулого року у Мінську. Тоді на вулицях столиці відбулася найбільша в історії Білорусі політична акція протесту - під біло-червоно-білими прапорами вийшло сотні тисяч людей. Він додав, що тоді будь-який мітинг у Білорусі був крутим.

Проте, зараз мітинги так масово не відбуваються, оскільки у Білорусі діє монополія на насильство. Наразі там "репресії в самому розпал".

Свобода слова

Ягор наголосив, що свобода слова у Білорусі повністю відсутня. Багатьом журналістам доводиться працювати з-за кордону. Всі незалежні ЗМІ позбавлені акредитації або визнані екстремістськими, а також багато журналістів сидять у в'язницях. Також Ягор розповів особисту історію пов’язаною зі свободою слова у Республіці Білорусь:  

Раніше, я вів свій блог у Інстаграмі. Нічого протизаконного там не висвітлював, писав про білоруську мову, історію своєї країни. Я вважаю, що він розширював свідомість білорусів. Проте, спецслужби визнали мій блог екстремістським. Думаю, що ця ситуація добре показує свободу слова у Білорусі.

Лукашенко/Тихановська

Щодо правління Лукашенка, то Ягор заявив, що це – режим військової хунти. Самопроголошений президент несе загрозу всім своїм сусідам.

Режим Лукашенка небезпечний не лише для білорусів, а й для країн-сусідів. Важко сказати, коли все це закінчиться, проте, хочеться, аби це сталося якомога швидше. Я сумую за Білоруссю, - розповів він.

Лідерка білоруської опозиції імпонує Тубілевічу, він вважає, що вона робить все можливе для свого народу.

Тихоновська - національна лідерка, яка багато робить для Білорусі на міжнародній арені. Жінка, яка заслуговує на звання героя Білорусі. Я пишаюся тим, що вона білоруска, - сказав Ягор.

Випадок з білоруською спортсменкою Тімановською

Щодо білоруської легкоатлетки, то Ягор зазначив, що це чергова помилка режиму. Вони хотіли вивезти її до Білорусі, проте, на щастя, у них не вийшло цього зробити. Таким чином цей інцидент потрапив на перші сторінки світових ЗМІ. Цей вчинок ще раз підкреслить жорстокість білоруської влади.

Чому Лукашенка люблять в Україні?

Українці хочуть мати господаря, який зробить вулиці чистими, а дороги рівними. Білоруські аналітики порівняли Зеленського з Лукашенком, на початку його політичної кар’єри. Та я скажу, що Лукашенка люблять там, де його немає, - наголосив Тубілевич.

Ми запитали у Ягора, що він думає про смерть голови ГО "Білоруський дім в Україні" Віталія Шишова і чи причетна до цього білоруська влада.

Я не був знайомим з Віталієм особисто, дізнався про нього вже після смерті активіста. Поліція, СБУ, прокуратура повідомляють про різні причини гибелі Шишова. Проте, хто б це не зробив, всі будуть звинувачувати режим Лукашенка, оскільки у білоруської влади зараз такий стан – ізгої, - зазначив блогер.

Остерігаючись переслідувань та арештів, все більше білорусів залишають свою країну. Проте, режим Лукашенка є небезпечним не лише для громадян Республіки Білорусь, а й для країн-сусідів, особливо - для України. Озвучені ним слова щодо України свідчать про те, що він цілком залежиті від Путіна. 

Дарина Жданович - pravdatutnews.

Читайте також
Лукашенко планує розмістити ракетні комплекси на кордоні з Україною Лукашенко планує розмістити ракетні комплекси на кордоні з Україною
Білорусь планує закупити у Росії озброєння на понад мільярд гривень. За словами президента країни Олександра Лукашенка, вона "знадобиться" на кордоні з Україною.
59% білорусів виступають за усунення від влади Лукашенка, - Всеросійський центр вивчення громадської думки 59% білорусів виступають за усунення від влади Лукашенка, - Всеросійський центр вивчення громадської думки
Такі показники дало закрите опитування ВЦИОМ на замовлення Москви.
"Гусь за Білорусь": у Києві відбулася акція проти репресій режиму Лукашенка (фото) "Гусь за Білорусь": у Києві відбулася акція проти репресій режиму Лукашенка (фото)
Гусак символізує назву міста Гаага, де розташований Міжнародний кримінальний суд, який буде розглядати протиправні дії лукашенківського режиму, як злочини проти людяності.
Loading...
Load next