"Українські солдати були для нас ангелами": канадські журналісти про евакуацію в Афганістані (відео)

"Українські солдати були для нас ангелами": канадські журналісти про евакуацію в Афганістані (відео)
Український спецназ врятував у Кабулі афганців з Канади. Військові вийшли з аеропорту Кабула до самого міста, щоб супроводжувати мікроавтобуси з людьми.

28 серпня в аеропорту "Бориспіль" приземлилися два чергових літаки з евакуйованими з Афганістану громадянами України та їх родичами. 

Очевидці розповідають, що українські військові вийшли з аеропорту Кабула до самого міста, щоб супроводжувати мікроавтобуси з людьми. Про це повідомляє канадське видання The Globe and Mail.

Україна евакуювала 19 афганських перекладачів, які співпрацювали з The Globe and Mail. Канада погодилася прийняти до себе цих людей, але за умови, що вони зможуть самостійно виїхати з Афганістану до третіх країн.

Видання зазначає, що уряд Канади домовився з Україною вивезти до Києва людей, які потім виїдуть до Канади. Евакуаційний рейс відбувся зранку 27 серпня.

За словами очевидців, українські військові пішки вийшли до Кабула з аеропорту, щоб супроводжувати мікроавтобуси з перекладачами. Солдати супроводжували транспорт приблизно 600 метрів до летовища.

Джавед Хакмаль, 33-річний батько чотирьох дітей, який два роки працював із канадським спецназом у Кандагарі, заявив, що намагався домовитися, щоб його разом із сім'єю хтось завів до летовища.

Ми запитали американців, канадійців, катарців – усіх – і рішення не було. Вони боялися вийти. Українські солдати були для нас ангелами. Вони зробили надзвичайну роботу. У них великі серця, - сказав він.

Колишній посол Канади в Україні Роман Ващук розповів The Globe, що український уряд погодився на евакуацію, зокрема, через те, що Канада підтримує країну у війні проти Росії.

Нагадаємо, що 28 серпня Україна евакуювала з Афганістану громадян нашої країни, а також правозахисників та журналістів інших держав. 

Загалом на борту одного із літаків було близько 360 людей, серед них – 80 українців, а також 65 громадян Афганістану, які попросили надати статус біженця в Україні. Окрім цього, на борту другого літака прибули 75 пасажирів, серед яких українці, представники світових ЗМІ, таких як The Wall Street Journal, Global Mail, представники ООН.

 

Читайте також
В Україні приземлився літак з евакуйованими із Афганістану українцями (відео) В Україні приземлився літак з евакуйованими із Афганістану українцями (відео)
У Міністерстві оборони України наголосили, що літак з аеропорту Кабалу зміг вилетіти після успішних міжнародних перемовин. Зокрема, у них брали активну участь представники Пакистану, Туреччини, Катару та Афганістану.
Евакуація з Афганістану: понад 150 українців чекають повернення додому, - Кулеба Евакуація з Афганістану: понад 150 українців чекають повернення додому, - Кулеба
Україна відправить до Афганістану ще один літак для евакуації українців. Зокрема, наразі на допомогу чекають вже понад 150 громадян України.
Зміна влади та хаос в країні: угрупування "Талібан" взяло під контроль Афганістан (відео) Зміна влади та хаос в країні: угрупування "Талібан" взяло під контроль Афганістан (відео)
Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що через захоплення столиці Афганістану силами "Талібану" український літак евакуював з Кабула близько 80 осіб. Однак, як виявилось на борту літака було лише 8 українців, всі решта пасажирів були іноземцями.
Loading...
Load next