В Україні приземлився літак з евакуйованими із Афганістану українцями (відео)

В Україні приземлився літак з евакуйованими із Афганістану українцями (відео)
У Міністерстві оборони України наголосили, що літак з аеропорту Кабалу зміг вилетіти після успішних міжнародних перемовин. Зокрема, у них брали активну участь представники Пакистану, Туреччини, Катару та Афганістану.

Учора, 23 вересня, у Києві в аеропорту "Бориспіль" приземлився літак з евакуйованими людьми з Афганістану. На його борту перебували майже сто українців та іноземцівза даними Міноборони в Україну прилетіли 30 громадян України та члени їхніх родин, 9 осіб з правом на постійне проживання в Україні, 18 осіб за запитом Ватикану, 2 особи - за запитом Канади. Подію зі столичного летовища в Борисполі транслював "UA: Перший".

Україна не залишає у біді своїх громадян, де б вони не знаходилися. Сьогодні вкотре успішна операція повернення наших громадян… Списки (повернення громадян – ред.) формує МЗС за запитом усіх, хто проявляє цей запит, хто звертається, а це не лише громадяни України

Наразі прилетіло 96 осіб. Серед них є громадяни України, є особи з посвідченням на постійне місце проживання в Україні, члени їхніх родин… - повідомила під час брифінгу заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Зокрема, Маляр наголосила, що Україна продовжуватиме роботу з повернення своїх громадян попри складнощі через непросту політичну ситуацію в Афганістані.

Такі операції — це історія про сильну та відповідальну Україну, про фаховість відомств, які задіяні в операції, про те, що ми спроможні допомагати іншим країнам, - додала жінка.

Відео Армія Inform.

Серед пасажирів борту були також й етнічні афганці, які є громадянами України. Зокрема, як розповів "Суспільному" один з евакуйованих, Харімі Ахмадзія, він із 2005 року проживає в Україні, а у 2014 році набув громадянство.

В Афганістані маю невеликий бізнес. В цей момент там дуже небезпечно. Якщо хтось пов'язаний з іншою країною, не дивлячись з якою, може потрапити у небезпеку, – зазначив чоловік.

Відео "UA: Перший".

ЯК ВІДБУВАЛАСЬ ЕВАКУАЦІЯ УКРАЇНЦІВ З АФГАНІСТАНУ?

  • Напередодні Україна вивезла з Афганістану 700 людей та посіла восьме місце у рейтингу держав-лідерів Європи за кількістю евакуйованих пасажирів.
  • Так, 15 серпня, президент Володимир Зеленський заявив, що з Афганістану першим українським літаком всього вивезли близько 80 осіб. Тоді в Україну прилетіли 79 осіб, які є громадянами України, Афганістану, Білорусі, Нідерландів, Хорватії та Таджикистану, серед них були і зовсім малі діти. Відомо, що на першому евакуаційному борту літака було 8 українців.
  • Згодом, 22 серпня, в Україні приземлився другий евакуаційний літак з Афганістану, на борту якого було 83 особи, з них 31 громадянин України.
  • Вже 23 серпня, у столиці приземлився ще один - третій літак, який евакуював з захопленого Кабулу 98 пасажирів, серед яких був 41 українець, зокрема 27 їхніх дітей. 
  • Пізніше, 28 серпня, до України прибули три останні літаки з захопленого талібами Афганістану. Тоді заступник голови МЗС Євгеній Єнін повідомив, що загалом того дня до України прибуло 360 людей, у тому числі близько 80 громадян України.
  • Також, 9 вересня, з захопленого радикальним ісламським угрупуванням "Талібан" Кабула вилетів перший цивільний евакуаційний рейс з іноземцями, який приземлився у столиці Катару - місті Доха. На борту літака серед евакуйованих іноземців були й двоє українців - мати та неповнолітня дитина.
Читайте також
В Україні приземлилися літаки з евакуйованими із Афганістану (відео) В Україні приземлилися літаки з евакуйованими із Афганістану (відео)
Наразі було евакуйовано усіх українських громадян, які звернулися по допомогу на гарячу лінію Міністерства закордонних справ, заявили про своє бажання виїхати з Афганістану, або ж зв’язалися з українськими військовими, які були в аеропорту Кабула.
Український евакуаційний літак вилетів з Афганістану: він уже в Пакистані Український евакуаційний літак вилетів з Афганістану: він уже в Пакистані
Сьогодні із аеропорту Кабул (Афганістан) вилетів український військово-транспортний літак Іл-76МД.
Зміна влади та хаос в країні: угрупування "Талібан" взяло під контроль Афганістан (відео) Зміна влади та хаос в країні: угрупування "Талібан" взяло під контроль Афганістан (відео)
Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що через захоплення столиці Афганістану силами "Талібану" український літак евакуював з Кабула близько 80 осіб. Однак, як виявилось на борту літака було лише 8 українців, всі решта пасажирів були іноземцями.
Loading...
Load next