Путін’югенд на окупованих територіях: як Росія готує дитячу армію (відео)

Путін’югенд на окупованих територіях: як Росія готує дитячу армію (відео)
Росія продовжує інтегрувати тимчасово окуповані території України у свій вимір. Одним з таких напрямків є мілітаризація свідомості дітей. Неповнолітніх знайомлять зі справжньою зброєю та відправляють на стрільбища. Найбільш потужними та підтримуваними Росією організації є "Молода гвардія – Юнармія" у "народних республіках" та "Юнармія" у Криму.

Зібравшись біля монументу "Твоим освободителям, Донбасс" підлітки виголошують клятву про вірність "Донецькій народній республіці". Всі вони одягнені у мундири бежевого кольору, а на головах червоні берети й у дівчат в коси вплетені великі банти. Сам захід більше схожий на традиційну святкову лінійку. Так п’ять разів на рік складають присягу у Донецьку учасники російської молодіжної організації "Юнармія".

Може здатися, що "Юнармія" всього лише всеросійський дитячо-юнацький військово-патріотичний громадський рух, який не передбачає нічого поганого. Та насправді, це є лише красивою обгорткою. Масштаби цієї структури є потужним інструментом на гуманітарному фронті гібридної війни Росії проти України.

Дитяча армія, яка нібито спрямована на патріотичне виховання підлітків, утворилася в Росії у 2016 році. Вже через рік вона набула стрімкої популярності, а кількість її учасників зросла до 30 тисяч осіб. У 2019 році аналогічну організацію створили на окупованих Росією територіях. Так, у лютому 2019 року у Севастополі на базі міського Будинку офіцерів місцева влада створила так званий "будинок юнармії".

Юні патріоти беруть участь в заняттях по збірці-розбиранні автомата Калашникова АК-74, по стройовій підготовці та здачі нормативів з фізичної підготовки,– заявляють у російському відомстві.

Того ж року також було утворено "Юнармію" і в окупованому Донецьку, але дещо змінили назву, додавши до неї Молоду гвардію – напівлегендарну підпільну організацію часів Другої світової війни.

Путін’югенд 

Відповідна дитяча армія має ще одну назву, але вже не офіційну. "Юнармію" ще називають Путін’югендом. Тобто її порівнюють з нацистською молодіжною організацією – Гітлер’югенд, яка була утворена в Німеччині в період Другої світової. Вона складалася з кількох організацій: для дітей від 14 до 18 років, від 10 до 14 років, окремо для дівчат та хлопців.

На початку травня в Іркутській області Росії пройшов масовий захід за участю учасників "Юнармії". Підлітки пройшлися вулицями з портретами Володимира Путіна. Очільник її регіонального штабу Олександр Старухін пояснив, звідки взялися портрети президента РФ й зазначив, що хода була костюмованою, а її учасники представляли різні епохи.

Свою колону ми вирішили позначити портретами Путіна, цитатами його виступів, - сказав він.

Керівниця освітнього напряму Української гельсінської спілки з прав людини Валентина Потапова зауважила, що до окупації Криму діти на півострові мали більше свободи, ніж ті, що виховувалися в Росії. Тому відповідні організації були створені з метою урівноважити молодих людей, аби легко потім ними маніпулювати.

"Міністр освіти" Криму одразу після окупації заявив, що півострову потрібно швидко надати російської ідентичності. І для цього використали всі можливості — зокрема тотальну мілітаризацію, - стверджує Потапова.

Також вона додала, що спершу до рядів "Юнармії" приймали з 14 років. Згодом почали набирати активістів віком від 10 років. Проте, зараз у її складі є навіть діти віком 7 років.

Армія дітей: стрільба зі зброї та військові навчання

"Юнармійці" на окупованих територіях проходять збори та відвідують екскурсії до військових частин. Дітей навчають стрільбі та користуванні різними видами зброї, тактиці та стройовій підготовці. Та все ж таки, найголовнішим є ідеологічна складова.

Всім відомо, що мова релігія, культура, освіта та історія є головними складниками, які формують бачення та цінності людини. Відповідне виховання "юнармійців" закладає в дітей ідеологію "руского міра". Зрозуміло, що так Росія намагається зробити населення сприятливим для впливу пропаганди -  активісти дитячої армії стають інструментами у гібридній війні, оскільки так вони транслюють російську ментальність іншим. Подібний вплив Росії можна побачити й зараз, пропаганда СРСР відгукується в українців і досі, бо не рідко можна почути від людей ту ностальгію за Сталіним та Радянським Союзом.

Нещодавно у мережі з’явилося відео, де група дітей приїхала на полігон. На кадрах диктор говорить, що огляд танку – це найцікавіший момент екскурсії. Далі діти почали оглядати військову техніку. Бойовики продемонстрували їм свої так звані навички. Наприкінці екскурсії діти в найкращих традиціях радянського виховання подякували вбивцям українських військових.

Проблемних дітей до таборів

Секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев запропонував новий метод перевиховання дітей. У Росії “схильних до скоєння правопорушень” дітей, відправлятимуть “у табори військово-патріотичної спрямованості”.

Психологиня "Будинку воїна" Марія Петришин стверджує, що таке виховання є промиванням мізків. На її думку "Юнармія" не будується на засадах патріотизму.

Росія виховує потенційних бійців для армії ДНР, ЛНР. У них немає національної ідеї, це є нав’язливі стани, де їм трактують ідеологію РФ, - повідомила психологиня журналістам ПравдаТУТ News.

Експертка наголошує, що через такі методи діти почуватимуться використаними.

Цими методами нав’язливості та покарання вони будують свою армію, думаючи, що виховують у молоді патріотизм. Проте, як можна виховати людину, яка не розуміє, що вона робить? Такими маніпуляціями вони впроваджують дитину в доросле життя. В кінцевому результаті, молоді люди почуватимуться обманутими, адже їх використали для пропаганди, - наголосила Марія Петришин.

Що в цьому незаконного

Світова спільнота і міжнародні інституції, а саме – Міжнародний кримінальний суд у Гаазі, визнали Крим окупованою територією. Тобто під час збройних конфліктів на півострові діє міжнародне гуманітарне право. Воно передбачає накладання численних обов’язків, які зводяться до підтримання ситуації, що була до війни на окупованій території. Зокрема збереження наявного порядку громадського життя, законів та звичаїв.

У статті 50-тій Конвенції про захист цивільного населення йдеться, що під час війни державі-окупанту забороняється заносити дітей до списків підконтрольних їй формувань або організацій. Окрім цього, 51-ша стаття цієї ж конвенції унеможливлює пропаганду на окупованій території служби в армії держави-окупанта. З цього слідує, що жителі окупованих територій за жодних обставин не можуть відмовлятися від прав, які їм забезпечує конвенція.

До того ж 38-ма стаття  Конвенції про права дитини зобов’язує державу-окупанта поважати норми МГП і забезпечувати їхнє дотримання.

Також залучення дітей до участі у збройних конфліктах, згідно з Римським статутом, є серйозним порушенням законів та звичаїв війни.

Що має робити Україна?

Кіборг та директор "Будинку воїна" Олег Височанський розповів ПравдаТУТ News, що такі методи виховання, коли дітей примусово залучують у подібні організації можуть негативно вплинути для самої Росії.

Вони готуються до війни, тому почали все з молоді. Проте, методи обрали не найкращі – радянські, як от жовтенята та піонери. Ідея в них правильна, але не слід робити все насильно та примусово, оскільки це може дати негативний результат. Не слід думати, що діти є дурними, вони все розуміють. Потім ця ж «Юнармія» може викликати в них огиду, -  наголосив Олег Височанський.

Він додав, що методика виховання дітей у Росії та на окупованих нею територіях нічим не відрізняється від нацистської Німеччини.

Путін робить, те що і Гітлер. Різниці між ними нема, - сказав кіборг.

Військовий запевнив, що українській молоді бракує патріотично-національного виховання. Проте, він стверджує, що примусово навчати дітей військовій підготовці є абсурдом.

Так, Росія використовує фашистські методи виховання, а дітям вони й справді пропагують ідеологію "руского міра". А українці ж навпаки - хочуть бути вільними, незалежними та самодостатніми, у цьому полягає головна відмінність.

Олег Височанський також запевнив, що дітей слід мілітаризувати у свідомому віці, тобто 15-17 років. Адже саме тоді молодь розуміє, що таке зброя та для чого вона потрібна. А що стосується зовсім маленьких "юнармійців", то здобувши ці військові навички, вони можуть їх використовувати у побуті, мирному житті, оскільки діти можуть не на жарт захопитись цим. І це може дати вкрай негативний результат.  

 За словами Височанського, Україні слід активно висвітлювати всю абсурдність дій російської влади.

Ми можемо з цим боротися контрпропагандою, висвітлювати всю їхню дурість, нелюдяність, неправильність у всьому світі. Ця ж організація "Юнармія" є зомбуванням молодого покоління. Коли людина свідома та сформована, то вона сама вирішує, що хоче робити. Нав’язування відповідних ідей є геноцидом, - наголосив військовий.

На останок директор "Будинку воїна" додав, що молодь треба виховувати, аби вони були свідомими українцями. А наступний етап, коли підлітками виповниться 15-17 років навчати їх військової справи, але це вже за бажанням.

Дарина Ждановичpravdatutnews.com

Читайте також
Росія розпочала військові навчання в анексованому Криму Росія розпочала військові навчання в анексованому Криму
Кремль планує відпрацювати оборону, так званий "марш-кидок" та "наступальні дії". Також планують залучити різні види зброї.
"Краще в полон не потрапляти": окупанти з ЛНР поширили черговий фейк (відео) "Краще в полон не потрапляти": окупанти з ЛНР поширили черговий фейк (відео)
На відео жінка говорила не правдиву інформацію, вона заявила, що українські військові "замінували" дівчину, вставивши їй в статевий орган гранату.
Малята - путінята: на Луганщині окупанти вчили дітей стріляти з танка (відео) Малята - путінята: на Луганщині окупанти вчили дітей стріляти з танка (відео)
Окупанти вкотре привчають жителів окупованих територій до війни.
Loading...
Load next