Скандальний День Незалежності України: російські гастролери та рекордні витрати на святкування (відео)

Скандальний День Незалежності України: російські гастролери та рекордні витрати на святкування (відео)
Найдорожчий та найскандальніший в історії. Саме так можна охарактеризувати відзначення цьогорічного Дня Незалежності. Бюджет святкування перевершив усі попередні рекорди й нарешті можна підбити підсумки скільки влада витратила грошей на грандіозне святкування.

КОНЦЕРТ НА НСК "ОЛІМПІЙСЬКИЙ"

Підготовку до концерту на “Олімпійському” супроводжувала ціла серія скандалів. Найгучнішим із них став недопуск до участі в шоу українського російськомовного рок-гурту Green Grey. Причиною відмови стало скандальне відео, у якому соліст бенду Дмитро Муравицький критикує мовний закон. 

Зі слів музикантів, наприкінці травня Офіс Президента запросив гурт до участі в шоу, запропонувавши артистам заспівати відомий хіт “Под дождем”. А потім виконавців відсторонили, оскільки пісня російськомовна. Ось в артистів і підгоріло.

Ще однією "жертвою" відбору на пісенне шоу стала Народна артистка Катерина Бужинська. Вона заявила, що організатори не захотіли включити в концертну програму її легендарний хіт "Україна – це ми". Проте нагадаємо, що за концепцією святкового дійства на стадіоні мали пролунати найвідоміші україномовні пісні. Здається, що “Україна - це ми” співають чи не на кожному застіллі. Чи не правда?

Не запросили взяти участь у шоу й інших артистів старої гвардії вітчизняної сцени: Михайла Поплавського, Іво Бобула та Павла Зіброва. Останній планував заспівати легендарний “Хрещатик”. Натомість пісню запропонували виконати Сергієві Бабкіну, причому без згоди Зіброва. Однак згодом на прохання Народного артиста України Бабкін відмовився співати цей хіт.

Загалом артистів на святкуванні цьогорічного Дня Незалежності можна поділити на два табори - тих, кого не покликали до участі в концерті й тих, хто самостійно відмовився долучитися до дійства. Так, запрошення відхилили гурти "Друга ріка", Onuka та "Антитіла", бо мали виступи в інших містах. Коректно відмовились від участі також артист Тарас Чубай та гурти "Бумбокс" і “Плач Єремії”, а Katya Chilly просто не захотіла співати безкоштовно. 

До речі, квитки на концерт коштували від 200 до 2700 гривень залежно від сектору та ряду. Виручені кошти мають спрямувати на розбудову Центру сучасного мистецтва — музею Івана Марчука.

Загалом на проведення концерту з бюджету країни виділили 64 мільйони гривень. Серед основних витрат - оренда стадіону та приміщень, проїзд та проживання артистів, технічний супровід, а також інформаційно-рекламні послуги. Але повернемось до артистів. У шоу взяли участь понад 30 виконавців та колективівІрина Білик, Тіна Кароль, DOROFEEVA, MONATIK, DZIDZIO, Потап, MOZGI та Go_A. А ще Софія Ротару, яка напередодні відкривала фестиваль "Новая волна" у Сочі, курорті країни-агресора. Та й загалом ця артистка регулярно виступає в Кремлі.

До речі, 22 серпня ця російська гастролерка ще й отримала державну відзнаку від Володимира Зеленського за видатні заслуги в становленні незалежної України. До речі, вручення цих медалей обійшлося у майже 7 мільйонів гривень.

Шквал критики отримав також і виступ улюбленця усіх жінок, серцеїда Олега Винника, який у 2019 році знявся у ролику “Всем мир” разом із російськими зірками, які підтримують дії Володимира Путіна. Після цього артиста навіть занесли до бази “Миротворця”. Також хвилю обурення викликали Потап, який раніше записав спільний хіт із російською співачкою Ольгою Бузовою, та його підопічні Дорофєєва та Позитив, які неодноразово гастролювали в Росії.

СКАНДАЛ З РАДЯНСЬКИМИ ІНСТАЛЯЦІЯМИ

Ще один скандал розгорівся на Алеї Героїв Небесної, де напередодні дня Незалежності розмістили декорації у радянському стилі, які мали стати частиною театральної постановки. За задумом режисера, проект мав показати всі епохи, через які пройшла Україна на шляху до незалежності. Однак таку ідею зовсім не оцінили представники “Нацкорпусу”, які розтрощили чималу частину декорацій.

Мер Києва Віталій Кличко прибув на місце подій і доручив демонтувати інсталяцію. За його словами, мерія не давала жодних відповідних дозволів на встановлення “совкових” інтер’єрів.

"БЕЗКОШТОВНИЙ" КОНЦЕРТ БОЧЕЛЛІ

Також скандали не вщухали і довкола концерту італійського оперного співака Андреа Бочеллі у Маріїнському парку. Спочатку організаторам дійства дорікнули за невдале місцерозташування сцени. Конструкцію встановили просто над братськими похованням учасників революції 1917-1921 років. 

Однак, організатори концерту своєю чергою назвали ці заяви маніпулятивними, адже немає підтверджень, що могили розміщені саме там. Наступний скандал розгорівся безпосередньо перед початком виступу Бочеллі. Сотні киян та гостей міста не змогли потрапити на захід, бо не мали спеціальних запрошень. Зі слів людей, концерт анонсували як безкоштовний для всіх, відтак вони розраховували почути виступ тенора. 

Натомість концерт відвідали лише VIP-гості: перші особи держави, бізнесмени та зірки шоу-бізу. Пізніше в Офісі Президента заявили: виступ Бочеллі був не безкоштовним, а благодійним. Приєднатися до нього можна було зробивши будь-який внесок на розбудову того ж музею Івана Марчука. 

За попередніми підрахунками організаторам заходу вдалося зібрати 1 380 000 гривень. Сума ж, яку витратили на організацію вечірки для обраних, за аналізом експертів порталу “Dozorro”, становить приблизно 20 мільйонів гривень. А якщо вірити чуткам - на виступ Бочеллі витратили цілих 34 мільйони гривень

"ЦІНА" 30-РІЧНИЦІ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ

Ще 15 мільйонів гривень витратили на безкоштовний музичний захід Ковчег "Україна" на Михайлівській площі. На концерті звучали найвідоміші композиції останнього тисячоліття: від колядок до сучасної музики.

Ще один захід - Установчий саміт “Кримської платформи” обійшовся платникам податків у майже 17 мільйонів. 10 пішли на рекламу, кейтеринг та транспортування, майже 7 на декор та мультимедійні продукти. На заході також виступала співачка Джамала, щоправда не за дякую, а за понад 337 тисяч гривень.

А от зйомки святкового параду Збройних сил України потягнули на майже 20 мільйонів гривень. За підсумками, святкування Дня Незалежності лише у Києві обійшлося орієнтовно в 168 мільйонів гривень. На другому місці за витратами Дніпропетровська область, там витратили 6,5 мільйонів гривень. Трійку лідерів замикає Харківщина з витратами у 4,5 мільйони гривень.  

Згадаємо також відзначення Дня прапора. Ще в січні Офіс Президента доручив кожній ОДА встановити найбільші державні прапори України в областях. На цей проект витратили щонайменше 170 мільйонів гривень. Зі слів фахівців, за ці гроші можна було б придбати 338 тисяч доз вакцини від COVID-19.  Найдорожчою стала стела у Харкові, вартістю майже 25 мільйонів гривень. 

До речі, це свято також не минуло без інцидентів: Херсонський флагшток, який мав стати одним із найвищих в Україні, за кілька днів до святкувань впав на припаркований Lexus та розтрощив автомобіль. На щастя, ніхто не постраждав.

Загалом впродовж 22-24 серпня в Україні відбулося близько 150 святкових заходів. На відзначення 30-ї річниці незалежності країни уряд виділив приблизно 5,5 мільярдів гривень. Значну частину коштів скерували на будівництво та модернізацію масштабних інфраструктурних проєктів по всій Україні.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Читайте також
Масштабне святкування Дня Незалежності: вартість 30-річниці обійшлась Україні в рекордну суму (відео) Масштабне святкування Дня Незалежності: вартість 30-річниці обійшлась Україні в рекордну суму (відео)
Найдорожче святкування незалежності в історії України - цьогоріч на усі заходи витратили майже дві сотні мільйонів гривень.
Приголомшливий гонорар: за виступ на "Кримській платформі" Джамала отримає 337 тисяч гривень (відео) Приголомшливий гонорар: за виступ на "Кримській платформі" Джамала отримає 337 тисяч гривень (відео)
Пісня Джамали "1944" присвячена сталінській депортації кримських татар, а на написання цієї пісні співачку надихнула розповідь її бабусі.
Святкування Дня Незалежності: прихильники гастролів у Росії виступлять на концерті (відео) Святкування Дня Незалежності: прихильники гастролів у Росії виступлять на концерті (відео)
Офіс президента вкотре не реагує на критику українців: цьогоріч на святкуванні Дня Незалежності виступлять артисти, які не можуть визначитися чий Крим. До того ж, на цьогорічне шоу, яке відбудеться на стадіоні "Олімпійський", покликали Софію Ротару, яка продовжує виступати в Російській Федерації. Минулорічний скандал українські посадовці не взяли до уваги.
Loading...
Load next