Вічний слід у світі хокею: Вейн Грецкі – канадець з українським корінням (відео)

Вічний слід у світі хокею: Вейн Грецкі – канадець з українським корінням (відео)
За версією популярного щотижнево північноамериканського журналу про хокей – "The Hockey News" найкращим хокеїстом НХЛ усіх часів є канадець українського походження Вейн Дуглас Ґрецкі, або як його ще називали – Великий Вейн Грецкі, який отримав таке прізвисько за свої рекорди та нагороди. Також до когорти найкращих гравців входять: Террі Савчук, Джоні Буцик, Турк Брода, Майк Боссі, які теж мають українське коріння. Вони назавжди залишили свій слід у світі хокею.

Певно, що у кожному виді спорту є свій король. Як у футболі – Пеле, у біатлоні – Б'єрндален, а у хокеї, безперечно, - Вейн Грецкі. Народився він 26 січня 1961 року у Брантфорті, Південне Онтаріо, Канада. Були неодноразові спроби "записати" зірку НХЛ у "білоруси" та "росіяни". Мовляв, дід Вейна Грецкі –  Терентій Лаврентійович Грецький емігрував з  Берестейщини, Білорусі, а на той час це була Російська імперія. Це перетин Волині через Прип’ять – українська історична територія. Його бабуся Марія була українкою, родом з Тернопільщини, села Підгайців. Вона була звичайною ґаздинею, англійська, на відміну від чоловіка, давалася їй тяжко, тож у родині спілкувалася українською, про це говорив і батько Вейна.

У дитинстві спортсмена часто лунала українська

Також є ще один цікавий факт про Волтера Грецкі(батька Вейна). Після того, як у нього стався інсульт, у чоловіка почалася амнезія, ніхто не міг зрозуміти, що він говорить. Одна лише сестера із Канади зрозуміла у чому суть – Волтер говорив українською. Йому доводилося вчити англійську з самого початку. 

Великий Грецкі особливо не наголошував про своє коріння, але у вересні 2014 року на гала-вечері у Торонто він спростував версію походження своєї родини, розповів про свою бабусю, про те, що вдома часто лунала українська. Тоді, на благодійному вечорі United for Ukraine в Торонто, українська діаспора збиралися кошти для підтримки української армії та лікування солдатів з АТО. Також він розкритикував політику Путіна та наголосив про підтримку України у період російської агресії.

Відео "24 канал".

Бабуся Марія не лише прищеплювала любов до рідного, до українського малому Вейну, а ще й до хокею. У дворічному віці Грецкі вже "ганяв шайбу" по кімнаті разом з нею, вона – сиділа з ключкою на дивані, а він бігав перед бабусею.

Початок спортивної кар'єри

Побачивши стрімке бажання сина займатися хокеєм батько Вейна Волтера залив ковзанку на своєму подвір’ї. Навіть тоді, коли його звали вечеряти він не знімав ковзани, бо потім знову йшов тренуватися. У 14 років він грав у хокей зі старшими за себе на 6 років юнаками. Тоді, після успішного міжнародного турніру в Квебеці, юний Грецкі став улюбленцем шанувальників. Вже у 1977-1978 році він провів сезон за юніорську команду "Грейхаундс", де забив 70 голів. Тоді Вейн вперше вдягнув номер, з яким його асоціюють і досі, та який назавжди закріплений за ним у складах усіх команд НХЛ – 99. Він хотів бути схожим на свого кумира Горді Хоу, який грав під "9" номером, але оскільки дев’ятка була зайнята, то декілька тижнів він виходив на лід під числом "19". А вже потім за рекомендацією менеджера юніорської команди "Грейхаундс" обрав собі "99".

У 16 років Вейн Грецкі підписав свій перший контракт із клубом Всесвітньої хокейної асоціації  "Індіанаполіс Рейсерз". У вісімнадцятирічному віці він був наймолодшим гравцем НХЛ. Грав Великий Грецкі у таких командах, як "Едмонтон Ойлерз", "Лос-Анджелес Кінгс", "Нью-Йорк Рейнджерс". Починаючи вже з першого сезону в ВХА, Грецкі почав встановлювати рекорди, де і став найкращим новачком. Після його переходу у нову команду вона відразу ставала однією з найліпших у північноамериканському хокеєві завдяки його результатам.

У 19 років він отримав свою першу та одну з найпрестижніших нагород у НХЛ – "Найціннішому гравцеві". Вже у наступному сезоні він став найкращим бомбардиром НХЛ. Тоді він також встановив новий рекорд по кількості передач та набраних очок за сезон. Йому вдавалося забивати 50 голів за 50 матчів, до нього тільки 2 хокеїстам вдавалося подібне, Морісу Рішару та Майку Боссі, який, до речі, теж, як і Грецкі – канадець українського походження.

Йому вдалося 4 рази тримати над своєю головою одну з найбільших нагород престижного турніру – кубок Стенлі. Після першої, у 1984 році його вперше назвали "Великим".

У 1988 році сталася одна з найбільших угод в історії НХЛ, власник "Едмонтон Ойлерз" обміняв Грецкі у команду "Лос-Анджелес Кінгс", яка була однією з найслабших у Лізі. Для всіх прихильників хокею це була шокуюча звістка. Свого розчарування не приховував і сам Вейн Грецкі, він довго не міг повірити, що з ним так вчинили. До його переходу в команду "Лос-Анджелес Кінгс" стадіон, де відбувалися матчі був заповнений на третину. Проте, з приходом Грецкі, інтерес місцевих шанувальників стрімко зріс, і купити квиток на гру вже стало проблемо. Він як і раніше продовжував встановлювати рекорди, навіть в іншому колективі йому нічого не завадило. Також вдалося покращити результати нової команди "Лос-Анджелес Кінгс".

У 1996 році Вейн Грецкі грав вже за іншу команду – "Нью-Йорк Рейнджерс". Та навіть попри останні роки у великому спорті, йому вдається знову і знову ставити нові рекорди. У тому ж році він досяг відміти у 3000 очок за кар’єру(сумарна статистика в регулярному чемпіонаті і плей-офф).

У 1998 році здійснилася його мрія, він виступив на Олімпійських іграх, у Нагано. Хоча команда поїхала додому без нагород, для Вейна Грецкі це був хороший досвід. У 2002 році на Олімпійських іграх у Солт-Лейк-Сити Уэйн, Грецкі вже ж таки вдалося відчути переможне золото, але не на п’єдесталі, а у складі генерального менеджера збірної Канади. 

61 рекорд у НХЛ

За 21 рік його хокейної кар’єри Грецкі вдалося виступити у 1487 матчах, встановити 61 рекорд у НХЛ, на його рахунку 894 голи та 2857 очок. Він десятки разів зумів отримати індивідуальні нагороди, які є найціннішими у Лізі. Великому Грецкі 9 разів вдалося стати "Найціннішим гравцем", 10 разів "Найкращим бомбардиром". Він став чотирикратним володарем Кубка Стенлі та трикратним його фіналістом. Його рекорди називають вічними. Портрет Грецкі можна побачити у Залі хокейної слави, що знаходиться у Торонто. Як правило, його вішають після 3 років завершення кар’єри, але це ж Великий Грецкі, він з’явився там вже у 1999 році. Нащо чекати так довго?

У 1988 році Грецкі одружився з американською акторкою Джанетт Джонс, у них народилося 2 доньки та 3 сина.

ЮКІ

3 грудня вийшов документальний фільм "ЮКІ", у якому йдеться про світових зірок хокею українського походження, які формували Національну хокейну лігу. Героями стрічки стали: Орест  Кіндрачук (дворазовий володар Кубка Стенлі), Іван Буцик (дворазовий володар Кубка Стенлі), Кен Данейко (триразовий володар Кубка Стенлі), Джеф Чикрун (переможець Кубка Стенлі), Ерік Нестеренко (володар Кубка Стенлі), Брюс Драйвер (переможець Кубка Стенлі), Руслан Федотенко (переможець Кубка Стенлі), Великий Вейн Грецкі, син Террі Савчука та хокейний аналітик Келлі Груді. Зйомки фільму тривали 3 роки, щоб "уловити" Грецкі знадобилося 2 роки. Він мав би приїхати на прем’єру фільму, але через пандемію плани доводиться змінювати.

Юнаку з голлівудською усмішкою, голубими очима, з довгим та кучерявим волоссям, яке він не стриг, аби не зурочити та бути схожим на Дерріла Сіттлера та Боббі Кларка, вдалося не лише стати Великим, а й хокей зробити величним. Переповнені стадіони збиралися аби побачити того самого Великого Грецкі, за його успіхами слідкували з різних куточків світу. Він був надзвичайно вправним та точним у передаванні шайби, за що отримав ще одне прізвисько – Ейнштейн хокею. Вейн довів, що хокей – це не лише про бійки, агресивність та кремезних чоловіків на льоду. Хокей – це швидкість, вправність, точність, азарт. Здавалося, що для Грецкі це було мистецтвом, а він був одним із головних творців. Канадцю українського походження вдалося назавжди закарбувати свій слід у НХЛ та показати, що таке справжній хокей.

Дарина Ждановичpravdatutnews.

Читайте також
Расистський жест українського хокеїста на матчі УХЛ: Міжнародна федерація пообіцяла покарати Денискіна (відео) Расистський жест українського хокеїста на матчі УХЛ: Міжнародна федерація пообіцяла покарати Денискіна (відео)
Клуб, за який грає Андрій Денискін провів загальнокомандний збір з цього приводу та покарав нападника. Окрім того, дисциплінарний комітет ліги відкрив провадження і може покарати Денискіна, а сам гравець вже вибачився за свою поведінку.
В Одеський порт завітав перший з початку пандемії круїзний лайнер (відео) В Одеський порт завітав перший з початку пандемії круїзний лайнер (відео)
На борту лайнера подорожують близько 60 туристів, переважно це громадяни США і Канади. У зв’язку з обмеженнями через пандемію коронавірусу теплохід заповнений на 50%.
Расистський скандал: в УХЛ хокеїста вилучили з майданчика через ганебний жест (відео) Расистський скандал: в УХЛ хокеїста вилучили з майданчика через ганебний жест (відео)
Форвард Кременчука Андрій Денискин достроково покинув лід через расистський жест. На нього чекають дисциплінарні санкції.
Loading...
Load next