Особливі водійські посвідчення: в Україні запрацювали нові європейські правила (відео)

Особливі водійські посвідчення: в Україні запрацювали нові європейські правила (відео)
Якщо у правах є відмітка "78", то можна керувати лише коробкою "автомат". Якщо такої немає - можна сідати і за "механіку", і за "автомат".

Майбутні водії тепер завчасно визначатимуть, на автівці з якою коробкою передач їздитимуть. Себто на якій навчатися, а відтак і складати практичний іспит.

У разі складання особою іспиту на автоматичній коробці передач, відповідно у посвідченні водія буде вказана відмітка, так званий код-піктограма, де буде вказано, що особа керує тільки на коробці “автомат", - пояснив екзаменатор Сервісного центру МВС у Львівській області Олег Нагірняк.

Назар сьогодні прийшов здавати практичний іспит. Каже: надає перевагу машинам на механіці. Тож і навчався, й іспит здає саме на такій.

Я вчився на механіці, спочатку було важкувато, але далі все пішло легко і все супер. Я надаю перевагу “механіці”. Чому? Ну тому що це практичніше, як на мене, - зізнався майбутній водій Назар.

А от Юрій за кермом уже 8 років. Навчався, як і всі колись, на "механіці". Тепер ж має авто з коробкою "автомат" і зізнається: пересів доволі швидко і без будь-яких проблем. 

Насправді я думав, що це буде важче. Тим що в тебе мінус одна педаль і завжди рефлекторно рука тягнеться до коробки, щоб переключити. Але сів, заставив себе. І буквально за півдня вже всі звички відпали і легко переключився на автомат, - розповів водій Юрій.

Фахівці підтверджують: пересісти з механіки на автомат, значно простіше, аніж навпаки. Адже подекуди для цього необхідно навіть допомога фахівця. 

Якщо людина навчалася на механічній коробці передач, досить таки часто є випадки, коли особа здає автоматичній. Но не навпаки якщо особа навчалася на автоматичній коробці передач, в моїй практиці не було випадків, коли вона здавала на механічній, - наголосив екзаменатор Сервісного центру МВС у Львівській області Олег Нагірняк.

Залежно від водія, хто. Можна уроків 3-4, я думаю, що людина це легенько все зрозуміє і буде працювати спокійно. Багато людей звертається, тому що на механіці задіяно і ліва нога, і права, більше складності при переключенні. А автомат це більш для людей легше, - зауважив директор автошколи Андрій Рарох.

Мабуть, тому й все частіше учні автошколи надають перевагу коробкам "автомат". Особливо, що стосується жінок, додає чоловік.

Коли зараз вже більший наплив машин, то більше почали звертатися на “автомат” теж. Якщо відносно взяти групи, були там 1-2 чоловіки, а зараз вже може бути 5-6 чоловік і більше, - додав директор автошколи Андрій Рарох.

Відтак, водійське посвідчення на автоматичну коробку передач матиме позначку у пункті 12 з відміткою "78". Тобто водію дозволено керувати лише такими автівками. Натомість якщо такої відмітки немає, водію дозволено буде керувати авто з будь-якою коробкою. Зауважу що керманичів, які отримали посвідчення водія до цього, таке ноу-хау не стосується.  

 

Читайте також
"Закінчились бланки": в Україні найближчими днями не видаватимуть водійські права "Закінчились бланки": в Україні найближчими днями не видаватимуть водійські права
У головному сервісному центрі Міністерства внутрішніх справ попередили, що в Україні можливі перебої із видачею посвідчень водія.
Нові тести для майбутніх водіїв (Відео) Нові тести для майбутніх водіїв (Відео)
З 2 тис запитань – змінили 200. Містять вони в основному низку дорожніх ситуацій, з якими часто зіштовхуються водії.
Молдова на рік перекриє трасу, яка з'єднує Україну з Румунією Молдова на рік перекриє трасу, яка з'єднує Україну з Румунією
Перекриють рух на магістралі M1, який починається від кордону з Румунією, і перетинає Леуш, Кишинів, Дубоссари, і закінчується на кордоні з Україною.
Loading...
Load next