Переваги для щеплених: Україна активно нарощує темпи вакцинації від COVID-19 (відео)

Переваги для щеплених: Україна активно нарощує темпи вакцинації від COVID-19 (відео)
Уряд прагне збільшити темпи вакцинації від коронавірусу. Для цього українцям вже почали пропонувати низку заохочень та привілеїв.

Поширення коронавірусної інфекції продовжує зростати. Навіть попри те, що останнім часом в Україні стрімко нарощують темпи вакцинації, показники залишаються одними з найнижчих в Європі. За даними Міністерства фінансів першу дозу вакцини отримали всього 16% українців, а повний курс щеплення пройшли лише 13%. Відтак аби заохотити громадян вакцинуватися влада пропонує низку привілеїв: безкоштовні квитки на події та різноманітні знижки.

ПРИВІЛЕЇ ДЛЯ ВАКЦИНОВАНИХ УКРАЇНЦІВ

Усе почалося зі столиці. Там у пунктах щеплення починаючи з 18 серпня роздавали безкоштовні квитки на святковий концерт присвячений до Дня незалежності. А нещодавно схожу ініціативу перехопив і Львів. Майже два тижні тому тут відгримів безкоштовний концерт гурту "Океан Ельзи" з нагоди 360-річчя Львівського університету імені Івана Франка. Щоб потрапити на нього відвідувачі дійства мали показати на вході або сертифікат про вакцинацію або негативний тест на Covid-19. Отримати щеплення можна було безпосередньо за 2 години до початку виступу гурту у мобільних пунктах вакцинації поруч із навчальним закладом. 

До промоції щеплення в Україні також почали долучатися представники бізнес-кіл. Так, цього місяця львівський футбольний клуб "Рух" дарував безкоштовні ваучери на домашні матчі із "Динамо" та "Зорею" усім вакцинованим мешканцям області. Також безкоштовні квитки на футбольні поєдинки клубу "Шахтар" пропонували вакцинованим мешканцям Києва.

Подібна акція тривала і в Івано-Франківську. Якщо до 1 жовтня людина встигла щепитися від Covid-19, то отримаєте у касах міського центрального стадіону "Рух" аж п'ять квитків на домашні ігри ФК "Прикарпаття". Окрім цього у тому ж Івано-Франківську вирішили подарувати вакцинованим власникам транспортної картки "Галка" по 100 гривень на проїзд у громадському транспорті. Це аж 16 поїздок. Акція також тривала до 1 жовтня. 

Безкоштовний місячний абонемент на проїзд у  міському електротранспорті та метро запровадила і влада міста Дніпро. Там розробили проект спеціального проїзного для повністю вакцинованих жителів міста. Однак, якщо не до вподоби нескінченна тиснява у громадському транспорті МОЗ закликає пересідати на таксі. Адже до 31 жовтня усі щеплені принаймні першою дозою антиковідної вакцини отримають 50% знижки на три поїздки в таксі.

Ще один бізнес, який долучився до промоції вакцинації - популярний медіасервіс "Megogo". Українці, які мають хоча б одне щеплення, можуть безкоштовно дивитися кіно впродовж одного тижня. Промокоди можна активувати до 31 грудня. Їх розмістили на плакатах у центрах щеплень та мобільних пунктах вакцинації.

А от у Вінниці серед щеплених проти коронавірусу до кінця цього року розіграють сотню подарунків - телевізорів та велосипедів й суперприз автомобіль. Розіграші проведуть 19 жовтня, 15 листопада та 17 грудня. Щоб стати учасником акції, потрібно зареєструватися на офіційному сайті Вінницької міськради або звернутися до ЦНАПу.

Також вакциновані українці отримають певні привілеї у разі наступного локдауну. Йдеться про відвідування магазинів, ресторанів, фітнес-центрів, театрів, музеїв та кінотеатрів навіть при червоному рівні епідеміологічної небезпеки. Сам бізнес зможе працювати за умови якщо більшість співробітників будуть щеплені.

ДОСВІД ІНОЗЕМНИХ КРАЇН

Які методи впливу, щоб стимулювати людей робити щеплення від Covid-19, використовують інші країни? Здебільшого громадян мотивують грошима. До прикладу у Сполучених Штатах Америки влаштовують справжні лотереї. Так кожен хто вакцинувався від коронавірусу у Нью-Йорку може розбагатіти аж на 5 мільйонів доларів, в Огайо - на 1 мільйон, а в Меріленді - на 400 тисяч.

У Польщі кожен вакцинований може виграти в лотереї приблизно 25 тисяч доларів щомісяця і вдвічі менше раз на тиждень, а кожен 2000-й вакцинований поляк гарантовано отримає 500 злотих: це орієнтовно 130 доларів. А у Гонконгу учасники подібної лотереї можуть стати власниками квартири, електрокара Tesla, годинника Rolex, або навіть золотих злитків. 

Зокрема, у Греції молоді пропонують готівкову картку на суму 150 євро в обмін на отримання першої дози вакцини до кінця цього року. Скромніша ситуація у Монголії. Там після проходження повного курсу щеплення громадяни отримують по 20 доларів. Та не грошима єдиними мотивують до щеплення уряди інших країн. Знову ж таки повернемось до США, там вакцинованих пригощали алкоголем. 

У штаті Нью-Джерсі всі, хто щепилися в травні, отримали сертифікати на безкоштовне пиво або чарку чогось міцнішого у декількох барах. Схожу акцію провели і у штаті Коннектикут. А от в Лос-Анджелесі усім вакцинованим видавали по безкоштовному пакету з фруктами та овочами. Також у Америці усім щепленим надали преміум доступ до сайтів знайомств.

У Сербії щепленим громадянам пропонують знижки в ресторанах і торгових центрах, а ще безкоштовні обіди та тістечка. Так у деяких белградських кафе власники сертифіката про вакцинацію отримують безкоштовні десерти. Незвичні методи заохочення до вакцинації також є у наших сусідів-румун. У травні там відкрили пункт щеплення просто у Замку Дракули. Щовихідних усі охочі могли навідатися туди на екскурсію без попереднього запису та отримати в подарунок безкоштовний вхід на виставку середньовічних тортур. Звісно це все за умови згоди на щеплення. Замість іклів медики носили маски зі шприцами.

Креативно щепили і в американському штаті Мічиган. Так, 4 травня в офіційний день "Зоряних воєн" там організували тематичну вакцинацію. Ще кілька фактів про зовсім незвичні для нас подарунки за щеплення. У Таїланді серед вакцинованого населення щотижня розігрують корів, а в Індонезії жителям сільської місцевості видають курку.

А от на Філіппінах влада пішла від зворотного. Там нічого не роздають безкоштовно, натомість погрожують ув'язненням тим, хто відмовляється вакцинуватися. 

Наразі ж світовим лідером за кількістю вакцинованих громадян є ІзраЇль. Там усім хто відмовлявся від щеплення  через релігійні переконання, але все ж таки його зробив роздавали продукти та соки.

 

Читайте також
COVID-вакцинація в Україні: вакцинованим українцям пропонують знижки на поїздки у таксі (відео) COVID-вакцинація в Україні: вакцинованим українцям пропонують знижки на поїздки у таксі (відео)
Український уряд прагне збільшити темпи вакцинації від коронавірусу. Для цього українцям вже почали пропонувати низку заохочень та привілеїв, таких як квитки на футбольні матчі, безкоштовний проїзд у громадському транспорті чи 50% знижки на поїздки у одному із сервісів таксі, який працює у 27 містах України.
Пояснення МОЗ: чи потрібно при вакцинації від COVID розріджувати кров Пояснення МОЗ: чи потрібно при вакцинації від COVID розріджувати кров
У Міністерстві охорони здоров'я стверджують, що при вакцинації від COVID препарати для розрідження крові вживати не потрібно, оскільки вони мають побічні ефекти.
Подарунок до Дня Незалежності: вакцинованим українцям даватимуть квитки на концерт на "Олімпійському" (відео) Подарунок до Дня Незалежності: вакцинованим українцям даватимуть квитки на концерт на "Олімпійському" (відео)
Квитки на концерт, як і раніше, може отримати будь-який українець за умови благодійного внеску на будь-яку суму.
Loading...
Load next