COVID-вакцинація в Україні: вакцинованим українцям пропонують знижки на поїздки у таксі (відео)

COVID-вакцинація в Україні: вакцинованим українцям пропонують знижки на поїздки у таксі (відео)
Український уряд прагне збільшити темпи вакцинації від коронавірусу. Для цього українцям вже почали пропонувати низку заохочень та привілеїв, таких як квитки на футбольні матчі, безкоштовний проїзд у громадському транспорті чи 50% знижки на поїздки у одному із сервісів таксі, який працює у 27 містах України.

В ОЧІКУВАННІ ТРЕТЬОЇ ХВИЛІ

Поширення коронавірусної інфекції щодня стрімко зростає - кількість хворих та померлих щодня лише збільшується у всіх українських областях. Зокрема, імунологи переконані, що навіть це не допоможе уникнути нової хвилі епідемії: темпи вакцинації в Україні одні з найнижчих в Європі. Попри те, що останнім часом щеплюють набагато активніше, в цілому темпи вакцинації в країні поки залишаються невисокими. 

До вакцинації українців навіть не спонукає й те, що вакцина в Україні є доступною для кожного і щеплення від COVID-19 може отримати кожен охочий, оскільки у кожному місті влада відкрила не один центр вакцинації. Зважаючи на це, за даними Мінфіну, в Україні станом на 22 вересня цього року кількість вакцинованих становить 6 527 040 українців - це 15,78% від загальної кількості населення в Україні. Однак, двома дозами вакцини щепились, тобто повністю вакцинованими є 5 299 317 осіб - 12,81%.

Так, Міністерство охорони здоров’я, через повільні темпи вакцинації навіть роздумувало про запровадження обов’язкової вакцинації від COVID-19 в Україні. Її проведення дозволяє прийнятий закон “Про захист населення від інфекційних хвороб”.

Сьогодні вакцинація безкоштовна і добровільна. Питання можливості введення певних категорій професій до складу декретованих також розглядається. Це контингент, який може приходити на роботу після проходження повного курсу вакцинації проти певних інфекційних хвороб. Такі варіанти розглядаються, але ми взяли досвід ЄС і США: коли вводяться обмеження, але вони не працюють для вакцинованих, - заявляв міністр МОЗ Віктор Ляшко в ефірі програми “Свобода слова” на телеканалі ICTV ввечері 20 вересня.

Окрім цього він наголосив, що в Україні більше ніж 99% смертей від COVID-19 зафіксовано серед тих, хто не був вакцинований. Окрім цього, у разі введення в країні обов’язкової вакцинації у пріоритеті будуть люди від 60 років, оскільки 82% усіх смертей спостерігається саме серед цієї категорії.

ЯК УКРАЇНЦІВ ЗАОХОЧУЮТЬ ВАКЦИНУВАТИСЬ?

Відповідно, аби заохотити громадян вакцинуватися, уряди різних країн вигадали способи заохотити людей отримати щеплення. Саме тому, влада так активно пропагує вакцинацію та пропонує вже вакцинованим українцям низку привілеїв, якими вони зможуть користуватись навіть під час посилення карантинних обмежень. Зокрема, однією із них є можливість подорожувати до низки країн, при цьому не переплачуючи щоразу за тестування. Український сертифікат визнано Радою Європейського Союзу, але, плануючи подорож, все ж таки необхідно перевіряти, які країни визнають вакцинацію та сертифікат, а які ні. Так, з 6 серпня в Італії запроваджено можливість відвідування ресторанів лише вакцинованим людям, і наші громадяни з електронним сертифікатом вільно відвідують ресторани. 

Окрім цього, нещодавно український COVID-сертифікат, який громадяни можуть отримати в застосунку Дія, успішно випробували у Франції. Один із вітчизняних журналістів разом із другом вирішили випробувати його “у дії”. Чоловік відкрив додаток "Дія" та знайшов у ньому свій міжнародний сертифікат про проходження повного курсу вакцинації від COVID -19. Після цього застосунок надає необхідні цифрові дані, а система зчитує їх, в результаті  валідація пройшла успішно.

Проте, Міністерство охорони здоров’я продовжує різними способами стимулювати українців робити щеплення. Зокрема, у МОЗ вигадали новий спосіб заохочення до вакцинації – знижки на поїздки на таксі. Тепер, тим українцям, які зроблять щеплення принаймні першою дозою антиковідної вакцини, українська служба виклику таксі Uklon даруватиме -50% знижки на три поїздки. Проте, ініціатива діятиме не на постійній основі, а лише до 31 жовтня цього року.

Компанія Uklon та МОЗ запустили спільну ініціативу, щоб заохотити українців пройти вакцинацію від COVID-19. Тим, хто зробить щеплення принаймні першою дозою антиковідної вакцини, Uklon даруватиме -50% на три поїздки. Скористатися пропозицією можна у всіх 27 містах, де присутній сервіс, - повідомили у МОЗ.

Зокрема, скористатись таким “подарунком” українці із 27 міст, у яких працює цей сервіс таксі. Для того, щоб отримати знижку на поїздки, необхідно здійснити декілька простих кроків:

  • Завантажити додаток Uklon і зареєструватися;
  • Зісканувати з плаката в центрах і пунктах вакцинації QR-код;
  • Авторизуватися в чат-боті через месенджер Telegram.

Після цього знижка автоматично нараховується в мобільному додатку, вводити вручну промокод не потрібно.

Окрім цього, у Львові також вирішили за допомогою “подарунків” заохочувати людей до вакцинації. Так, директор футбольного клубу “Рух” повідомив, що львів'яни, які двічі вакцинуються від коронавірусу, зможуть отримати флаєри для відвідування матчів.

Таку ж ініціативу вирішили запровадити й в Івано-Франківську, де також роздавали квитки на домашні матчі футбольного клубу “Прикарпаття” й окрім цього, й вирішили давати вакцинованим мешканцям по 100 гривень на проїзд у громадському транспорті. Зокрема, суму, еквівалентну 16 поїздкам, зможуть отримати ті мешканці, які з 1 вересня до 1 жовтня зробили перше щеплення або повністю вакцинувалися.

Також у Дніпрі місцева влада, щоб заманити містян на вакцинацію проти коронавірусної інфекції, пропонувала місцевим жителям безкоштовний проїзд на місяць в громадському транспорті.

Так само з нагоди 30 річниці Дня Незалежності українці, які вакцинуються від коронавірусу з середи 18 серпня й далі могли отримати безкоштовні квитки на концерт, який відбувався на стадіоні "Олімпійський" у Києві. Також на минулих вихідних, 18 вересня, у Львові із грандіозним концертом виступав, який був присвячений 360-річчю Львівського університету, "Океан Ельзи". Щоб потрапити на площу перед університетом, де відбуватиметься захід, відвідувачі концерту повинні мати сертифікат про вакцинацію або негативний тест на Covid-19. Однак, при цьому усі охочі потрапити на концерт могли щепитися безпосередньо перед заходом у мобільних пунктах вакцинації.

Зауважимо, що із кінця лютого в Україні вакцинують проти коронавірусу чотирма вакцинами: AstraZeneca (Covishield індійського виробника), Coronavac (виробник – Sinovac Biotech), Comirnaty (виробництва Pfizer-BioNTech) і Moderna (однойменний виробник Moderna). 

ДОСВІД ІНОЗЕМНИХ КРАЇН 

Не тільки Україна, а й уряди інших держав використовують різні методи впливу, щоб стимулювати людей робити щеплення від Covid-19. Так, до прикладу:

  • У США в деяких штатах влаштовують справжні лотереї. Так, у  Нью-Йорку кожен, хто вакцинувався від коронавірусу, може виграти до 5 млн доларів, в штаті Меріленд – до 400 тисяч доларів, в Огайо – до 1 млн доларів. Зокрема, такою нагодою заробити гроші користується чимало американців. До прикладу, наприкінці серпня мешканка штату Мічиган з містечка Блумфілд Крістін Дюваль виграла джекпот у розіграші грошових призів серед людей, які зробили щеплення проти коронавірусу. Її виграш становить два мільйони доларів.
  • У Польщі будь-хто із вакцинованих громадян також може отримати грошову винагороду, однак сума виграшу значно менша аніж у Штатах. Так, в лотереї щомісяця розігрують 100 тисяч злотих і 50 тисяч злотих – раз на тиждень. Однак, кожен 2000-й вакцинований гарантовано отримає “чесно зароблені” 500 злотих - і свій прибуток поповнити, і здоров’я вбереже.
  • У Гонконзі для вакцинованих жителів також проводять лотерею з цінними призами: можна виграти електрокар Tesla, квартиру, годинник Rolex, золоті злитки або навіть 100 тисяч доларів.

Нагадаємо, що з моменту першого щеплення від коронавірусу у Львівській області, яке зробили ще 25 лютого цього року імунізацію пройшло вже більше півмільйона мешканців. Попри те, що цифри здаються великими та на сьогодні цього замало. Якщо літо ми провели  у зеленій зоні, то осінь таку не обіцяють. Адже з приходом холодів показники захворюваності різко зростають. Відтак, лише за минулий тиждень вони погіршились у декілька разів.

Якщо ще місяць тому за добу госпіталізовували від 10 пацієнтів, то зараз ця цифра вже збільшена в 4 рази. Виїзди швидких на підозри або вже з активними формами коронавірусу почастішали майже в 5 разів. Стаціонари знову заповнюються. Тому, медики наголошують, щоб не допустити критичної ситуації, з якої нещодавно вийшла Україна необхідна вакцинація.

Христина Кремсаpravdatutnews.com

Читайте також
Новий штам коронавірусу "Дельта" на Львівщині: медики очіують поставки вакцини Moderna (відео) Новий штам коронавірусу "Дельта" на Львівщині: медики очіують поставки вакцини Moderna (відео)
Відпочинковий сезон може призвести до поширення видозміненого штаму коронавірусної інфекції "Дельта".
Онлайн-навчання для учнів Львова: скільки шкіл перетнули бар’єр 80% вакцинованих (відео) Онлайн-навчання для учнів Львова: скільки шкіл перетнули бар’єр 80% вакцинованих (відео)
Чи будуть ходити діти до школи, у період жовтої та червоної зони, скільки шкіл перетнули межу вакцинації понад 80% та для чого зараз школам, один день навчання онлайн? Про роботу шкільних закладів освіти та дитячих садочків в умовах карантину в ексклюзивному інтерв'ю для телеканалу "ПравдаТУТ Львів" розповіла начальниця управління освіти ЛМР Зоряна Довганик.
В Україні щеплені різними вакцинами українці зможуть отримати COVID-сертифікати у "Дії" В Україні щеплені різними вакцинами українці зможуть отримати COVID-сертифікати у "Дії"
Українці, які щепились двома різними вакцинами, зможуть згенерувати ковідний сертифікат у застосунку або на порталі "Дія" - міжнародний та внутрішні "зелений" і "жовтий".
Loading...
Load next