Придбаний у Британії криголам James Clark Ross вже прямує у порт Одеси (відео)

Придбаний у Британії криголам James Clark Ross вже прямує у порт Одеси (відео)
Це перший криголам, який за роки Незалежності з'явився "на озброєнні" в українських полярників. Оскільки останні 20 років в України не було власного криголаму для антарктичних досліджень, що значно обмежувало роботу полярників.

Дослідницький корабель "James Clark Ross" який Україна придбала для проведення антарктичних місій  у Британії, увійшов в акваторію Чорного моря. Прибуття корабля, який вже пройшов через протоку Босфор, очікується протягом найближчих двох днів, повідомляє "Європейська правда".

Зокрема, блог Yörük Işık, який відстежує кораблі, що проходять через турецьку протоку, повідомив у Twitter, що криголам вже пройшов Босфор та прямує під українським прапором з данського порту Фредеріксгавн до Одеси. На фото можна побачити, що на кормі судна вже нанесений напис "Odesa".

Відомо, що в Україні судну оберуть нове ім'я. Після прибуття до Одеси та завершення всіх потрібних формальностей відбудеться також і офіційне представлення судна.

Нагадаємо, що Велика Британія й Україна домовилися про продаж "Джеймс Кларк Росс" за п’ять мільйонів доларів. Зокрема, у світі близько 30 країн мають цілорічні станції в Антарктиді та Україна є серед них, проте ще з 2001 року вона немає власного судна для подібних досліджень. Саме тому Кабінет Міністрів прийняв рішення його придбати.

Читайте також
Україна придбала легендарний британський криголам James Clark Ross (відео) Україна придбала легендарний британський криголам James Clark Ross (відео)
Раніше український уряд виділив 5 мільйонів доларів на закупівлю наукового корабля-криголама для потреб Української антарктичної експедиції й полярників.
Криголам "Джеймс Кларк Росс" прибув до Одеси (відео) Криголам "Джеймс Кларк Росс" прибув до Одеси (відео)
Криголам належить до криголамів одного з найвищих класів. Судно може рухатися крізь шар криги товщиною до 4 метрів за екстремальних умов, і працює в штатному режимі у крижаному шарі товщиною до 1,5 метра.
Криголам з Британії: Україна придбає судно для полярників за 5 мільйонів доларів (фото) Криголам з Британії: Україна придбає судно для полярників за 5 мільйонів доларів (фото)
Уряд України виділив кошти на придбання криголаму для антарктичних експедицій та українських полярників.
Loading...
Load next