ЄСПЛ призначив по €4500 компенсації переселенкам із Донбасу та Криму

ЄСПЛ призначив по €4500 компенсації переселенкам із Донбасу та Криму
Європейський суд із прав людини визнав, що Україна порушила права внутрішньо переміщених осіб з окупованого Криму та Донбасу, не дозволивши їм голосувати на місцевих виборах у 2015 році.

Заявницями були Олександра Селігененко, Анастасія Мартиновська (обидві з Севастополя), Дар'я Свиридова (з Алупки) та Євгенія Терехова (з Донецька). Вони переїхали до Києва після окупації Криму та початку війни на Донбасі у 2014-2015 роках. Жінки отримали статус внутрішньо переміщених осіб, однак у паспортах продовжувало відображатися, що вони зареєстровані на тимчасово окупованих територіях. Вони зареєструвалися в Києві для голосування на місцевих виборах у 2015 році, але їхні заяви відхилили, - повідомляє Громадське.

Суд першої інстанції визнав, що право голосу на місцевих виборах мають громадяни України, що належать до місцевих громад, які відповідають їхньому місцю реєстрації у паспорті. Це ж рішення підтримав апеляційний суд.

У ЄСПЛ зазначили, що українки ризикували втратити статус внутрішньо переміщених осіб, якби змінили місце реєстрації. Крім того, на момент місцевих виборів переселенки вже понад рік жили у Києві, сплачували податки до місцевого бюджету, тож були зацікавлені у результаті виборів.

Європейський суд зобов'язав Україну виплатити чотирьом заявницям по 4500 євро компенсації моральної шкоди.

Нагадаємо, Росія почала перепис населення на території окупованого Криму. Міністерство закордонних справ України закликало міжнародну спільноту засудити та не визнавати його.

Анастасія Фаль - pravdatutnews.com
 

Читайте також
Окупанти Криму б'ють на сполох через брак води на курортний сезон Окупанти Криму б'ють на сполох через брак води на курортний сезон
В окупованій Ялті під час курортного сезону воду подаватимуть за графіком. Опади не змогли компенсувати трирічну посуху з підвищеним споживанням води в час курортного сезону.
Росія планує видати до кінця року жителям ОРДЛО мільйон своїх паспортів Росія планує видати до кінця року жителям ОРДЛО мільйон своїх паспортів
Вже до кінця 2021 року Російська Федерація планує видати свої паспорти майже 1 мільйону жителів Донбасу. Цим самим люди які отримають російські паспорти стануть громадянами РФ.
Папа Римський закликав запобігти насильству на сході України Папа Римський закликав запобігти насильству на сході України
Папа Римський Франциск із тривогою слідкує за усіма подіями, які відбуваються на Донбасі і закликає запобігти ескалації насильства в Україні, з боку Російської Федерації.
Loading...
Load next