Концентрація вуглекислого газу в атмосфері Землі встановила новий рекорд - звіт (фото і відео)

Концентрація вуглекислого газу в атмосфері Землі встановила новий рекорд - звіт (фото і відео)
Кількість парникових газів, що уловлюють тепло, в атмосфері знову досягла нового рекорду минулого року, з річними темпами зростання, що перевищують середній показник 2011-2020 рр.

Ця тенденція збереглася і в 2021 році, за даними Бюлетеня парникових газів Всесвітньої метеорологічної організації (Greenhouse Gas Bulletin).

Концентрація вуглекислого газу (CO2), найважливішого парникового газу, досягла 413,2 частин на мільйон у 2020 році і становить 149% від доіндустріального рівня. Метан (CH4) становить 262%, а закис азоту (N2O) становить 123% від рівня в 1750 році, коли діяльність людини почала порушувати природну рівновагу Землі. Економічне уповільнення від COVID-19 не мало помітного впливу на атмосферні рівні парникових газів та темпи їх зростання, хоча відбулося тимчасове скорочення нових викидів.

Поки викиди триватимуть, глобальна температура продовжуватиме зростати. Враховуючи тривалий термін служби CO2, рівень температури, який вже спостерігається, зберігатиметься протягом кількох десятиліть, навіть якщо викиди швидко зменшаться до чистого нуля. Поряд з підвищенням температури це означає більше екстремальних погодних умов, включаючи інтенсивну спеку та опади, танення льоду, підвищення рівня моря та закислення океану.

Вуглекислий газ залишається в атмосфері століттями, а в океані - ще довше. Востаннє схожа концентрація CO2 на Землі була 3-5 мільйонів років тому, коли температура повітря була на 2-3°C теплішою, а рівень моря - на 10-20 метрів вищим, ніж зараз. Але тоді не було 7,8 мільярда людей, - зазначив генеральний секретар ВМО Петтері Таалас.

Приблизно половина CO2, що виділяється в результаті людської діяльності сьогодні, залишається в атмосфері. Другу половину займають океани та наземні екосистеми. Бюлетень висловив занепокоєння тим, що здатність наземних екосистем та океанів діяти як “поглиначі” в майбутньому може стати менш ефективною, зменшуючи таким чином їх здатність поглинати вуглекислий газ та діяти як буфер проти більшого підвищення температури.

Бюлетень показує, що з 1990 по 2020 рік радіаційний вплив – вплив потепління на наш клімат – довгоживучими парниковими газами зріс на 47%, причому близько 80% цього збільшення припадає на CO2. Ці цифри базуються на моніторингу, проведеному Глобальною мережею ВМО зі спостереження за атмосферою.

Анастасія Фаль - pravdatutnews.com

Читайте також
Зміна клімату на планеті: липень 2021 року став найспекотнішим місяцем за всю історію спостережень Зміна клімату на планеті: липень 2021 року став найспекотнішим місяцем за всю історію спостережень
Вчені зафіксували, що липень 2021 року став найспекотнішим місяцем на Землі за всю історію досліджень від 1880 року.
На станції «Академік Вернадський» зареєстрували температурний рекорд (фото) На станції «Академік Вернадський» зареєстрували температурний рекорд (фото)
З початку 2022 року снігопади майже припинилися, і полярники почали відкопувати станцію.
Loading...
Load next