За українофобні висловлювання в ефірі телеканал «НАШ» хочуть позбавити ліцензії, "Максі-ТВ" - отримає штраф

За українофобні висловлювання в ефірі телеканал «НАШ» хочуть позбавити ліцензії, "Максі-ТВ" - отримає штраф
Канали неодноразово поширювали передачу «Важливе» за участі Олени Бондаренко, яка припустилася недопустимих висловлювань ворожнечі до тієї частини населення країни, що розмовляє українською мовою.

4 листопада Національна рада розглянула результати позапланових перевірок ТОВ «НАШ 365» (супутниковий телеканал «НАШ») і ТОВ «Наша Прага» (супутниковий телеканал «Максі-ТВ»), проаналізувавши ефір компаній за кінець липня-початок серпня цього року. У ці дні ліцензіати неодноразово поширювали передачу «Важливе» за участі Олени Бондаренко, яка припустилася висловлювань ворожнечі до тієї частини населення країни, що розмовляє українською мовою.

Регулятор звернеться до суду про анулювання ліцензії ТОВ «НАШ 365» та до ТОВ «Наша Прага» застосовано штрафну санкцію в розмірі 25% суми ліцензійного збору. Про це повідомляє Національна рада з питань телебачення та радіомовлення.

Передачу «Важливе» з інтерв’ю політикині Олени Бондаренко транслювали на обох телеканалах у прямому ефірі 28 липня, а далі у наступні дні – ще сім разів у повторі без будь-якої редакційної модерації.

Гостя програми використала у своїй промові українофобну лексику – «украиноязычные насильники», «русскоязычных граждан… не признают… никем…, это непонятно кто», «не русскоязычные забирали права у украиноязычных граждан, а всегда это было в отношении русскоязычных граждан. Т.е. всегда ущемляли права только одной большой языковой общины», «не останется тех, кто должен говорить на этом языке». Агресивні дії, «языковое насилие», «языковая дискриминация», позбавлення прав однієї частини громадян України («русскоязычных граждан») приписувалося тій частині громадян України, яка володіє і використовує у спілкуванні українську мову.

У повідомленні зазначено, що формат передачі (себто інтерв’ю) все ще не позбавляє працівників телерадіоорганізацій обов’язку дотримуватись норм законодавства щодо припинення правопорушення в ефірі. Крім того, ведучі Артем Нікіфоров і Ангеліна Пичик не намагалися збалансувати однобічність висловленої О. Бондаренко під час інтерв’ю позиції. 

У висловлюваннях Бондаренко, які зафіксувала Національна рада, були використані технології розпалення ворожнечі: йдеться про маніпуляцію термінами, зокрема терміном «російськомовних громадян».

У висловлюваннях мало місце непропорційне звинувачення, негативна стереотипізація і створення негативного образу України й українців в очах української та світової спільноти, залякування фейковими загрозами, оскільки промовиця констатувала наявність загрози існування української державності через поглиблене використання і послуговування українською мовою.

Також мали місце демонстрація зневаги до державної мови України і як наслідок до української державності, приниження національної честі і гідності, оскільки відбулося ототожнення опанування та використання української мови з антисоціальною поведінкою і злочином, - пояснили у Національній раді.

Національна рада визнала порушення ТОВ «НАШ 365» і ТОВ «Наша Прага»:

  • абзацу четвертого ч. 2 ст. 6 ЗУ «Про телебачення і радіомовлення» (не допускається використання телерадіоорганізацій для розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті);
  •  пунктів а) та в) ч. 1 с. 59 цього ж Закону (телерадіоорганізація зобов’язана дотримуватися законодавства України і вимог ліцензії; поширювати об’єктивну інформацію).
  • Також регулятор визнав наявність розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті у висловлюваннях, які були поширені в ефірі обох телеканалів. 

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
Хотів повернутися до Грузії героєм: деталі скандального затримання Міхеіла Саакашвілі (відео) Хотів повернутися до Грузії героєм: деталі скандального затримання Міхеіла Саакашвілі (відео)
Понад 8 років Міхаїл Саакашвілі не з’являвся на батьківщині через кримінальні справи. Та ось він вирішив повернутися. І не звичайним способом, а незаконно перетнувши кордон.
Ірина Венедіктова прозвітувала про хід розслідування справи Каті Гандзюк Ірина Венедіктова прозвітувала про хід розслідування справи Каті Гандзюк
Cьогодні минає три роки зі дня смерті херсонської депутатки, яка займалась волонтерством та викривала корупцію в рідному регіоні, через що нажила багато ворогів.
Loading...
Load next