"Не всі роблять це законним шляхом": у грудні та січні штрафи за незаконну вирубку ялинок піднімуть у чотири рази

"Не всі роблять це законним шляхом": у грудні та січні штрафи за незаконну вирубку ялинок піднімуть у чотири рази
Вже скоро люди почнуть активно запасатись окрасою новорічних свят – красунею ялинкою.

Перед Новим роком паралельно з відкриттям ялинкових базарів буде збільшено штрафи за незаконне вирубування ялинок та сосен. Якщо на базарі ялинку можна буде купити за 150 грн, то тих, кого буде впіймано за нелегальною вирубкою, чекає штраф у кілька тисяч гривень. Про це повідомила Державна екологічна інспекція.

В передноворічний період державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу спільно з громадськими інспекторами, працівниками правоохоронних органів, державної лісової охорони буде посилено контроль за охороною лісів від незаконних рубок хвойних насаджень. Заходи по виявленню правопорушників проводитимуться не тільки в лісових масивах, а і в місцях продажу ялинок, — зазначають в пресслужбі.

Зауважимо, що нелегальна вирубка дерев передбачає високий штраф: від 510−2010 грн для громадян та 2550−5100 грн для посадових осіб. У грудні-січні, аби запобігти варварському знищенню хвойних посадок, штрафи підвищуються у чотири рази.

Варто пам’ятати, що підприємці, які здійснюють транспортування і продаж новорічних дерев, повинні мати при собі накладну з лісництва, товарно-транспортну накладну, сертифікат радіаційного обстеження дерев, дозвіл на торгівлю з мокрою печаткою, а на зрізі кожного дерева повинний бути електронний чип зі штрих-кодом лісового господарства, де його виростили. Купуючи ялинку, громадяни можуть звернутись до продавця з вимогою надати ці документи для того, щоб переконатись, що купується новорічна ялинка без порушення вимог закону, — інформує інспекція.

Додамо, що максимальний штраф може сягати 2200 грн — за дерево зі стовбуром діаметром 22 см. 

В межах населених пунктів за дерево діаметром:

  •  до 6 см – 800 грн.
  • від 6,1 – 10 см – 1152 грн.
  • від 10,1 до 14 см – 1500 грн.
  • від 14,1 до 18 см – 1852 грн.
  • від 18,1 до 22 см – 2200 грн.

За межами населених пунктів за дерево діаметром:

  • до 10 см – 544,81 грн.
  • від 10,1 -14 см – 959,90 грн.
  •  від 14,1 – 18 см – 2464,62 грн
  •  від 18,1 – 22 см – 5058, 96 грн.

Раніше ми писали про те, чому не можна забирати з лісу сухостій або як вирішити це питання для звичайних людей.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
31-метрова красуня: у Києві запалили головну ялинку України (відео) 31-метрова красуня: у Києві запалили головну ялинку України (відео)
Церемонія засвічування вогнів відбулася о 18:00.
Чому не можна забирати з лісу сухостій або як вирішити це питання для звичайних людей? (фото) Чому не можна забирати з лісу сухостій або як вирішити це питання для звичайних людей? (фото)
Місцевий житель одного з містечка, що на Житомирщині, скаржиться на працівників лісового господарства.
У Києві відбулося святкове відкриття Парламентської ялинки (фото) У Києві відбулося святкове відкриття Парламентської ялинки (фото)
Таку традицію започаткували вперше за всю історію Парламенту України.
Loading...
Load next