Чому не можна забирати з лісу сухостій або як вирішити це питання для звичайних людей? (фото)

Чому не можна забирати з лісу сухостій або як вирішити це питання для звичайних людей? (фото)
Місцевий житель одного з містечка, що на Житомирщині, скаржиться на працівників лісового господарства.

Напередодні Нового року більшість людей купує ялинки, хтось живі, а хтось штучні. Відомо, що в Україні ми не можемо піти до лісу і просто так вирубати собі ялинку. І це не потрібно робити, адже якщо кожен піде до лісу і зрубає собі ялинку, то й дерев не залишиться. Ба більше, експерти радять уникати покупки живих ялинок, аби не давати розвиватися бізнесу з продажу цих дерев.

Але якщо мова йде про сухостій, тобто дерева, які через погодні умови або свій вік падають та гниють, то звичайні люди не можуть їх вирубати.

Микола Осипчук, місцевий житель одного з містечка, що на Житомирщині, скаржиться на працівників лісового господарства. Він живе біля лісу і майже кожного дня бачить сухостій, який нікому не потрібен. Водночас якщо він захоче його взяти собі, то йому можуть виписати штраф.

Я ось тут ходжу кожен день і бачу купу дерев, які лежать собі без діла. Дуже шкода, що вони так швидко гниють і нічого потім не можна з ними зробити, - розповідає Микола.

Він запевняє, що неодноразово звертався до працівників лісгоспів із проханням забрати цей ліс, на що вони йому відмовляли.

Ось я не розумію такого, працюєш, платиш податки, а навіть дрібний сухостій, який нікому не потрібен, брати не можна. Я пенсіонер, коштів на закупівлю маю небагато, а для господарства мені потрібно будь-який вид дерева, то чому я не можу його взяти? Де справедливість?, - скаржиться пенсіонер.

Ми звернулися за коментарем до інженера лісового господарства Андрія Тимощука, який розповів нам, що в цьому випадку робити місцевим жителям, які хочуть взяти сухостій та дерева в невеликому обсязі, які не підходять для вирубки.

Якщо після валки дерева залишається пеньок, діаметром 6 см та менше, це не є самовільною рубкою. Якщо діаметр пенька становить більш як 6 см, це вже порушення за яке йдуть штрафи», - зазначив працівник лісу.

За його словами, можна забирати гілки по лісі, після рубок порубочні рештки, які все одно будуть спалюватися.

Після таких рубок, як прочищення, прорідження, прохідна залишається. Наприклад, берези, які впали під час сильного вітру, якщо їх діаметр до 6 см, можна забирати, - повідомляє лісник.

Він зауважив, що є таке поняття після рубки, як неліквідна деревина, яка буде або спалюватись, або складатись в ломи. ЇЇ також можна забирати, тому що вона не має ніякої господарської цінності.

Якщо це сухостійні дерева або дерева, які впали внаслідок сильного вітровалу та бурелому, або ж вони гнилі й мають діаметр понад 6 см, то це потрібно узгоджувати з тим лісництвом, яке відповідає за ту чи іншу ділянку лісу, - зазначив інженер.

Додамо, що зазвичай виписується певний об’єм дров з ділянок, де заготовлюється дана деревина, тому що сухостій теж відводять, оформлюють, призначають до рубки й на це все оформлюються документи.

Як повідомив інженер лісового господарства, самовільні рубки в лісі суворо заборонено, адже за їх передбачаються штрафи.

Щоб забрати сухостійні дерева, потрібно це узгодити із самим підприємством, виписати товарно-транспортну накладну та купувати вже самі дрова, - запевнив працівник.

На запитання чи діють для пенсіонерів пільги або ж знижки на закупівлю дров, лісник відповів:

Якщо пенсіонер працював у лісовому господарстві і він має певний стаж, то йому зобов’язані видати паливну норму на рік, яку він може отримати або безплатно, або за пів ціни, все залежить від лісгоспу, в якому він працював.

Також він зазначив, що родичі, які працюють в галузі лісового господарства, теж можуть допомогти з отриманням знижок для купівлі лісу.

Але й самі працівники лісу досі не впевнені щодо самовільної вирубки сухостою. Адже в нашому законі є неточності, які так і не пояснюють, що можна вирубувати, а що ні. Закон трактується так, що ніби можна збирати непотрібний ліс, але якщо правоохоронці побачать це, то потрібно мати документи. Якщо ж відповідного папірця не буде, тоді випишуть штраф.

Водночас в законі зазначається, що різати сухостій і слабкі дерева точно не можна без дозволу.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
Як екологічно та безпечно позбуватись сухостою
Щороку в області повторюється одна і та ж проблема: з настанням весни селяни починають спалювати суху траву. Внаслідок цього виникають масові пожежі, знищення рослин та тварин навколо.
Новорічний настрій від «Lev Development» (ВІДЕО) Новорічний настрій від «Lev Development» (ВІДЕО)
Представники компанії «Lev Development» посадили у Малоголосківському парку зелену красуню та прикрасили її.
Loading...
Load next