Льодяна брила впала на автомобіль? Що робити та як отримати компенсацію — поради юристів

Льодяна брила впала на автомобіль? Що робити та як отримати компенсацію — поради юристів
Необхідно зафіксувати випадок – викликати поліцію для оформлення події.

Від падіння бурульок з дахів під час відлиги страждають не тільки люди — шматки льоду шкодять автомобілі, які припарковані біля будинків. Соціальні мережі кожного року рясніють фотографіями пошкоджених авто. 

Юрист Святослав Прокопчук детально розповів для одного з видань, що в таких випадках варто робити.

За його словами, спершу необхідно зафіксувати випадок — викликати поліцію для оформлення події.

По-друге, потрібно пошукати свідків події, зробити фотознімки місця події та пошкодженого майна. В разі наявності на прилеглій території камер зовнішнього відеоспостереження попросити відео моменту падіння снігової брили.

По-третє, необхідно визначити балансоутримувача будівлі з якої й впало «щастя на голову», дізнатись в нього чи до утримання майна, яке перебуває на його балансі він не залучає сторонні організації.

Фото з відкритих джерел

Варто зазначити, що в ст.24 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» встановлено, що балансоутримувач зобов'язаний забезпечувати управління майном власними силами або укладати договір з юридичними особами на управління майном, забезпечувати умови для своєчасного проведення капітального і поточного ремонтів відповідно до встановлених стандартів, нормативів, норм та правил, забезпечити належні експлуатацію та утримання майна, що перебуває на його балансі. Отже, балансоутримувач зобов'язаний своєчасно надавати послуги з утримання будинку та прибудинкової території, в тому числі скидати з дахів та покрівель сніг, лід, щоб не створювати небезпеки для людей та транспортних засобів.

Додамо, що потрібно провести оцінку завданих збитків. Для цього юрист рекомендує залучити до огляду та виготовлення висновку про визначення розміру завданої шкоди судового експерта.

Після чого, треба звернутися до балансоутримувача з претензією про відшкодування шкоди.

У випадку відмови останнього, потрібно подати до суду позовну заяву, адже відповідно до п.7 ч.1 ст.17 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» громадяни у сфері благоустрою населених пунктів мають право звертатись до суду з позовом про відшкодування шкоди, заподіяної майну чи здоров'ю громадян унаслідок дій чи бездіяльності балансоутримувачів об'єктів благоустрою.

Фото з відкритих джерел

Крім цього, зазначені правовідносини врегульовано також і ст.1166 ЦК України, яка передбачає, що майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується у повному обсязі особою, яка її завдала. Тобто наявність складу делікту та протиправних дій, вини завдавача шкоди.

Також Ви маєте право на відшкодування моральної шкоди.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
Брила снігу розтрощила машину: як отримати компенсацію? (відео) Брила снігу розтрощила машину: як отримати компенсацію? (відео)
Якщо власник автівки має КАСКО, отримати компенсацію більш ніж реально.
В Україні водії можуть отримати грошову компенсацію через поганий стан дороги В Україні водії можуть отримати грошову компенсацію через поганий стан дороги
За словами юристів, учасники дорожнього руху мають право на безпечні умови дорожнього руху.
Нова відмітка у посвідченні водія – автомат чи механіка Нова відмітка у посвідченні водія – автомат чи механіка
 У посвідченні водія тепер є відмітка про складання практичного іспиту на транспортному засобі з автоматичною коробкою передач.
Loading...
Load next