Брила снігу розтрощила машину: як отримати компенсацію? (відео)

Брила снігу розтрощила машину: як отримати компенсацію? (відео)
Якщо власник автівки має КАСКО, отримати компенсацію більш ніж реально.

Снігом замело міста, зима лютує. Під ногами ожеледиця, а над головами бурульки і снігові брили, які зчаста призводять до травматизму людей та пошкодження автівок. У новому випуску програми "На хлопський розум" (НРХ) наша ведуча розповість вам, що ж робити коли підмерзлий шматок понівечив вашу машину та як вберегтися від травм внаслідок падіння на льодяній скоринці та як розпізнати перші симптоми обмороження і не довести себе до ампутації кінцівок. 

Що робити, якщо бурулька впала на автівку

Якщо ви залишили свою машину на вулиці біля будинку, і тут на неї впала бурулька чи брила снігу. Й ось ваша автівка вже з пом’ятим дахом чи капотом і розбитими вікнами. Що ж робити? Ремонтувати за власний кошт? Бо як по-іншому? Зима ж вам нічого не відшкодує. 

А от і ні. Компенсацію таки можна отримати. І найлегше це зробити, коли у водія є КАСКО. В такому випадку потрібно повідомити страхову компанію і викликати аварійного комісара, щоб зафіксувати ушкодження. Опісля ви відправляєте автомобіль для оцінки збитку, після чого відбувається виплата. 

Бо ж страхування автомобіля по КАСКО покриває і такий ризик. Але разом з тим все одно експерти рекомендують викликати на місце патрульних, а також самостійно сфотографувати і зняти на відео факт пошкодження автомобіля. 

Звичайно, водії знають, що КАСКО – задоволення не з дешевих. Хоча такий поліс і захищає від більшості видів пошкоджень, та коштує він в середньому 4-5% від вартості автомобіля на рік. 

Покрокова інструкція, коли немає КАСКО

Але чи можна щось зробити тим, у кого немає КАСКО? Ну, насамперед не варто залишати машину під будинками, з яких звисають бурульки чи купи снігу. Чи тим паче за обмежувальною стрічкою, яку спеціально встановили, зважаючи на ризик падіння намерзлих брил. 

  • Якщо ж брила снігу впала на вашу машину, насамперед в жодному разі не покидайте місце події і нічого не чіпайте. Залиште транспорт в такому стані, в якому він є, та одразу викликайте патрульну поліцію, яка складе огляд і зафіксує пошкодження.  

  • Обов’язково наполягайте, щоб правоохоронці зафіксували, де трапилася подія: місто, вулиця, номер будинку. Не полінуйтеся й самостійно зафіксувати місце інциденту. Зробіть фото та відео під різними ракурсами, зблизька і здалека, щоб чітко було видно локацію. 

А ще пам’ятайте: падіння на машину снігу, бурульки чи дерева – це не ДТП. Тому порядок фіксації інциденту дещо інший. Але патрульні все ж повинні скласти відповідний матеріал. Це може бути висновок щодо результатів проведення перевірки по факту виїзду на місце. Перед тим, як підписувати його, уважно його перевірте. 

  • Якщо ж є свідки – чудово. Запишіть їхні контакти і попросіть за можливості дочекатися приїзду поліції. Якщо вони залишилися — простежте, щоб дали свої покази. І не забувайте про камери відеоспостереження та відеореєстратори в машинах, що є поруч. Усе це — ваші докази. 
  • Коли ж на місці з усім розібралися, замовте опісля у відповідній установі експертизу, яка встановить розмір збитків. На її основі можна звернутися до суду для стягнення грошей за заподіяну шкоду. А відповідати за це має власник будівлі або балансоутримувач, тобто ОСББ, ЖБК, управлінська компанія чи комунальне підприємство.  

Хто повинен відповідати і відшкодувати збитки

За законом саме ОСББ, ЖБК, управлінська компанія чи комунальне підприємство мають стежити за належним станом будівель, зокрема і за прибиранням снігу та бурульок. Щоб правильно визначити балансоутримувача, можете звернутися до міської ради. 

Звичайно, малоймовірно, що вам хтось компенсує збитки добровільно. Але спочатку все ж спробуйте врегулювати ситуацію у позасудовому порядку. Для цього можна написати претензію балансоутримувачу щодо відшкодування за завдані збитки, долучивши всі докази, що у вас є. 

Якщо ж власник будинку вас ігноруватиме, впевнено звертайтеся до суду. Адже при грамотному веденні справи добитися відшкодування цілком реально.  

Порада балансоутримувачам будівель: не лінуйтеся найняти вишки, щоб розчистити дах будинку від снігових наметів і бурульок. Бо ж орендувати спецтехніку значно дешевше, ніж потім відшкодування в повному обсязі шкоду на ремонт майна чи лікування потерпілого. 

Що робити, коли бурулька, брила чи дерево травмували людину

Власне, що ж робити, коли бурулі чи крижана брила впали на людину і серйозно травмували її, як це було, наприклад 14-го лютого 2021-го, коли на проспекті Шевченка на 20-річну дівчину впав заледеніла глиба снігу.  

Брила, яка впала з даху готелю, зачепила голову, спину, але найбільше ногу потерпілої. Крига розтрощила дівчині стопу. У неї були множинні переломи з розчавленням м’яких тканин. У цьому випадку в готелі, з якого й впав сніг, пообіцяли, що візьмуть на себе усі витрати за лікування постраждалої

Та небезпечно ходити не лише поблизу будівель, але й у парках. Адже там під вагою налиплого снігу можуть падати дерева. Так сталося у Стрийському парку у Львові. Внаслідок падіння гілки жінка отримала перелом хребців. 

Ця ситуація складніша. Парк перебуває на балансі міста, відповідає за нього комунальне підприємство. І вимагати відшкодування потрібно саме в КП.  

Але тут є кілька «але». Дерево, яке обламалося, не було в аварійному стані, тому передбачити таку ситуацію ніхто не міг. Окрім того, при вході до парку висить оголошення, що через налипання снігу можуть ламатися дерева.  

Ящо є попередження – то відповідальність за прогулянки зеленою зоною лежить уже безпосередньо на людині.Тому потерпілій не вдасться добитися компенсації за витрати на лікування чи тим паче за завдану моральну шкоду. 

Як уникнути травматизму

Що зробити для того, щоб уникнути травматизму під час ожеледиці можете детальніше прочитати у статті клікабельним посиланням.

Фото: МОЗ

Бо зимою через ожеледицю травматизм зростає на 60%. Найчастіше трапляються переломи гомілок, ноги в ділянці колін чи стегна, зап’ястя і пальців. Ще більша небезпека – порване сухожилля. Тому, тому при найменшій підозрі зверніться до медиків. Адже виявити травму може лише рентген. 

Небезпека обмороження: як розпізнати і що НЕ можна робити

Переохолодження — це дуже небезпечний стан і потрібно ставитися до нього серйозно. Адже воно може спричинити порушення життєво важливих функцій. Не менш загрозливим є і етап відігрівання.     

Щоб уникнути серйозних наслідків, лікарі радять забути про розтирання обморожених кінцівок снігом чи спритовмісними розчинами. І тим паче не потрібно відігрівати руки чи ноги у гарячій воді. 

Насамперед потрібно завести людину у тепле приміщення, зняти з неї одяг, якщо він мокрий, і дати сухий та теплий. Обов’язково потрібно зняти взуття, дати потерпілому теплий, але не гарячий чай або воду. 

Також слід запам’ятати, що алкоголь від холоду не рятує, а навпаки. Так само як і під час куріння, внаслідок вживання спиртного на холоді розширюються судини на поверхні тіла. Тож спочатку прилив крові викликає відчуття тепла. 

Але внутрішні органи в цей час тепло втрачають. І от, побувши ще трохи на морозі, поверхня шкіри і кінцівки починають швидко мерзнути. Як наслідок, загальна температура тіла знижується.  

До слова, обмороженню найбільше піддаються відкриті ділянки тіла, як-от ніс, підборіддя, мочки вух, пальці рук та ніг. Часом люди навіть не встигають відчути обмороження. 

  • На перших етапах переохолодження шкіра стає блідоюрожевою і місцями трішки синюшною, а впродовж доби можуть з’явитися ще й пухирці, як при опіках. Адже обмороження — це термотравма, яка супроводжується ще й болем. 
  • Якщо ж за кілька годин стан шкіри не поліпшиться, а болючі відчуття не минуть — одразу викликайте «швидку». Негайно треба звернутися до лікаря і коли ви отримали важкі обмороження. Їх можна розпізнати за набряками, потемнінням шкіри, а також нечутливістю в ділянці обмороження.  
  • При третій і четвертій стадіях обмороження йде поступове замерзання глибших тканин. Власне, при останній стадії йде замерзання самих кісток після чого виникає суха гангрена. І тоді без ампутації не обійтися. 

Тому будьте обережними, одягайтеся за погодою, дотримуйтеся порад лікарів, стежте за обмежувальними стрічками та попереджувальними написами. І дивіться, де залишаєте своє авто. 

"На хлопський розум" — це програма телекалу "ПравдаТУТ Львів", в якій ми стараємося пояснити все доступно і просто та бути для вас максимально корисними. 

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
Льодяна брила впала на автомобіль? Що робити та як отримати компенсацію — поради юристів Льодяна брила впала на автомобіль? Що робити та як отримати компенсацію — поради юристів
Необхідно зафіксувати випадок – викликати поліцію для оформлення події.
Температура сягає -4 °C: у Карпатах на горі Піп Іван випав сніг (фото) Температура сягає -4 °C: у Карпатах на горі Піп Іван випав сніг (фото)
На горі Піп Іван Чорногірський випав сніг. Температура повітря опустила до -4°С й досі тримається мороз.
Дрифт на Софійській площі: в машині була співачка Alyona Alyona (відео) Дрифт на Софійській площі: в машині була співачка Alyona Alyona (відео)
У центрі Києва на Софійські площі дрифтували автомобілі з брендом виробника енергетичних напоїв Red Bull, які знімали рекламний ролик та викликали обурення киян через забруднення плитки.
Loading...
Load next