Скарбниця артефактів: у Червоноградському районі на Львівщині знайшли нові артефакти часів Римської імперії (фото)

Скарбниця артефактів: у Червоноградському районі на Львівщині знайшли нові артефакти часів Римської імперії (фото)
Знахідку датують початком ІІІ століття н. е. і відносять до вельбарської культури, яку залишили східногерманські племена готів.

Поблизу селища Карів Червоноградського району археологи виявили нові знахідки часів Римської імперії. Про це повідомляють на Facebook-сторінку Департаменту архітектури та містобудування Львівської ОДА.

Досліджувати околиці селища Карів почали у 2017 році, відколи місцеві краєзнавці випадково знайшли там давній меч та інші металеві вироби. Розпочавши роботи, археологи зрозуміли, що це — давній могильник германських племен, яких на цих теренах не мало б бути. Принаймні так вважалося раніше.

Фото: Департамент архітектури та містобудування Львівської ОДА

Карів як археологічна знахідка — відкриття століття. І не тільки для України: бронзовий казан з атташами у вигляді чоловічих фігур, який ми віднайшли давніше, є третьою такою знахідкою у світі. Крім того, могильник свідчить, що на цих територіях проживали люди, про існування яких на українських теренах досі було невідомо.

Припускаємо, що це група людей із Середнього Дунаю, які оселилися тут у результаті надзвичайних обставин, а саме через так звані Маркоманські війни 166-180 років, — коментує керівник розкопок, кандидат історичних наук Ярослав Онищук.

Фото: Департамент архітектури та містобудування Львівської ОДА

Під час розкопок знайшли поховання з обрядовими предметами всередині та заглиблену споруду, призначення якої поки залишається загадкою.

У похованні, крім людських решток, археологи знайшли фрагменти двох скляних кубків, аналогів яким в Україні немає. А також: уламки рогового тришарового гребеня, бронзову застібку (фібулу), частини дерев'яної скриньки, оббитої бронзовими пластинками з декоративними цвяшками і половинку жетона з білого пастового скла. Такі жетони використовували для римських настільних ігор, — розповідає директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Олена Василько.

Фото: Департамент архітектури та містобудування Львівської ОДА

За словами дослідників, всі ці коштовні предмети Римської імперії свідчать про те, що тут поховано багатого чоловіка. А саму знахідку датують початком ІІІ століття н. е. і відносять до вельбарської культури, яку залишили східногерманські племена готів.

Кілька років тому за результатами розкопок у Карові була скликана археологічна наукова конференція в Берліні, де провідні європейські науковці кілька днів обговорювали питання цієї знахідки. Пам’ятка є справді унікальною, археологи щороку відкопують на її території нові важливі знахідки та артефакти, а тому дослідження продовжуватимуться, — каже директор Історико-краєзнавчого музею у місті Винники Ігор Тимець.

Злата Новосельська -  pravdatutnews.com

Читайте також
Львів повинен знати своїх "героїв": що відомо про контрабандистів Івана Бокало та Володимира Дідуха Львів повинен знати своїх "героїв": що відомо про контрабандистів Івана Бокало та Володимира Дідуха
РНБО оприлюднило імена ТОП-10 українських контрабандистів, зокрема під дію санкцій потрапили двоє львів'ян - Іван Бокало та Володимир Дідух.
У ніч на неділю Україна перейде на літній час
Вночі, Україна в ніч на 28 березня перейде на літній час, годинники переведуть на годину вперед. Тому українці спатимуть на годину менше.
Як екологічно та безпечно позбуватись сухостою
Щороку в області повторюється одна і та ж проблема: з настанням весни селяни починають спалювати суху траву. Внаслідок цього виникають масові пожежі, знищення рослин та тварин навколо.
Loading...
Load next