Пошук слідів життя на планеті: Євросоюз разом з Росією планують другий запуск програми ExoMars

Пошук слідів життя на планеті: Євросоюз разом з Росією планують другий запуск програми ExoMars
Запуск місії очікується восени 2022 року.

На 20 вересня 2022-го року заплановано другий запуск у межах програми ExoMars, завдання якої — пошуки слідів життя на Марсі. Про це повідомляє Громадське.

Зазначається, що програма складається із двох місій, тому передбачає два запуски. Перший відбувся у 2016-му році та передбачав виведення на орбіту навколо Марсу космічного апарату Trace Gas Orbiter, а також посадку на поверхню Червоної планети посадкового модуля Schiaparelli. 

Варто зауважити, що перша частина завдання була успішно виконана — Trace Gas Orbiter працює на орбіті. Також нещодавно повідомляли, що завдяки йому, вдалося знайти великі поклади водяного льоду за межами полярних регіонів, де про них було давно відомо. Проте Schiaparelli чекала невдача — під час посадки він на великій швидкості врізався у поверхню Червоної планети й розбився. 

За планом у 2022-му році має стартувати друга частина місії. Вона передбачає доставлення на поверхню Марсу посадкової платформи «Козачок» (її виконує «Роскосмос» разом із Європейським космічним агентством (ESA)), а також марсоходу «Розалінд Франклін» (його робить ESA). 

Завдання посадкової платформи полягає в тому, аби протягом одного року зібрати інформацію про атмосферу та метеорологічні умови на Марсі. А ровер «Розалінд Франклін» аналізуватиме зразки поверхні в пошуках слідів життя. 

Додамо, що апарат був названий на честь відомої науковиці, яка зробила великий внесок у відкриття структури ДНК. Він важить понад 300 кілограмів, має шість коліс, за допомогою яких буде щодня пересуватися в середньому на 100 метрів. 

Також він обладнаний спеціальним буром, що дозволяє діставати зразки породи із глибини до двох метрів — цього не міг жоден із його попередників. 

Запуск відбуватиметься з космодрому «Байконур» за допомогою ракети «Протон». Слід сказати, що досі на поверхні Марсу не працював жоден європейський апарат — вони або не могли здійснити посадку, або не працювали з інших причин.

Своєю чергою парашутна система європейсько-російської місії ExoMars-2022 пройшла випробування. Про це повідомляє сайт Європейської космічної агенції.

Наразі найбільшу в історії систему парашутів для Марса випробували в американському штаті Орегон. Вона складається з двох частин: 15-метрового парашута першого ступеня, який працює на надзвуковій швидкості, і 35-метрового дозвукового, що виступає як другий ступінь.

Фото: European Space Agency, ESA/YouTube

Перші успішні випробування при скиданні з великої висоти пройшли в червні 2021 року, коли без проблем розкрився парашут першого ступеня, виготовлений компанією Airborne Systems. Проте великий парашут, виготовлений Arescosmo, зазнав деяких пошкоджень. З того часу його доопрацювали, частину кевларових підсилювальних елементів замінили на нейлонові, щоб збільшити еластичність тканини та зменшити ризик розриву.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Loading...
Load next