День українського політв’язня

День українського політв’язня
Відзначається в Україні щороку 12 січня на честь осіб, які були заарештовані через політичні переконання.

Відзначення дня політв'язня запроваджено з 1975 з пропозиції В'ячеслава Чорновола, який закликав протистояти репресіям і жорстокості режиму. Найстійкіші, найвмотивованіші українці приєднуються до щорічного одноденного голодування в підтримку політв'язнів, інші — проводять різноманітні тематичні заходи.

Причиною відзначення спочатку були репресії радянського тоталітаризму проти української інтелігенції, а зараз російський режим, що розгорнув терор проти українців — «перевершивши радянський тоталітаризм».

Наразі РФ за політично-релігійними вмотивованими звинуваченнями переслідує 130 громадян України, з яких 121 перебуває в ув’язненні, у тому числі 2 жінки (15 – в тимчасово окупованому Криму, 106 – на території Російської Федерації) та 9 осіб позбавлені права на свободу пересування. 76 осіб вже засуджено на тривалі терміни, решта – 45 осіб перебувають під судом і слідством.

Серед ув’язнених – багатодітні батьки, люди з тяжкими захворюваннями, громадські журналісти та правозахисники.
У сім’ях українських політв’язнів Кремля залишилися без батьківської опіки та уваги 207 неповнолітніх дітей, - написала омбудсменка Людмила Денісова.

Нехтуючи міжнародним гуманітарним правом, у незаконному ув'язненні продовжують порушуватися права українських громадян: на справедливий судовий розгляд, ефективний засіб правового захисту, свободу та особисту недоторканність, надання медичної допомоги, на свободу віросповідання. Пише Людмила Денісова на своєму Telegram-каналі.

Захист прав наших громадян та їхнє звільнення залишається моїм пріоритетом і спільним завданням усіх органів влади та міжнародної спільноти задля остаточної мети - повернення на Батьківщину! - наголосила омбудсменка.

Також вона додала слова підтримки:

Шаную стійкість та незламність духу усіх громадян України, які сьогодні проходять тяжке випробування, перебуваючи у незаконному ув’язненні на території РФ, тимчасово окупованого Криму та окремих районів Донецької та Луганської областей.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
24 січня - День зовнішньої розвідки 24 січня - День зовнішньої розвідки
Україна вже вчетверте відзначає День зовнішньої розвідки.
21 січня — Міжнародний День обіймів 21 січня — Міжнародний День обіймів
За традицією, цього дня можна дружньо обіймати навіть незнайомих людей.
В Україні вшановують пам'ять жертв політичних репресій В Україні вшановують пам'ять жертв політичних репресій
Сьогодні, 16 травня, в Україні відзначається День пам’яті жертв політичних репресій, влаштованих тоталітарним сталінським режимом.
Loading...
Load next