ПЦУ розвінчала міф про "змивання гріхів" на Водохреща

ПЦУ розвінчала міф про "змивання гріхів" на Водохреща
Наголошують, що гріх — не зовнішня проблема, а внутрішня.

Православна церква України пояснила, що традиція купання в ополонці на Водохреща не має нічого спільного зі «змиванням» гріхів, отриманням особливого Божого благословіння чи духовного очищення. Жодного церковного припису в Українській Церкві для звершення занурення у зимову воду немає і ніколи не було.

Про це пише "Правда ТУТ News" з посиланням на Фейсбук-сторінку ПЦУ.

Священники звершують Чин освячення води відкритих водойм у свято Богоявлення не для того, щоби в ній купатися, а саму воду освячують зовсім не «іони срібла» хреста, який у неї занурюють. І якщо під час звершення водосвяття використовують, скажімо, хрест дерев’яний, то вода все одно силою благословіння Божого і благодаті Святого Духа за молитвами стає святинею – агіасмою (від грец. ἁγίασμα – «святиня»), – пояснили в ПЦУ.

Додають також, що саме як до святині – шанобливо, з повагою і благоговінням – потрібно ставитися до води, освяченої на Богоявлення.

Як грішні люди можуть «наслідувати» Ісуса Христа, купаючись взимку у водоймах? З якою метою і як саме «наслідують»? При цьому, не соромлячись оголювати напоказ власне тіло, «підігріватися» спиртними напоями, не стримуватися у лайці під час фізичних відчуттів через занурення у крижану воду. І чомусь «обов’язково треба» зануритися тричі і перехреститися перед зануренням…

В повідомленні зазначено, що зазвичай вода в річці Йордан в цю пору року сягає 12 - 16° тепла, тобто не є крижаною чи такою, що провокує стрес для організму.

Купатися в ополонці не підготовленим для цього людям – це ризикувати своїм здоров’ям і життям, а значить – нехтувати даром Божим.

Підсумовуючи, в Православній церкві нагадують, що занурення в ополонку не змиває гріхи, "бо гріх – це не зовнішня проблема, а внутрішня хвороба душі. І щоб її вилікувати, потрібно спочатку її виявити, від щирого серця покаятись та змінитися з допомогою Божою і через Таїнства Церкви".

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
Останнє свято різдвяного циклу ‒ Водохреща: традиції та заборони на Хрещення Господнє Останнє свято різдвяного циклу ‒ Водохреща: традиції та заборони на Хрещення Господнє
Водохреща — велике православне свято, яке відзначається щорічно 19 січня. Воно стає останнім в низці Різдвяних Святок.
Варфоломій та Епіфаній проведуть спільну літургію в Софійському соборі Варфоломій та Епіфаній проведуть спільну літургію в Софійському соборі
Богослужіння відбуватиметься на території собору в Києві просто неба.
Скільки українців планують йти до церкви на Великдень: опитування Скільки українців планують йти до церкви на Великдень: опитування
Святкувати Великдень планують 92% українців, однак не святкуватимуть це християнське свято лише 6% жителів України.
Loading...
Load next