20 січня — День Автономної республіки Крим

20 січня — День Автономної республіки Крим
Пам'ятна дата, пов'язана з проведенням «всекримського референдуму» щодо відновлення автономної республіки в Криму.

20 січня 1991 року на території півострова Крим відбувся законний референдум, підсумки якого стали основою для створення Автономної Республіки Крим у складі України.

Майже півтора мільйона мешканців Криму взяли участь у голосуванні, з яких 93% дали згоду на створення Автономної Республіки Крим.

12 лютого 1991 року Верховна Рада Української РСР ухвалила Закон Про відновлення Кримської Автономної Радянської Соціалістичної Республіки, де статтею 1 визначено — відновити Кримську Автономну Радянську Соціалістичну Республіку в межах території Кримської області в складі Української РСР.

1 грудня 1991 року мешканці Криму взяли участь у Всеукраїнському референдумі щодо проголошення незалежності України.

Однак в березні 2014 року Російська Федерація окупувала територію Автономної Республіки Крим, а пізніше, всупереч нормам міжнародного права, анексувала її. Світ засудив дії РФ та на міжнародному рівні визнав анексію території України. Ряд країн ввели санкції проти Російської Федерації у зв’язку з кричущим порушенням нею норм міжнародного права. Відповідно до чинних міжнародних договорів Крим залишається територією України, що визнають практично усі держави світу.

Автономна Республіка Крим є і залишається територією Незалежної України, що визнано в усьому цивілізованому світі.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
На Донбасі зниклими безвісти залишаються понад 250 осіб, - Денісова На Донбасі зниклими безвісти залишаються понад 250 осіб, - Денісова
На окупованому Донбасі 258 українців зникли безвісти, у тому числі 67 військовослужбовців та резервістів.
Окупанти в Криму заарештували на два місяці Нарімана Джеляла (відео) Окупанти в Криму заарештували на два місяці Нарімана Джеляла (відео)
В окупованому Криму на 60 діб заарештували братів Азіза і Асана Ахтемова, затриманих в ході обшуків 3-4 вересня. Також російські силовики затримали заступника Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеллялова й відправили його у СІЗО на 60 діб.
"Крим треба відвойовувати разом": історія кримської татарки, яка покинула окупований півострів "Крим треба відвойовувати разом": історія кримської татарки, яка покинула окупований півострів
Історія про сильну внутрішню боротьбу кримської татарки, яка покинула півострів після анексії Росією її домівки. Зараз жінка хвилюється за майбутнє своєї донечки й прагне, аби її дитина почувала себе вільною та не втрачала своєї ідентичності. Та найбільше її турбує питання: чому ж саме кримські татари проходять такі важкі випробування.
Loading...
Load next